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The State of South Carolina 

OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

HENRY McMAsn:R 
A1TORNEY GENERAL 

Helen T. McFadden, Esquire 

April 1, 2004 

Attorney, Williamsburg County School District 
P. 0. Box 1114 
Kingstree, South Carolina 29556 

Dear Ms. McFadden: 

In a letter to this office you requested a parliamentary opinion regarding an issue that recently 
came before the Williamsburg County School Board of Trustees' meeting. You indicated that the 
question arises from a tie vote on a motion to renew the Superintendent's contract in a meeting in 
November, 2003. On March 1, 2004 another motion to renew the contract was proposed and tabled. 
The issue is whether reconsideration is the appropriate manner to bring the question before the 
Board. You indicated that the Board relies upon Roberts' Rules of Order. The question at issue is 
whether the matter is to be treated as a point for reconsideration pursuant to Rule 36 or a renewal of 
a motion pursuant to Rule 38 of Roberts' Rules of Order. 

I agree with your conclusion that reconsideration is not the appropriate analysis for the 
question at issue. You pointed out that there have been meetings of the Board since November I 0, 
2003. As set forth by Rule 36 of Roberts' Rules of Order, a motion to reconsider " ... can be made 
only on the day the vote to be reconsidered was taken, or on the next succeeding day, a legal holiday 
or a recess not being counted as a day." I agree with your analysis that because no motion has 
determined the matter, the same motion or any other topic can be made by any member at any 
meeting for which there is notice. As you point out, and based upon my review of Rule 38 of 
Roberts' Rules of Order, the matter would be in the form of renewal of a motion. Rule 38 provides 
that 

When an original main motion or an amendment has been adopted, or rejected, or a 
main motion has been postponed indefinitely, or an objection to its consideration has 
been sustained, it, or practically the same motion, cannot be again brought before the 
assembly at the same session, except by a motion to reconsider or to rescind the vote. 
But it may be introduced again at any future session. 

Support for the construction of the matter as the renewal of a motion is found in a decision 
by the Michigan Court of Appeals in Wbitev. First United Baptist Church, 2002WL1575243 (July 
16, 2002) where an aJlegation had been made that there had been a violation of Rule 36 by a 
"reconsideration" at an October 2, 1999 regular meeting of a decision not to terminate an 
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individual's employment which was made on a vote taken at a July 25, 1999 regular meeting. The 
Court ruled that 

The vote on October 2 was not a "reconsideration" in the technical sense governed 
by Section 36. Rather, it was a vote on a previously rejected motion governed 
by ... Section 38, and proper under that section because the church conducts its 
business meetings more often than quarterly, and a regular business meeting 
intervened between the first and second votes. 

The Court ruled that Roberts' Rules of Order were not violated by the renewal of the rejected 
motion. 

The same situation as was present in the Michigan case would appear to exist here as well. 
Because there was a tie vote as to the motion to extend the superintendent's contract, such motion 
was effectively rejected. See Op. Atty. Gen. dated January3, 1973 (a tie vote takes no action). Rule 
36 would have been applicable to revisit this motion on the same day as its rejection. However, 
inasmuch as a considerable amount of time elapsed before the issue again arose, Rule 36 became 
inapplicable. Instead, Rule 38 represented the operative Rule. 

Consistent with such, a motion to reconsider would not be an appropriate motion in your 
situation in that as you pointed out in your letter, the Board is not in a position for such a motion due 
to the passage of time between meetings. Of course, an administrative agency, such as a school 
board, must follow its own rules adopted by it. See, Op. Attv. Gen. May 8, 2003, citing Triska v. 
DHEC, 292 S.C. 190, 355 S.E.2d 531 (1987). Thus, in our opinion, Rule 36 of Roberts' Rules of 
Order is simply inapplicable here. Cf. Ackerman v. 3-V Chemical. Inc., 349 S.C. 212. 562 S.E.2d 
613 (2002) (motion for reconsideration untimely where Rule 59( a)(2), SCRCP not complied with). 
Moreover, as pointed out in a prior opinion of this office dated May 19, 1982, reconsideration is not 
generally favored. Instead, the matter can be co:qsidered as the renewal of a motion. 

Sincerely, 

Ci ado!( /lLJ,__ 
Charles H. Richardson 
Senior Assistant Attorney General 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

~[?_,~ 
Robert D. Cook 
Assistant Deputy Attorney General 


