
June 15, 2023

Dear Representative Leber:

Law/Analysis

Initially, it must be noted that determining whether a public notice or an agenda was edited,
and if so when, requires factual findings which are beyond the scope of this Office's opinions. See
Op. S.C. Att'y Gen., 2006 WL 1207271 (April 4, 2006) (“Because this Office does not have the
authority of a court or other fact-finding body, we are not able to adjudicate or investigate factual
questions”). However, we will assume the facts provided in your letter in order to offer guidance.

The South Carolina Code of Laws requires public bodies to provide an agenda and public
notice for all regular and special meetings.

Attorney General Alan Wilson has referred your letter to the Opinions section. The letter
states the following.

In what could be a violation of state law, it has come to my attention the
Charleston County School Board is creating multiple versions of their public
meeting notices. This impedes the ability for the public to give robust input on

matters before the board and ultimately impacts the future of the children this
board serves.

Out of an abundance of caution, I respectfully request your office review the
public meeting notice procedures of the Charleston County School Board to
include the proper notification of agenda items.

Alan Wilson
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S.C. Code § 30-4-80(A) (Supp. 2022). After an agenda is posted, items cannot be added to an
agenda without “an additional twenty-four hours notice to the public.” Id. Additional items may
be added to an agenda after the meeting begins, but only by “a two-thirds vote of the members
present and voting.” Id. Finally, in the case where “an item is one upon which final action can be
taken at the meeting or if the item is one in which there has not been and will not be an opportunity

for public comment with prior public notice given,” it may be added with both (1) “a two-thirds
vote of the members present and voting” and (2) “upon a finding by the body that an emergency
or an exigent circumstance exists if the item is not added to the agenda.” Id. The S.C. Freedom of

Information Act (“S.C. FOIA”) does not authorize other changes to an agenda.

Importantly, no action may be taken in executive session except to (a) adjourn or

(b) return to public session. Id. § 30-4-70(b). Therefore, FOIA does not require
that an agenda for an executive session be posted or that the news media be notified

of the agenda of an executive session.

An agenda for regularly scheduled or special meetings must be posted on a bulletin
board in a publicly accessible place at the office or meeting place of the public body
and on a public website maintained by the body, if any, at least twenty-four hours
prior to such meetings. All public bodies must post on such bulletin board or
website, if any, public notice for any called, special, or rescheduled meetings. Such
notice must include the agenda, date, time, and place of the meeting, and must be
posted as early as is practicable but not later than twenty-four hours before the
meeting.

Brock, 415 S.C. at 630 (internal quotations omitted) (emphasis added). The Court also recognized

that “unnoticed items may be added to an executive session discussion at the time of a meeting.”
Id. at 631. However, after leaving executive session and reconvening open session, the public
body can only act on properly notice items. See id. Further, in the case of special meetings, any

item acted upon cannot “exceed the scope of the purpose for which the meeting was called.” Id.
Finally, the Court clarified that its “holding does not require [a public body] to list with specificity
the actions it plans to take following an executive session; it only requires . . . notice that some
action may be taken.” Brock 415 S.C. at 632.

A public body violates the S.C. FOIA if it takes unnoticed action. This Office understands
the May 30th meeting was called as a special meeting. The South Carolina Supreme Court noted
that the S.C. FOIA does not define “special meeting,” but the Court has described such meetings
as “meeting [s] called for a special purpose and at which nothing can be done beyond the objects

specified for the call.” Brock v. Town of Mount Pleasant, 415 S.C. 625, 630, 785 S.E.2d 198, 201
(2016) (internal quotations omitted). In Brock, the Court explained that public bodies are

authorized to close an open meeting and enter executive session.
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The South Carolina Court of Appeals recently issued an unpublished opinion addressing

alleged S.C. FOIA violations arising from a city’s website containing two documents whose title

included the word “Agenda.” Holcomb v. City of N, Augusta, No. 2020-000080, 2023 WL

3000661, at *1 (S.C. Ct. App. Apr. 19, 2023). The respondent alleged that the city violated the

S.C. FOIA by considering a project not listed within the document titled “Agenda 050718

Complete.” However, the file titled “Agenda 050718” included an item listed as “projects related

to the sales tax” which could include the project. The Court found that the “one-page agenda

posted on the website and physically posted (as is required by section 30-4-80(A))” was the

agenda, while “Agenda 050718 Complete” which contained thirty-six pages of “supplementary

information and background for different items on the agenda,” was background material. Id. The

Court defined “‘agenda’ as ‘a list of items to be considered.’ See Agenda, Black's Law Dictionary

(1 1th ed. 2019) (defining agenda as, ‘A list of things to be done, as items to be considered at a

meeting, usu[ally] arranged in order of consideration’).” Id. Finally, the Court rejected the

argument that because the title of the larger document included the term “Agenda” it should be

considered the agenda for the meeting.

