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Dear Mr. Loewer:

Law/Analysis

(B) A charter school must:

i< chitjER'l C. DENNIS BiULDJNG

Chapter 40 of title 59 of the South Carolina Code governs charter schools. As you reference in
your letter, section 59-40-50(B)(9) of the South Carolina Code (2020), provides for the

appointment of a board of directors for each charter school. This provision states:

We received your request for an opinion of this Office concerning the eligibility requirements to
serve on the Board of Directors at the Greenville Technical Charter High School (“GTCHS”).
Specifically, you ask “whether a charter school board member would be required to be both a

resident and be able to vote or if, as charter law states, residency is enough.”

(9) consist of a board of directors of seven or more individuals with the
exact number specified in or fixed in accordance with the bylaws.
Members ofa board ofdirectors may serve a term of two years, and may

serve additional terms. A choice of the membership of the board must
take place every two years. Fifty percent of the members of the board as
specified by the bylaws must be individuals who have a background in

K-12 education or in business, and the bylaws of the charter school also
must provide for the manner of selection of these members. In addition,
at least fifty percent of the members of the board as specified by the

bylaws must be elected by the employees and the parents or guardians
of students enrolled in the charter school. Parents or guardians shall

have one vote for each student enrolled in the charter school. All
members must be residents of the State of South Carolina. A person who
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We have not specifically addressed the application of Article XVII, § 1 to charter school board
members. However, as you acknowledge in your request letter, on several occasions this Office

determined a charter school board member is an office holder for purposes of the prohibition on
dual office holding contained in Article XVII, § 1A. In a 2019 opinion, citing to several prior
opinions, we opined:

S.C. Code Ann. § 59-40-50(B) (emphasis added). As such, the Legislature clearly requires those
serving on a charter school board to be South Carolina residents. However, you question whether

they must also be eligible to vote.
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We have also determined that a member of a charter school board holds a public
office:

In an opinion dated February 26, 2003, we addressed the issue of
whether a position on a charter school’s governing board is an officer

for dual office holding purposes.

has been convicted of a felony must not be elected to a board of
directors. If the board of directors consists of an odd number of

members, the extra member must be an individual who has a

background in K-12 education or in business;

The South Carolina Constitution provides qualifications to hold office in South Carolina and states
as follows: “No person shall be elected or appointed to any office in this State unless he possess

the qualifications of an elector . . . .” S.C. Const, art. XVII, § 1. Moreover, Article XVII, § 1A of
the South Carolina Constitution (2009) provides in relevant part, “Every qualified elector is
eligible to any office to be voted for, unless disqualified by age, as prescribed in this Constitution.”
Our Supreme Court, in McLure v. McElroy, 211 S.C. 106, 113, 44 S.E.2d 101, 105 (1947),
overruled on other grounds by 'WtaNsr v. Recreation Dist., 328 S.C. 83, 492 S.E.2d 79 (1997),
clarified this requirement not only applies to all constitutional offices, but also applies to statutorily
created offices regardless of whether it is expressly provided for by the Legislature.

The position of board member is established by statute, a term

is set forth therefor, and the board members exercise a portion

of the sovereign power of the State. While taxing or bond

authority is expressly denied, in terms ofother authority, it is the

board which serves as the “governing body” ofthe school. Board
members decide all matters related to the operation of the charter

school, including budgeting, curriculum and operating

procedures. Obviously, the board expends public funds. Thus,

the board possesses policy-making duties and functions



Op. S.C. Atty. Gen„ 2006 WL 703694, at *3 (Mar. 9, 2006).

In your letter, you suggest charter school board members “could be considered differently than

other elected state officials and traditional school board members.” You list the following reasons

to support different treatment of charter school board members:

Op. Att’y Gen., 2019 WL 5669046 (S.C.A.G. Oct. 21, 2019). Thus, we continue to believe a

member of a charter school board holds an office for purposes of Article XVII, § 1 A of the South

Carolina Constitution.
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1 . Public Charter School Board Elections are not held in conjunction with the

general election.

2. The majority of the Public Charter School Board Elections are not held at

the same time period as the general election takes place.

consistent with the operation ofthe school including the decision

to ‘“elect to comply with’ those laws or regulations which are

applicable to a public school, a school board, or a district, ...”

which are not otherwise specified as applicable. In essence,

board members make policy decisions in keeping with the

Legislature’s desire that charter schools “take responsible risks

and create new, innovative, and more flexible ways ofeducating

children within the public school system.” Clearly, board

members exercise a portion of the sovereign power of the State.

Posed with a similar question in 2010, we considered whether the requirement that an officer meet

the qualifications of an elector under Article XVII, § 1 applied to county veterans affairs officers.

