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Dear Ms. Holloway:
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Section 44-7-2910 of the South Carolina Code (2018) requires criminal record checks for direct

caregivers and states as follows:

(A)( 1 ) A direct care entity employing or contracting with a direct caregiver shall

conduct a criminal record check as provided in this section prior to employing

or contracting with the direct caregiver. A direct care entity may consider all

information revealed by a criminal record check as a factor in evaluating a direct

caregiver’s application to be employed by or contract with the entity.

(2) An employment agency may not furnish employees to a direct care

entity without conducting a criminal record check on each employee.

An employee who works in multiple direct care settings must have a

criminal record check on file at the location of the employment agency,

Alan Wilson
Attorney General

A. Are Regional Centers, Adult Activity Centers, Community Training Homes (“CTHs”),

Supervised Living Programs-II (“SLP-IIs”), and Intermediate Care Facilities (“ICFs”)

direct care entities under section 44-7-2910 of the South Carolina Code and if so, must

DDSN therefore require its contracted providers to have their employees undergo criminal

background checks?

We received your request for an opinion on behalfofthe South Carolina Department ofDisabilities

and Special Needs (“DDSN”) concerning employee background checks required pursuant to

section 44-7-2910 ofthe South Carolina Code. Specifically, you ask: “first, whether certain DDSN

services are subject to the governing statute, and second, under what circumstances are fingerprint

based background checks required.”

Constance Holloway

Director

South Carolina Department of Disabilities and Special Needs

3440 Harden Street Extension

Columbia, South Carolina 29203

°thfesifeMjF
* *

o CuLl-.MBIA, SC z921 1-1549 « TELEPHONE i>>»3-73-l-3970 • > ?.'.csi.-.-i<l i- 003-253-6283



S.C. Code Ann. § 44-7-29 10(A). Section 44-7-29 10(B)(1) defines “direct care entity” as:

a facility for adults eighteen years or older that:
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Initially, we note the Legislature does not explicitly exempt DDSN entities from this provision.

To the contrary, the Legislature references DDSN operated facilities in section 44-7-29 10(B)(1).

Therefore, we presume section 44-7-2910 is applicable to DDSN entities assuming they are “direct

care entities.” In your letter, you ask whether Regional Centers, Adult Activity Centers, CTHs,

SLP-IIs, SLP-Is, and Intermediate Care Facilities fall within the definition of “direct care entities”

for purposes of section 44-7-2910. Whether or not these particular entities are direct care entities

pursuant to this definition involves questions of fact. As we stated in numerous prior opinions,

this Office does not have the jurisdiction of a court to determine questions of fact. Op. Att’y Gen.,

2023 WL 6550940 (S.C.A.G. Oct. 3, 2023). Nonetheless, we will try to provide guidance based

on the information you provided to us.

(a) a nursing home, as defined in Section 44-7-130;

(b) a daycare facility for adults, as defined in Section 44-7-130;

(c) a home health agency, as defined in Section 44-69-20;

(d) a community residential care facility, as defined in Section 44-7-130;

(e) a residential program operated or contracted for operation by the Department

of Mental Health or the Department of Disabilities and Special Needs;

(f) residential treatment facilities for children and adolescents;

(g) hospice programs.

(h) an in-home care provider, as defined in Section 44-70-20(3).

the home office of his employer, or at the individual's primary place of

employment.

First, in regard to Regional Centers, it is our understanding that DDSN operates four Regional

Centers. S.C. Code Ann. § 44-20-360 (2018). According to DDSN’s website, individuals with

disabilities live at these centers and are cared for by DDSN staff. (DDSN website, available at

httDs://ddsn.sc.gov/ddsn-divisions). Section 44-7-29 10(B)(e) includes residential programs

operated by DDSN as “direct care entities.” Therefore, we believe these regional centers are likely

direct care entities for purposes of this statute.

Next, you inquire about Adult Activity Centers, which you describe as “goal-oriented programs of

‘developmental, prevocational services designed to develop, maintain, increase or maximize an

individual’s functioning in activities of daily living, physical growth, emotional stability,

socialization, communication and vocational skills.’” (citing S.C. Code Reg. § 88-405(A)).

