
November 7, 2023

Dear Ms. Shuler:

M. Amanda Shuler, Esq.

Whetstone Perkins & Fulda, LLC

P.O. Box 8086

Columbia, South Carolina 29201

We understand you are the attorney for Williamsburg County (the “County”) and wish to request

an Attorney General’s opinion on behalf of the County. You state the County seeks “guidance

regarding the County’s obligations regarding the Clerk of Court’s expenditure ofTitle IV-D funds

made available to her through the County Treasurer from the South Carolina Department of Social

Services.” Additionally, you state:

Second, is it permissible for the Clerk of Court to utilize the IV-D funds to pay

supplements or additional compensation to employees without violating Article

III, section 30 of the South Carolina Constitution and Section 4-1 1-170 of the

South Carolina Code of Laws? If the supplements are allowed, how may those

supplements be paid? May the County require the supplements be paid

regularly and uniformly with each pay period as part of the employee’s salary

to allow for proper accounting or must the County pay the supplements in a

lump sum upon the request of the Clerk of Court?

Since County Council sets the salaries of county employees and officers in

accordance with Section 8-15-10 of the South Carolina Code of Laws, may the

Clerk of Court supplement his or her salary, and/or the salaries of county

employees working within the Office of the Clerk of Court with Title IV-D

funds without the prior approval of County Council?

The County does not deny the Clerk of Court’s exclusive use ofthe IV-D funds,

however, the County wants to ensure that it complies with all applicable

statutes, regulations, and other requirements in receiving, holding, and

disbursing Title IV-D funds.

Alan Wilson
Attorney General
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You ask whether a clerk of court may use these funds to supplement his or her salary and/or the
salaries of county employees within the clerk of court’s office without prior approval of County
Council. We will first address the clerk’s ability to supplement the salary of the clerk’s office
staff. In a 2006 opinion, we addressed the similar question of whether a clerk of court could add
personnel using Title IV-D funds without the approval of the county council. Op. Att’v Gen., 2006
WL 1877110 (S.C.A.G. June 19, 2006). Initially, we noted counties have limited authority over
elected officials. Id. We quoted section 4-9-20 of the South Carolina Code (2021), which gives
county governments their authority, but excludes authority over elected officials and specifically
exempts personnel employed by elected officials from being hired or fired by the county.
Discussing section 4-9-20, we stated:

Before we address your questions, we find it important to give some background on IV-D funds.
IV-D comes from Title IV-D of the Social Security Act, which acts as an enforcement mechanism
for child support obligations. In South Carolina Department of Social Services v. Deglman, 290
S.C. 542, 544, 351 S.E.2d 864, 865 (1986), our Supreme Court described the Title IV-D as follows:

In 1 974, Title IV, Part D of the Social Security Act was amended by Congress
to establish a Child Support Enforcement Program. The legislation requires
each state to adopt a plan for providing designated services. Upon approval of
the state plan, the federal government reimburses the state for a certain
percentage of the costs that are incurred.

In South Carolina, Title IV-D funds are paid to the South Carolina Department of Social Services
(the “Department”) who then may enter into agreements with county governments, clerks of court,
sheriffs, and other law enforcement entities to reimburse them for the cost of child support
enforcement under Title IV-D. S.C. Code Ann. § 43-5-235 (2015). The funds are paid by the
Department to the appropriate county treasurer or county finance office on a monthly basis and
must be deposited into a separate account for the exclusive use of the contracting entity “for all
activities related to the establishment, collection, and enforcement of child support obligations for
the fiscal year in which the payments are earned and may be drawn on and used only by the entity
providing the service for which the account was established.” Id, Salaries of individuals
performing Title IV-D functions are considered costs which may be reimbursed with Title IV-D
funds. 45 C.F.R. § 304.21.

In previous opinions, we interpreted this provision as subjecting personnel

employed by a public official to the general personnel policies and procedures
generally applicable to county employees. Op. S.C. Atty. Gen., October 29,
1996. However, we concluded section 4-9-30(7) “vests in elected officials...
the authority to employ and discharge the county personnel within their
departments.” Moreover, we determined: “Such authority would necessarily
include assessing the functions and responsibilities of the department ... to



Op. S.C, Atty. Gen., February 18, 1983.

