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Dear Mr. Finger:
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a.

c.
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Terry A. Finger

Attorney

Town of Bluffton

Post Office Box 24005

Hilton Head Island, South Carolina 29925

Attorney General Alan Wilson has referred your letter to the Opinions section. Your letter

states the following:

Are the following regulations facially valid/invalid restrictions regulating

public conduct at public meetings under South Carolina law?

All speakers shall confine their comments to issues under the

jurisdiction of the Town Council. Speakers shall not use the public

comment period to promote or advertise awards, businesses, services,

goods, or candidates for public office.

Meeting attendees may not donate, transfer, yield, or give all or any

portion of their speaking time to another person.

Alan Wilson
Attorney General

The Town of Bluffton, through its Town Attorney, respectfully requests an

advisory opinion addressing a public body’s ability to regulate public participation

and disruptions at local government meetings (e.g., council meetings, planning

commission meetings, board of zoning appeals meetings, etc.). In particular,

guidance from your office is requested on the following questions:

b. During public comment, each speaker is limited to a total of three (3)

minutes per meeting, regardless of whether the person is speaking on

their own behalf or as an agent for others.
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2.

3.

Law/Analysis

In order to address the questions presented in your letter, this opinion will address relevant

state statutes and First Amendment considerations. Initially, we reiterate your caveat that the

questions presented only apply to public meetings. When a public body otherwise sits in a quasi

judicial capacity, additional procedures and allowances for public input will often need to be

implemented.

The S.C. FOIA provides that “[e]very meeting of all public bodies shall be open to the

public unless closed pursuant to § 30-4-70 of this chapter.” S.C. Code § 30-4-60. While these

meetings are open to the public, the S.C. FOIA clarifies that an individual may still be removed if

he “wilfully disrupts a meeting to the extent that orderly conduct of the meeting is seriously

compromised.” S.C. Code § 30-4-70(d). This Office previously found these statutes do not

establish “a per se right to speak at a public meeting under FOIA.” Op. S.C. Att’y Gen., 2019 WL

5669045, at 5 (October 17, 2019). Although the Freedom of Information Act may not require

If a public body offers a designated period for general public comment

during its meeting, can it adopt “time, place and manner restrictions” on

such public comment by resolution rather than ordinance?

If the regulations are insufficient to curb public meeting disruptions, can a

public body eliminate any public comment during its meeting unless the

matter before the body requires a public hearing by statute or local

ordinance (e.g., budget adoption). In other words, does South Carolina

recognize an absolute right to speak at a public meeting?

Municipal councils are directed to “determine [their] own rules and order of business”

which establish the procedures for conducting public meetings. S.C. Code § 5-7-250(b). Municipal

councils have wide discretion over their rules of order so long as they do “not conflict with the

general laws of the state” and more specifically the South Carolina Freedom of Information Act

(“S.C. FOIA”). S.C. Code § 5-7-250(c).

4. What can a governing body do if persons are disrupting a public meeting?

Would a speaker refusing to conform with time limits set by the public body

and/or yield the floor once his or her allotted speaking time is over be

considered disrupting the meeting? In the event of a disruption, can sworn

law enforcement officers remove the individual from a meeting?
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1 See Kurschner v. City of Camden Plan. Comm'n, 376 S.C. 165, 171-72, 656 S.E.2d 346, 350 (2008)
(citations omitted).

When adopting rules and procedures for meetings, a municipal council should consider the

impact restrictions will have on speech under the state and federal constitutions. See S.C. CONST

Art. I, § 2; U.S. Const, amend. I. Federal courts have consistently held that the public meetings of

public bodies are “limited public forums.” White v. City of Norwalk, 900 F.2d 1421, 1425 (9th

Cir. 1990).
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The fundamental requirements of due process include notice, an opportunity to be heard in

a meaningful way, and judicial review. Due process does not require a trial-type hearing in
every conceivable case ofgovernment impairment ofa private interest. Rather, due process

is flexible and calls for such procedural protections as the particular situation demands.

... The legislature expressly granted this discretionary authority in the area of local
planning to the Commission. See S.C. Code Ann. § 6-29-340 (2005) (conferring municipal
planning commissions with the power to implement and to oversee the administration of

regulations for the growth and development of land).

providing an opportunity to speak at a public meeting, we stress that this point should not be

construed to deny interested parties an opportunity to be heard at a public hearing. 1

A municipal council can adopt rules of order by ordinance or resolution. Section 5-7-260

of the South Carolina Code lists those acts which must be adopted by ordinance. Included therein,

subsection (2) states that establishing “a fine or other penalty or establish a rule or regulation in

which a fine or other penalty is imposed for violations” is one such act that must be adopted by

ordinance. S.C. Code § 5-7-260. Matters other than those listed may be adopted “either by

ordinance or resolution.” Id. While bodies other than the council cannot act by ordinance, such as

boards and commissions, they may adopt their respective rules of order and define what would

constitute a material disruption or serious violation by resolution. Additionally, these resolutions

may cite to relevant ordinances which establish penalties therein.2

2 This Office understands that the Town of Bluffton adopted such ordinances which make interruptions of
any public meetings within the town illegal. See Code of Ordinances for the Town of Bluffton, South
Carolina §§ 2-49 (“It shall be unlawful for any person to interrupt the proceedings of the Town Council or

violate the rules of protocol, the Court, or any other official body while in session.”); 18-84 (“It shall be
unlawful for any person to materially interrupt the proceedings ofthe Municipal Court or any official Public
meeting, or be guilty ofdisorderly conduct therein, or to commit any contempt thereof.”) (emphasis added).