We are not aware ofa common understanding of agenda that hinges on something's

title, and we doubt the statute was meant to control how public bodies name

documents (as opposed to relying on the common meaning ofagenda). As outlined

above, we understand the term “agenda” to describe a list of things to be done such

1 See S.C. Code § 30-4-90(a) (emphasis added).
All public bodies shall keep written minutes of all of their public meetings. Such minutes

shall include but need not be limited to:

(1) The date, time and place of the meeting.

(2) The members of the public body recorded as either present or absent.

(3) The substance of all matters proposed, discussed or decided and, at the request of any

member, a record, by an individual member, of any votes taken.

(4) Any other information that any member of the public body requests be included or

reflected in the minutes.

Attached to your letter are two PDF documents containing a heading that reads “Tuesday,

May 30, 2023 Board of Trustees- Special-Called Meeting.” One of the files is named “Board

Agenda Public Version” with a time stamp of 6/9/23, 2:47 PM. The second file is named “Board
Member Version Agenda” with a time stamp of 6/2/23, 2:53 PM. Both documents include

“Motion & Voting” entries for adoption of the agenda, entering executive session, reconvening

open session, the subjects addressed in open session, and to adjourn the meeting. They also reflect

which members of the board were present or absent. The information in these documents was

necessarily recorded after an original agenda was posted; which would have occurred on May 29th
or earlier to comply with the twenty-four hours notice requirement discussed above. It is unclear

whether these documents are meant to reflect minutes of the meeting, but they are not an original

agenda as it includes information that would not have been available at the time it was required to

be publicly posted.1



Conclusion

Sincerely, ,

Of course, an opinion of this Office cannot determine facts or conduct an investigation, but

can only comment on the law. However, as discussed above and based on a recent opinion of the

South Carolina Court of Appeals, we advise that if a court is asked to review multiple documents

all purported to be an agenda for a public meeting, it would likely consider which of the documents

was "posted on a bulletin board in a publicly accessible place at the office or meeting place of the

public body.’’ S.C. Code § 30-4-80(A). If the agenda document which is publicly posted accurately

reflects the items discussed and acted upon in a meeting, a court is unlikely to find a violation

under S.C. Code § 30-4-80(A).
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as items to be considered at a meeting. We also understand agenda to not include

background material, however it is labeled.

Matthew Houck

Assistant Attorney General

Regardless of whether the documents attached to your letter arc ultimately determined to

be an agenda, the uncertainty surrounding them has led to confusion regarding what topics were

properly noticed to the public. We take this opportunity to remind public bodies that the S.C.

FOIA was adopted based on the finding “that it is vital in a democratic society that public business

be performed in an open and public manner so that citizens shall be advised of the performance of

public officials and of the decisions that are reached in public activity and in the formulation of

public policy.” S.C. Code § 30-4-15. To that end, public bodies should make every effort to ensure

their agendas, public notices, and procedures used to conduct public meetings not only comply

with the minimum requirements of the S.C. FOIA, but also accurately apprise the citizenry of the

activities of their bodies and the decisions of their public officials. As we cautioned the Board in

an earlier letter, “[f]or decades, in order for public bodies to fully comply with FOIA, this Office

has advised that when in doubt, disclose.” That advice remains applicable here.

Id. at *2. As in Holcomb, if a court is asked to review multiple documents all purported to be an

agenda for a public meeting, it would likely consider which of the documents was “posted on a

bulletin board in a publicly accessible place at the office or meeting place of the public body.” S.C.

Code § 30-4-80(A). If the agenda document which is publicly posted accurately reflects the items

discussed and acted upon in a meeting, a court is unlikely to find a violation under S.C. Code §

30-4-80(A).



REVIEWED AND APPROVED BY:
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^Robert D. Cook
Solicitor General