Looking at the types of entities included as direct care entities under section 44-7-29 10(B), we

note this list includes day care facilities as defined in section 44-7-130 of the South Carolina Code

(Supp. 2022). Section 44-7-130(9) defines “daycare facility for adults” as



(b) Physical, occupational or speech therapy;
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As for CTHs, you described them as allowing individuals “to ‘live in a homelike environment

under the supervision of [a] qualified and trained staff of caregivers comprised either of ‘trained

private citizens who provide care in their own homes’ or ‘service provider employees caring for

individuals in a home operated by the provider agency.’” (quoting the DDSN webpage, available

at https://ddsn.sc.gov/services/overview-ddsn-services). Section 44-7-29 1 0(B)( 1 )(c) includes “a

home health agency, as defined in Section 44-69-20” as a “direct care entity.” Section 44-69-20(4)

of the South Carolina Code (2018) defines “home health agency” as a “public, nonprofit, or

proprietary organization, whether owned or operated by one or more persons or legal entities,

which furnishes or offers to furnish home health services.” Home health services are defined by

section 44-66-20(5) of the South Carolina Code (Supp. 2022) as follows:

(5) “Home health services” shall mean those items and services furnished to an

individual by a home health agency, or by others under arrangement with the

home health agency, on a visiting basis, and except for subsection “e” below,

in a place of temporary or permanent residence used as the individual’s home

as follows:

(a) Part-time or intermittent skilled nursing care as ordered by a

physician, an APRN pursuant to Section 40-33-34(D)(2)(h), or a PA

pursuant to Section 40-47-93 5(B)(8) and as provided by or under the

supervision of a registered nurse and at least one other service listed

below;

(a) offers in a group setting a program of individual and group activities

and therapies;

(b) is directed toward providing community-based care for those in need

of a supportive setting for less than twenty-four hours a day, in order to

prevent unnecessary institutionalization; and

(c) provides a minimum of four and a maximum of fourteen hours of

operation a day.

We do not have all the facts to determine if an Adult Activity Center meets this definition.

However, as you describe them, Adult Activity Centers offer individual and group activities and

therapies. But you would need to consider whether these facilities provide community-based care

for less than twenty-four hours a day to prevent unnecessary institutionalization and whether they

operate between four and fourteen hours a day to determine if they are an adult daycare facility

pursuant to section 44-7-29 10(B)(1)(b) making them a direct care entity for purposes of section

44-7-29 10(A)(1).



(d) Medical supplies and the use of medical appliances;

In addition to inquiring as to the status of these entities as direct care entities, you also ask if they

are direct care entities, whether DDSN must require the employees of its contract providers to

undergo background checks. Section 44-7-29 10(A)(1), as cited above, specifically requires direct

care entities employing or contracting with a direct caregiver to conduct criminal records checks

prior to employing the employee or contractor. Therefore, if a court were to find any of these

entities are direct care entities, we believe section 44-7-29 10(A)(1) requires that entity to
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(e) Any of the foregoing items and services which are provided on an

outpatient basis under arrangements made by the home health agency

with a hospital, nursing care facility, or rehabilitation center and the

furnishing of which involves the use of equipment of such a nature that

the items and services cannot be readily made available to the individual

in his home, or which are furnished at such facility while the patient is

there to receive such items or service, but not including transportation

of the individual in connection with any such items or services.

(c) Medical social services, home health aide services and other

therapeutic services;

In regard to SLP-IIs, you state they “are typically offered in an apartment setting that has staff

available on-site or in a location from which they may get to the site within fifteen minutes of

being called, twenty-four hours daily.” You informed us that SLP-Is “are offered an.apartment or

house setting and staff is available twenty-four hours daily.” You describe ICFs as “residences for

individuals ‘needing maximum support for their high levels of need,’ and these facilities include

‘24-hour care, supervision, training, recreation, and other activities’ in a structured environment.”

(quoting the DDSN webpage, available at https://ddsn.sc.gov/ddsn-divisions/intellectual-

disability-and-related-disabilities/residential-habilitation-services). Again, SLP-IIs, SLP-Is, and

ICFs may fall under section 44-7-29 10(B)(l)(e)’s definition of a direct care entity because they

appear to be a residential program operated by DDSN, but a court must consider all of the facts

before making such a determination.