“[W]hen the State establishes a limited public forum, the State is not required to

and does not allow persons to engage in every type of speech. The State may be

justified in reserving [its forum] for certain groups or for the discussion of certain

topics.” In a limited public forum, however, the government still “must not



The first regulation would restrict comments “to issues under the jurisdiction of the Town

Council.” This Office understands the regulation is intended to limit public comment to the topic

under discussion. Courts have upheld such regulations that restrict speech to matters at hand.

Steinburg v. Chesterfield Cnty. Plan. Comm'n, 527 F.3d 377, 384-85 (internal citations omitted).

This Office has opined that courts generally uphold content neutral restrictions that “regulate the
time, place and manner of speech.” Op. S.C. Att’v Gen., 2016 WL 3946154, at 8 (July 7, 2016);

see Wright v. Anthony, 733 F.2d 575, 577 (8th Cir. 1984) (“Reasonable time, place and manner

restrictions on the exercise of First Amendment rights are not repugnant to the Constitution.”).

Your letter lists several regulations and asks whether they are facially valid. This opinion

will address each of the regulations in turn, but it should be noted even a facially valid regulation

“does not preclude a challenge premised on misuse of the policy to chill or silence speech in a

given circumstance.” Steinburg, 527 F.3d at 387.
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Similarly, the nature of a Council meeting means that a speaker can become

“disruptive” in ways that would not meet the test of actual breach of the peace, or

of “fighting words” likely to provoke immediate combat. A speaker may disrupt a

Council meeting by speaking too long, by being unduly repetitious, or by extended

discussion of irrelevancies. The meeting is disrupted because the Council is

prevented from accomplishing its business in a reasonably efficient manner.

Indeed, such conduct may interfere with the rights of other speakers.

. . . Accordingly, a government entity such as the Commission is justified in limiting

its meeting to discussion of specified agenda items and in imposing reasonable

restrictions to preserve the civility and decorum necessary to further the forum's

purpose ofconducting public business. But any restriction must not discriminate on

the basis of a speaker's viewpoint.

[A] City Council meeting is still just that, a governmental process with a

governmental purpose. The Council has an agenda to be addressed and dealt with.

Public forum or not, the usual first amendment antipathy to content-oriented control

of speech cannot be imported into the Council chambers intact. In the first place, in

dealing with agenda items, the Council does not violate the first amendment when

it restricts public speakers to the subject at hand. While a speaker may not be

stopped from speaking because the moderator disagrees with the viewpoint he is

expressing, it certainly may stop him ifhis speech becomes irrelevant or repetitious.

discriminate against speech on the basis of viewpoint, and any restriction must be

reasonable in light of the purpose served by the forum.”



White v. City ofNorwalk, 900 F.2d 1421, 1425-26 (9th Cir. 1990) (internal citations omitted); see
also Steinburg, 527 F.3d at 380 (finding no First Amendment violation where “the Commission
was authorized to set its subject matter agenda and to cut off speech that was reasonably perceived
to threaten disruption of the orderly and fair progress of the meeting.”). Accordingly, it is this
Office’s opinion that a court would likely hold a regulation directing speakers to “confine their
comments to issues under the jurisdiction of the Town Council” does not violate the First
Amendment of the Federal Constitution nor Article I, section 2 of the South Carolina Constitution.
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The second regulation restricts a speaker to “a total of three (3) minutes per meeting,
regardless of whether the person is speaking on their own behalf or as an agent for others.”
“Reasonable” time restrictions have been upheld as comments which last too long can disrupt a
meeting. City of Norwalk, supra. For instance, in Wright, the Eighth Circuit found an informal
five-minute time restriction was a reasonable content neutral restriction. Wright v. Anthony, 733
F.2d 575, 577 (8th Cir. 1984) (“[The time] restriction may be said to have served a significant
governmental interest in conserving time and in ensuring that others had an opportunity to
speak.”). This Office cannot definitively state when the amount of time permitted is so short a
court would find it unreasonable. See White, 900 F.2d at, 1426 (“Of course the point at which
speech becomes unduly repetitious or largely irrelevant is not mathematically determinable. The
role of a moderator involves a great deal of discretion.”); but cf. Norse v. City of Santa Cruz, 629
F.3d 966, 975-76 (9th Cir. 2010) (“But the fact that a city may impose reasonable time limitations
on speech does not mean it can transform the nature ofthe forum by doing so, much less extinguish
all First Amendment rights.”). Broadly speaking, however, a court may well hold a three-minute
time restriction per speaker is a reasonable restriction that does not violate the First Amendment.

