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HENRY McMAsTER 
AlTORNEY GENERAL 

The State of South Carolina 

OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

August 10, 2004 

Randall Bryant, Assistant Deputy Director 
South Carolina Department of Labor, Licensing & Regulation 
Post Office Box 11329 
Columbia, South Carolina 29211-1329 

Dear Mr. Bryant: 

In a Jetter to this office you raised a question as to whether Mrs. Patsy Towery, Director, 
Center for Special Programs and Community Education at Midlands Technical College may serve 
on the State Auctioneers' Commission. ram interpreting your question as to whether her service 
with the Auctioneers' Commission would be a violation of this State's prohibition on dual office 
holding. Mrs. Towery has already received an opinion from the State Ethics Commission on her 
question. That body is the appropriate agency to render opinions construing the State Ethics Act. 
See: S.C. Code Ann. Section 8-13-320 (11) (Supp. 2003). 

Article XVII, Section I A of the State Constitution provides that "no person may hold two 
offices of honor or profit at the same time ... ," with exceptions specified for an officer in the militia, 
a member of a lawfully and regularly organized fire department, a constable, or a notary public. For 
this provision to be contravened, a person concurrently must hold two public offices which have 
duties involving an exercise of some portion of the sovereign power of the State. Sanders v. Belue, 
78 S.C. 171 , 58 S.E. 762 (1907). Other relevant considerations are whether statutes, or other such 
authority, establish the position, prescribe its tenure, duties or salary, or require qualifications or an 
oath for the position. State v Crenshaw, 274 S.C. 475, 266 S.E.2d 61 (1980). 

The State Auctioneers' Commission is established pursuant to the provisions of S.C. Code 
Ann. Sections 40-6-05 et seq. (Supp. 2003). While this office bas not previously addressed the 
question as to whether a member of the Auctineers' Commission would hold an office for dual office 
holding purposes, a review of the statutory provisions regarding the Commission results in our 
interpretation that a Commission member would hold an office for such purpose. The Commission 
is composed of five members appointed by the Governor who hold office for terms of three years 
and until their successors are appointed and qualify. Section 40-6-10. Duties are specified in 
Sections 40-6-80, 40-6-100 through 40-6- 130. The Board is empowered to administer oaths and 
subpoena witnesses for purposes ofinvestigation, take evidence, compel compliance, issue cease and 
desist orders, petition for injunctive relief, take action against a licensee, revoke, suspend or restrict 
the license of an individual licensed by the Commission and deny licensure. It is clear that these 
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duties involve an exercise of a portion of the sovereign power of the State. Therefore, in my opinion, 
a member of the State Auctioneers' Commission would hold an office for dual office holding 
purposes of the State Constitution. 

As to Mrs. Towery' s position as Director of the Center for Special Programs and Community 
Education at Midlands Technical College, I am unaware of any such provision having been created 
by statute. Mrs. Towery has provided a description of her duties in that position and it is my opinion 
that such duties do not qualify as an office for dual office holding purposes. As a result, there would 
not be any dual office holding prohibition to Mrs. Towery serving both as Director of the afore­
mentioned program and as a member of the State Auctioneers' Commission. 

Ifthere is anything further, please advise. 

Sincerely, 

~~1-r~ 
Charles H. Richardson 
Senior Assistant Attorney General 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

Robert D. Cook 
Assistant Deputy Attorney General 


