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The State of South Carolina 

OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

HENRY McMAsTER 
ATIDRNEY GENERAL 

Chris Noury, Esquire 
North Myrtle Beach City Attorney 
1018 Second A venue South 

September 2, 2003 

North Myrtle Beach, South Carolina 29582 

Dear Mr. Noury: 

You have requested an opinion from this Office regarding whether a person, individual, 
organization, association, partnership, or other entity can subdivide the beach seaward of the 
baseline, setback line, or landowner's lot to the mean high-water mark of the Atlantic Ocean. By 
way ofbackground, you have indicated that you have examined the Coastal Tidelands and Wetlands 
Act, S.C. Code Ann. Sections 48-39-10 et seq. (Supp. 2002), and the Land Development Regulation 
Act, S.C. Code Ann. Sections 6-29-1110 et seq. (Supp. 2002), in addition to the code sections 
regarding plats, maps, and surveys and can find nothing which would prohibit the subdivision or 
platting of property seaward of the baseline, setback line, or landowner's lot to the mean high water 
mark. You further indicate that the City of North Myrtle Beach has recently received several 
requests from developers who wish to plat or subdivide what has been traditionally referred to as the 
public beach. 

Upon review of the relevant portions of the Code that you referenced, there appears to be no 
statute that specifically comments on your question. However, certain provisions of the Code are 
relevant to your inquiry. In particular, inasmuch as one of the major points of emphasis in the 
Coastal Tidelands and Wetlands Act (''the Act") is to preserve the beach/dune system, there are 
severe limitations on the ways that such land can be used. See, e.g., Section 48-39-30(B)(4). 
Section 48-39-290 details limitations for areas both seaward of the baseline and the land between 
the setback line and baseline. Furthermore, Section 48-39-130(A) provides that "(n)inety days after 
July 1, 1977, no person shall utilize a critical area for a use other than the use the critical area was 
devoted to on such date unless he has first obtained a permit from the department [the Department 
of Health and Environmental Control]." The term "critical area" is defined by Section 48-39-1 O(J) 
to include "coastal waters; tidelands; beaches; beach/dune system which is the area from the mean 
high-water mark to the setback line as determined in Section 48-39-280." 

.. 2,~. '- ~~~EIJ:.:SBUll.DlNG. POST0FFICEBoxll549. COLUMBIA,S .C. 29211-1549. TELEPHONE:803-734-3970. FACSIMILE:803-253-6283 



I 
l,,., 

Mr. Noury 
Page2 
September 2, 2003 

The Department of Health and Environmental Control (DHEC) is given a mandate to 
"develop a comprehensive coastal management program'', which shall include "a regulatory system 
which the department shall use in providing for the orderly and beneficial use of the critical areas." 
Section 48-39-80. Section 48-39-80(B)(l 1) provides that DHEC "shall have the authority to review 
all state and federal permit applications in the coastal zone, and to certify that these do not 
contravene the management plan." Accordingly, it seems clear from these statutory provisions that 
DHEC has been granted broad authority and discretion by the General Assembly to regulate the 
usage and development of the beach/dune systems of this State. 

Based on the limitations in the Act and the significant regulatory authority that has been 
given to DHEC regarding beach/dune systems, it would be advisable for any individual or entity who 
wishes to subdivide and plat such lands to consult with DHEC to ensure compliance with the 
comprehensive coastal management plan as well as all permitting requirements. This Office would 
defer to that state agency for its application of the relevant regulations that pertain to the 
development or usage of the beach/dune systems. I am confident that DHEC would also be aware 
of any relevant federal law on the subject. 

Very truly yours, 

cidfr( µcJL-___ 
Charles H. Richardson 
Senior Assistant Attorney General 