The third and final regulation states, “Meeting attendees may not donate, transfer, yield, or
give all or any portion of their speaking time to another person.” Based on our follow up
conversation, this Office understands that this regulation is intended to be read in conjunction with
the second regulation above which establishes a time limit “whether the person is speaking on their
own behalf or as an agent for others.” A speaker would be allowed to speak on behalf of another,
but, even if speaking on behalf of multiple people, the speaker would not be permitted to stack
each person’s allotted time and defeat the intended three-minute time restriction. This Office has
not found a case directly confronting such a rule in the context of a public meeting of a public
body. The First Amendment case law discussed above counsels that restrictions on speech should
be content neutral. Steinburg, supra. Additionally, presiding officers “have discretion ... to cut off
speech which they reasonably perceive to be, or imminently to threaten, a disruption of the orderly
and fair progress of the discussion, whether by virtue of its irrelevance, its duration, or its very
tone and manner.” Steinburg, 527 F.3d at 390 (internal quotations omitted). Because the regulation
is content neutral and appears reasonably related to maintaining order and fair progress of a
meeting, a court would likely find it does not facially violate the First Amendment protections of
speech.
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Thus, because of these First Amendment restrictions, a municipal council should rarely

utilize its power to eject a person, particularly a member, from a meeting. If the ejection is

based upon the content of speech, such action could well subject the Council and those

officers who enforce Council's instructions to § 1983 and state tort liability.

Clearly, courts hold also that the members of council do not have absolute immunity from

liability because removal is an administrative rather than a legislative act.

[T]he fact that a city may impose reasonable time limitations on speech does not

mean it can transform the nature of the forum by doing so, much less extinguish all

First Amendment rights. A limited public forum is a limited public forum. Perhaps

nothing more, but certainly nothing less. The City’s theory would turn the entire

concept on its head.

In this case, the City argues that cities may define “disturbance” in any way they

choose. Specifically, the City argues that it has defined any violation of its decorum

... There is a fine line between First Amendment rights of free speech and

disruption of a meeting. The members of council must thus be very careful to avoid

infringing upon First Amendment rights.

Finally, your letter asks what a governing body can do if a person disrupts a meeting.

Generally, we recommend adopting rules of order, as discussed above, and publicizing them so

the public is appraised of the rules so they may conform their conduct. However, when a person

violates the rules governing such a meeting and impedes the body from conducting its business,

the presiding officer has discretion to enforce the body’s rules.

Op. S.C. Att’y Gen., 2016 WL 3355910, at 3 (May 31, 2016). This Office has cautioned that

removing a person from a meeting should be rare and limited to instances of actual disruption.3

Courts have rejected the contention that council may define any violation of its rules as a disruption

and thereby justify removing a member of the public.

3 See Op. S.C. Att’y Gen,. 2016 WL 3946154, at 8 (July 7, 2016).

In fact, as to a legislative body's rule making authority, Joseph Story's

Commentaries on the Constitution of the United States provides as follows: “the

power to make rules would be nugatory, unless it was coupled with a power to

punish for disorderly behavior, or disobedience to those rules.” Joseph Story,

Commentaries on the Constitution of the United States § 419.



Conclusion

REVIEWED AND APPROVED BY:

Mr. Terry A. Finger

Page 7

June 05, 2023

Norse v. City of Santa Cruz, 629 F.3d 966, 975-76 (9th Cir. 2010). Wc take this opportunity to

reiterate that presiding officers are granted authority to enforce the body’s rules, including by

removal of a person, but “such power should be exercised with great caution to prevent abuse and

a potential infringement of one’s First Amendment rights.” Op, S.C. Att’y Gen., 2016 WL

3355910. at 4 (May 31,2016).

Sincerely,

rules to be a “disturbance.” Therefore, it reasons, Norwalk permits the City to eject

anyone for violation of the City's rules—rules that were only held to be facially

valid to the extent that they require a person actually to disturb a meeting before

being ejected. We must respectfully reject the City's attempt to engage us in

doublespeak. Actual disruption means actual disruption. It docs not mean

constructive disruption, technical disruption, virtual disruption, nunc pro tunc

disruption, or imaginary disruption. The City cannot define disruption so as to

include non-disruption to invoke the aid of Norwalk.

As is discussed more fully above, it is this Office’s opinion that municipal councils have

wide discretion over their rules of order so long as they do “not conflict with the general laws of

the state” and more specifically the South Carolina Freedom of Information Act (“S.C. FOIA”).

S.C. Code § 5-7-250(c). When adopting rules and procedures for meetings, a municipal council

should consider the impact restrictions will have on speech under the state and federal

constitutions. Sec S.C. CONST Ail. I, § 2; U.S. Const, amend. I. While presiding officers arc

granted authority to enforce the body’s rules, including by removal of a person, “such power

should be exercised with great caution to prevent abuse and a potential infringement of one’s First

Amendment rights.” Op. S.C. Att’y Gen,, 2016 WE 3355910, at 4 (May 31, 2016).

Matthew Houck

Assistant Attorney General

Robert D. Cook
Solicitor General


