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Dear Coroner Hill:
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The Honorable Chris Hill

Fairfield County Coroner

3 1 5 South Congress St.

Winnsboro, SC 29180

I am Coroner Chris Hill, Fairfield County, S.C. coroner, and I am writing

you to get a better understanding about the money that the counties get from the

South Carolina Child Fatality Funds and possibly get clarification on one of the

sections in the bill.

Alan Wilson
ATTORNEY GENERAL

In Section 17-5-140, part B, it states that if the duly elected coroner

receives the minimum salary amount, the funds can be used at the coroner’s

discretion; to hire a deputy coroner, administrative personnel, or personnel with

forensic training. It goes on to say that the coroner may use the funds to provide

an office or office equipment. In your opinion, could a vehicle purchase be

considered equipment under Section 17-5-140, part B, that the deputy coroner

would use to respond to calls and carry equipment that is needed to do their job on

that said call.

It also says that the money/funds can be used at the coroner’s discretion.

Can the coroner, at his discretion, purchase a vehicle for his deputy coroners to

use on their job. Any clarification that you could give would be greatly

appreciated.

Attorney General Alan Wilson has referred your letter to the Opinions section. Your

letter states the following:
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It is this Office’s opinion that S.C. Code § 17-5- 140(B) permits an elected county coroner

to spend funds allocated thereunder for any of the purposes listed in subsection (B) after

satisfying the annual compensation floor. The plain language of S.C. Code § 17-5-140(B) does

not appear to permit the funds allocated thereunder to be used for a vehicle purchase.

From the funds received pursuant to this section, each county treasurer must pay

the duly elected full-time coroner at least thirty-five thousand dollars annually. If

the funds are not totally expended to pay the duly elected full-time coroner, then

at the discretion of the coroner he may use the funds to hire a deputy coroner,

administrative personnel, or personnel with forensic training. Also, the coroner

may use the funds to provide an office or office equipment.

Section 17-5-140 was adopted as part of Act No. 183 of 2018 which created Local Child

Fatality Review Teams in each county of the State. Section 1 of the Act established the

composition of the teams, provided the stated purpose of the teams is to “expeditiously review all

child deaths that occur in the county,” and described the county coroner’s role in regard to the

teams. 2018 Act. No. 183, § 1. Section 2 added section 17-5-140 to the South Carolina Code of

Laws with the stated purpose in the title of the Act “so as to provide that funds must be disbursed

to the counties equally to pay the duly elected full-time coroner or other related personnel or

equipment.” 2018 Act. No. 183. Subsection (B) reads as follows:

As a matter for first impression, this opinion will interpret section 17-5-140 according to

the rules of statutory construction. When interpreting a statute, the primary goal is to determine

the General Assembly’s intent. See Mitchell v. City of Greenville, 41 1 S.C. 632, 634, 770 S.E.2d

391, 392 (2015) (“The cardinal rule of statutory interpretation is to ascertain and effectuate the

legislative intent whenever possible.”). Where a statute's language is plain and unambiguous,

“the text of a statute is considered the best evidence of the legislative intent or will.” Hodges v.

Rainey, 341 S.C. 79, 85, 533 S.E.2d 578, 581 (2000). “A statute should be so construed that no

word, clause, sentence, provision or part shall be rendered superfluous.” Matter of Decker, 322

S.C. 215, 219, 471 S.E.2d 462, 463 (1995) (quoting 82 C.J.S. Statutes § 346) (internal quotations

omitted). The rule of statutory construction “‘expressio unius est exclusio alterius’ or 'inclusio

unius est exclusio alterius’’ ... holds that ‘to express or include one thing implies the exclusion of

another or the alternative.’” Hodges, at 86, 533 S.E.2d at 582. This rule of construction means if

the General Assembly creates a list within a statute, courts generally find that list is meant to be

finite unless the text of the statute clearly indicates otherwise. With these principles in mind, this

opinion will next look to specific provisions within the text of section 17-5-140(B) and

legislative history to guide its analysis.



S.C. Code § 17-5- 140(B) (Supp. 2022).

Conclusion

REVI ED AND APPROVED BY:

As is discussed more fully above, it is this Office’s opinion that section 1 7-5-140(B) does

not authorize the purchase of a vehicle as "office equipment.”
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The plain language of subsection (B) describes how funds allocated under the statute may

be spent. Subsection (B) initially requires the county treasurer to "pay the duly elected full-time

coroner at least thirty-five thousand dollars annually.” Thereafter, the statute grants the "duly

elected full-time coroner” discretionary authority to spend the remaining funds for any of the

purposes listed in subsection (B). As noted in your letter, those purposes include hiring “a

deputy coroner, administrative personnel, or personnel with forensic training,” and also using

“the funds to provide an office or office equipment.” Id. The rules of statutory construction

discussed above direct that this list be construed as exclusive.

It is this Office’s opinion that section 17-5- 140(B) docs not authorize the purchase of a

vehicle as “office equipment.” Your letter questions whether a vehicle purchase could be

considered authorized as “equipment.” The plain language of the statute, however, authorizes

using funds to “provide an office or office equipment.” Id. (emphasis added). Here, “equipment”

is modified by the adjective “office.” When read in context, it appears the General Assembly

intended to authorize these funds to be used to both "provide an office” and to furnish it with the

tools and supplies the coroner may need to make use of said office. Id, “Office equipment” can

reasonably be interpreted to include office supplies, office furniture, equipment and supplies

used in examinations, recording devices, etc. While the plain language of S.C. Code § 17-5-140

does not appear to permit the funds allocated thereunder to be used for a vehicle purchase, public

funds may be used from another authorized source to provide transportation for coroner

employees to respond to calls as this would serve a public purpose.

Robert D. Cook

Solicitor General

Sincerely, / '
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Matthew Houck

Assistant Attorney General
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