In another opinion issued in 1995, we discussed whether a clerk of court was required to follow

the county procurement code in expending Title IV-D funds. Op. Att’y Gen., 1995 WL 803674

(S.C.A.G. June 9, 1995). While we determined that the county’s procurement code applies to

clerks of court as their office falls within the auspices of county government, we cautioned as

follows:

Id. As such, we conclude the clerk of court, as an elected official, has the authority to manage the
personnel in his or her office including the hiring and firing ofpersonnel without any oversight by

the county. Id, We further surmised the ability to determine how many employees are needed to

conduct business is included with this authority, kt
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Section 14-17-10 of the South Carolina Code (1976) provides for the election

ofclerks of court in each county by the qualified electorate. In an opinion dated
February 18, 1983, we specifically addressed the issue of a county council’s

authority over a clerk of court’s personnel.

determine how many employees are needed for the orderly conduct of business
and what their duties will be.” Op. S.C. Atty. Gen., February 21, 1991.

Since the Clerk of Court is an elected official, the County Council does

not have responsibility for the employment and discharge of county

personnel in the Office of the Clerk of Court. Section 4-9-30(7), Code

of Laws of South Carolina, 1976. Therefore the Clerk of Court has the

power under the Home Rule Act to employ and discharge all personnel

employed in the Office of the Clerk of Court. Those personnel would,

however, be subject to general “personnel system policies and

procedures for county employees by which all county employees are

regulated.” Id. Furthermore, the Council also has the authority “to

establish such . . . positions in the County as may be necessary and

proper to provide services of local concern for public purposes ....”§

4-9-30(6), supra. However, none of the above described powers or
actions by the County Council can infringe upon the general authority

of the Clerk of Court, as an elected official, to make all decisions as to

employment and discharge of personnel in the Office of the Clerk of

Court.

[T]he IV-D funds are for the exclusive use ofthe Clerk ofCourt, in this instance,

unless such funds revert to the county’s general fund at the end of the fiscal
year; the county may not, by application of its procurement policies or

regulations, take actions which would deny the exclusive use of the funds to the
Clerk of Court. Whether such actions taken by the county would amount to a



Id.
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Nonetheless, as you mentioned, we must note the prohibition contained in section 30 of article III

of the South Carolina Constitution, which provides:

From our 2006 opinion, other than complying with general personnel policies, clerks of court, as

elected officials, have authority to manage their personnel without oversight from their county

governments. Moreover, section 43-5-235 and our 1995 opinion make clear that Title IV-D funds

are to be used exclusively by the clerk ofcourt for activities related to the establishment, collection,

and enforcement of child support and can be used to fund the salaries of those performing Title

IV-D functions. Therefore, it is our opinion that should the clerk of court wish to use Title IV-D

funds to supplement the salaries of county employees working in the office of the clerk of court,

he or she may do so without prior approval of the county so long as the funds are used in

accordance with section 43-5-235.

The General Assembly shall never grant extra compensation, fee or allowance

to any public officer, agent, servant or contractor after service rendered, or

contract made, nor authorize payment or part payment of any claim under any

contract not authorized by law; but appropriations may be made for

expenditures in repelling invasion, preventing or suppressing insurrection.

denial of the exclusive use ofthe funds by the Clerk ofCourt would be questions

of fact which are or would be beyond the scope of an opinion of this Office.

We addressed a similar question regarding a clerk of court’s ability to pay morale incentives to

employees using bail bondsmen fees collected by the clerk of court in an opinion issued in 2017.

Op. Att’v Gen., 2017 WL 2601033 (S.C.A.G. June 5, 2017). Like Title IV-D funds, we determined

that clerks of court have exclusive use of these fees. Id. But we noted that the clerk of court could

“not expend the fees in a manner inconsistent with state or county provisions restricting the use of

public funds.” Id. Citing section 30 of article III of the South Carolina Constitution, section 4-11-

170, and prior opinions interpreting those provisions, we noted bonus payments are prohibited

under the South Carolina Constitution and state law. Id. As such, we advised:

S.C. Const, art. Ill, § 30. In addition, you also call our attention to section 4-11-170 of the South

Carolina Code (2021), which provides: “No member of the governing body of any county shall

vote for an extra allowance to any person who is paid by salary, nor shall the treasurer of any

county knowingly pay to any such person any extra allowance.” Therefore, the question arises as

to how clerk’s office employees may be paid Title IV-D funds for services they provide in

connection with child support enforcement.