Op. Att’y Gen., 2010 WL 3505054 (S.C.A.G. Aug. 2, 2010). Citing to prior opinions finding

county veterans affairs officers are officers for purposes of Article XVII, § 1 A, we concluded “a

county veterans affairs officer would likely be an officer for purposes of article XVII, section 1 .”

Id. Given the prior opinions of this Office concluding charter school board members are officers

for purposes of Article XVII, § 1 A, we similarly believe a charter school board member is likely

an officer for purposes of Article XVII, §1 and therefore, must meet the qualifications on an

elector.

Op. S.C. Atty. Gen., February 26, 2003 (citations omitted). We

recognized the fact section 59-40-40 states charter schools are nonprofit

corporations and the fact that members of a nonprofit corporation’s

board traditionally are not public officers for dual office holding

purposes. Id. However, in determining a charter school likely is the alter

ego of the State, we concluded a position on a charter school’s

governing board is an office for dual office holding purposes. Id.



Id. Similarly, Article XVII, § 1 applies to all public officers, not just traditional public school board
members. Therefore, we believe a court would similarly find section 59-40-50(A) does not prevent
the application of the constitutional requirement that all officers possess the qualifications on an
elector.

Moreover, “ [t]he provisions of the state constitution are not a grant but a limitation of legislative

power, so that the Legislature may enact any law not expressly, or by clear implication, prohibited
by the state or federal constitution.” Segars-Andrews v. Jud. Merit Selection Comm’n, 387 S.C.
109, 118, 691 S.E.2d 453, 458 (2010). Therefore, section 59-40-50(A) cannot exempt charter

You also point to language in section 5 9-40-50(A) of the South Carolina Code (2020) that states,

“Except as otherwise provided in this chapter, a charter school is exempt from all provisions of
law and regulations applicable to a public school, a school board, or a district, although a charter

school may elect to comply with one or more of these provisions of law or regulations.” Our
Supreme Court interpreted this provision in McNaughton v. Charleston Charter School for Math
and Science, Inc., 41 1 S.C. 249, 768 S.E.2d 389 (2015). The Court considered the application of

the state action statutes to charter schools given section 59-40-50(A) and specifically whether the

attorney’s fees provision in section 15-77-300 applied to charter schools. McNaughton v.
Charleston Charter Sch. for Math & Sci., Inc., 41 1 S.C. 249, 268-69, 768 S.E.2d 389, 400 (2015).

The Court determined:

We agree charter school board members obtain their offices in a manner different than traditional
public school boards. However, the requirement that they meet the qualifications ofan elector does
not change with how they are elected. Notably, as our Supreme Court pointed out in McLure,
even if these members were appointed rather than elected, they are still required to meet the
qualifications of an elector. McLure, 21 1 S.C. at 119, 44 S.E.2d at 108. As such, it matters only
that they are officers pursuant to Article XVII, § 1 of the South Carolina Constitution and we

believe they likely are.
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3. Public Charter School Board Elections are only voted on by members of
that particular school community.

The purpose of 59-40-50(A) is to distinguish between charter schools and other
public schools, school boards, or school districts by providing charter schools

with more flexibility in their operations. While section 15-77-300 is generally

applicable to public schools, school boards, or districts, the provision also

covers other state actors and “political subdivisions of the State.” In other

words, the provision was not enacted especially for public schools, school

boards, or school districts, and is not a provision that a charter school may opt

out of merely because of its charter school status as opposed to a traditional
public school. Therefore, the exemption in section 59-40-50(A) does not cover
section 15-77-300, and we hold that a court may find a charter school liable for

attorney's fees under section 15-77-300.



Conclusion

REVIEWED AND APPROVED BY:
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Cydney Milling

Assistant Attorney General

Sincerely,

Sydney Milling^

schools from provisions contained in the South Carolina Constitution. Reading section 59-40-

50(A) as exempting charter school board members from Article XVII, § 1 would likely render it

unconstitutional. As we stated on many occasions, “It is elementary that a court is bound to

construe a statute in a constitutional manner, if possible.” Op. Att’y Gen., 2023 WL 5319324

(S.C.A.G. Aug. 1 1 , 2023). As such, we do not believe a court would construe section 59-40-50(A)

as exempting charter school board members from Article XVII, § 1 of the South Carolina

Constitution.

Members of charter school boards are selected in a different manner than traditional public school

boards. Nonetheless, Article XVII, § 1 requires all South Carolina officers, regardless of whether

they are appointed or elected, to meet the qualifications of an elector. While this Office has not

previously considered whether charter school board members are officers for purposes of Article

XVII, § 1, on several occasions we determined they are officers for purposes of Article XVII, §

1A. As such, we believe a court would likely find charter school board members must meet the

qualifications of an elector in order to serve.

^Robert D. Cook
Solicitor General