We are not aware ofexactly what types ofservices either the private citizens or the service provider

employees are offering but should these services amount to home health services as defined under

section 44-66-20(5), CTHs may be considered “home health agencies” under section 44-69-20(4)

and therefore direct care entities under section 44-7-2910. In addition, section 44-7-29 10(B)(1)(e)

includes “a residential program operated or contracted for operation by the Department of Mental

Health of the Department of Disabilities and Special Needs” in the definition of a “direct care

entity.” Therefore, a court could find the care received by individuals from services provided by

employees in a home operated a provider agency fall within the section 44-7-29 10(B)(1)(e)

definition of a “direct care entity.”



S.C. Code Ann. § 44-7-2920 (emphasis added). According to this provision, direct caregivers

employed by or contracted with direct care entities are required to submit a set of fingerprints and

the direct care entity is required to submit those fingerprints to the State Law Enforcement Division

or another authorized entity to facilitate a national criminal records check. As such, we believe a

Section 44-7-29 10(A)(1) requires a “criminal background check” of direct caregivers employed

by or contracting with a direct care entity. Section 44-7-29 10(C)(1) requires the direct care entity

to conduct a state criminal record check ifthe direct care entity can verify the applicant has resided

in South Carolina during the twelve months preceding the date of the employment application. If

residency cannot be verified, the direct care entity is required to “conduct a state criminal record

check on the applicant prior to employment and shall commence a federal criminal record check

after employment” or if the direct care entity can verify residency in another state for the preceding

twelve months, it can conduct “only a state criminal record check in the applicant’s resident state

or jurisdiction where the applicant previously resided.” S.C. Code Ann. § 44-7-29 10(C)(2).

Section 44-7-2910 does not express what is involved in conducting a criminal record check at

either the state or federal level and whether it must include a fingerprint-based background check

or if a name-based search is sufficient. However, section 44-7-2920 of the South Carolina Code

(2018), contained in the same article as section 44-7-2910, states:

conduct a criminal record check for any direct caregivers (as defined in section 44-7-29 10(B)(2))

it employs or contracts with.
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B. Are fingerprint-based background checks required for both state background checks and

federal background checks or is a name-based search for state background checks sufficient

to meet the state requirements?

Criminal record checks required pursuant to this article must be conducted by

the State Law Enforcement Division or by a private business, organization, or

association which conducts background checks if that entity utilizes current

criminal records obtained from the State Law Enforcement Division or the

Federal Bureau of Investigation to determine any criminal record. An applicant

shall submit with the application one complete set ofthe applicant’s fingerprints

on forms specified or furnished by the State Law Enforcement Division.

Fingerprint cards submitted to the State Law Enforcement Division pursuant to

this section must be used to facilitate a national criminal records check, as

required by this section. The criminal record check is not required to be repeated

as long as the person remains employed by or continues to contract with a direct

care entity; however, if a person is not employed by or is not under contract for

one year or longer with a direct care entity, the criminal record check must be

repeated before resuming employment or contracting with a direct care entity.

The fee charged by the Federal Bureau of Investigation, if any, for the

fingerprint review must be paid by the individual direct caregiver or the direct

care entity.



Conclusion

REVIEWED AND APPROVED BY:

fingerprint-based background check is required to meet the statutory requirements for background

checks pursuant to section 44-7-2910.

Section 44-7-2910 of the South Carolina Code requires direct care entities to conduct criminal

record checks of direct caregivers prior to employing or contracting with them. We do not find

evidence of the Legislature’s intent to exclude DDSN entities from this provision and therefore we

believe it could apply to DDSN entities. However, whether certain DDSN entities including

Regional Centers, Adult Activity Centers, CTHs, SLP-IIs, SLP-Is, and ICFs qualify as direct care

entities for purposes of this provision is a factual question that ultimately must be determined by

a court. Nevertheless, we believe each of these entities has some characteristics that may qualify

them as direct care entities under the definition provided in section 44-7-29 1 0(B)( 1 ). Furthermore,

if a court were to determine these entities are direct care entities under section 44-7-2910, then we

believe DDSN contracted providers must conduct background checks of employees who are

considered direct caregivers under this provision. Section 44-7-2920 of the South Carolina Code

requires SLED or a qualified private business conduct the criminal record check and mandates the

applicant submit a complete set of their fingerprints “to facilitate a national criminal records check

. . . .” As such, we believe a fingerprint-based background check is required for direct caregivers

identified under section 44-7-2910.
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Robert D. Cook

Solicitor General

Sincerely,

Cydney Milling

Assistant Attorney General