Based upon our August 1, 2016 opinion, we believe that a clerk of court can not

use the bail bondsmen fees to pay his employees a “small moral[e]

improvement incentive.” A clerk of court can not pay an employee
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Id. As such, a clerk of court desiring to supplement his or her employees’ salaries with Title IV-

D funds, must also work within these same parameters including not providing such supplements
after the work has been performed. Moreover, in accordance with section 43-5-235 and Title IV-

D, Title IV-D funds should be used to only pay for salaries attributable to the establishment,
collection, and enforcement of child support obligations. Therefore, we suggest the County and

the clerk of court work together to determine the salary of each employee based upon the portion

of the employee’s time performing traditional County functions and the portion of the employee’s
time performing Title IV-D functions to determine the appropriate funding of that employee’s
salary.

S.C. Code Ann. § 8-21-300. According to this provision, the salary of the clerk of court must be

set by the governing body for the county. Additionally, it specifies that the clerk of court’s salary

cannot be impacted by the collections of fees, which must be paid over to the general fund of the
county. As we explained above, Title IV-D funds are not fees paid over to the county, so there is

some question as to whether clerks of court may receive such funds as salary. However, in prior

opinions, we concluded there is a strong legislative intent that clerks of court receive salaries in

lieu of fees. Op, Att’v Gen., 1987 WL 342687 (S.C.A.G. Sept. 24, 1987). While section 8-15-65

of the South Carolina Code (2019) specifically affords salary supplements to the clerk of court

from the State, we did not find a provision in the code allowing Title IV-D funds to be used to

increase the salaries of clerks of court. Finding no statutory authority allowing Title IV-D funds

to be used to supplement the salaries of clerks of court and a strong presumption in favor of clerks

Regarding whether a clerk of court’s salary may be supplemented by Title IV-D funds, the answer

is less clear. Section 8-21-300 of the South Carolina Code (2019) governs salaries of clerks of
court and registers of deeds.

compensation which is greater than the amount that the employee agreed to

work for under contract or that is greater than the employee’s salary. A clerk of

court also can not pay an employee after the work has been performed.

However, contracts providing for a regular salary plus bonuses for service for a

stated period of time are legally enforceable and may be a method for a clerk of

court to reward employees for their continuous hard work. Although please

keep in mind that pursuant to section 8-15-10, the county council sets the

compensation for county officers and employees.

The clerks of court and registers of deeds of the several counties shall receive

such salaries for performance of their duties as may be fixed by the governing

body of the county, which shall not be diminished during their terms of office,

and such compensation shall not be measured or affected by the fees and costs

received by such officers under the provisions of this article. All such fees and

costs received under the provisions of this article by such officials ofany county

shall be accounted for and paid into the general fund of the county as directed

by the governing body thereof.



Conclusion

As part of Congress’s enactment of Title IV-D, it provided funding for child support enforcement
carried out by states in accordance with an agreed upon plan. In response, the South Carolina

Legislature enacted section 43-5-235, along with other provisions, which allowed the South
Carolina Department of Social Services to contract with clerks of court to develop and implement
child support collection programs and receive Title IV-D funds to pay for a portion of the cost of
such programs. Section 43-5-235 makes clear these funds must be exclusively used only by the

contracting entity for the “establishment, collection, and enforcement of child support obligations

. . . .” Based on prior opinions of this Office, we recognize a clerk of court, as an elected official,
has authority to manage their own staff. This authority coupled with the exclusive authority given
to clerks of court to manage Title IV-D funds received according to their agreement with the
Department, supports our belief that clerks of court may use Title IV-D funds to supplement the
salaries of their employees performing Title IV-D functions. Nonetheless, we caution that section
30 of article III of the South Carolina Constitution and section 4-11-170 of the South Carolina
Code prohibit bonus payments for work previously performed. Therefore, we suggest the County
and the clerk of court work together to establish employees’ salaries based upon their performance
of traditional county functions and Title IV-D functions.

receiving the salary set for them by their county governing body, we are skeptical that a court

would allow a clerk of court to designate a supplement for themselves. Nevertheless, we believe
Title IV-D funds could be used to fund a portion of the clerk of courts salary attributable to the
establishment, collection, and enforcement of child support obligations.
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While a clerk of court may have exclusive control over Title IV-D funds and may perform Title

IV-D functions, we arc concerned that section 8-21-300 of the South Carolina Code prohibits a

clerk of court from supplementing his or her own salary outside of the amount fixed by the
governing body of the county without express statutory authority from the Legislature.

Robert D. Cook

Solicitor General

Sincerely,

Cydney Milling

Assistant Attorney General
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