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The State of South Carolina 

OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

HENRY McMAsn:R 
ATTORNEY GENERAL February 9, 2004 

., 

The Honorable Larry A. Martin 
Senator, District No. 2 
P. 0. Box 142 
Columbia, South Carolina 29202 

Dear Senator Martin: 

You have asked whether "the Priest-penitent privilege referred to in Sections 19-11-90 and 
20-7-550 extend[s] to all clergy?" By way of background, you have presented a letter from 
Ms. Laura Hudson, Public Policy Coordinator of the South Carolina Victim Assistance Network 
which states the following: 

[ s ]ince the passage of the legislation requiring clergy to be added to those mandated 
to report child abuse and neglect (H.3199 June, 2003), some questions have arisen 
concerning whether or not clergy of denominations other than Catholic come under 
the "priest/penitent" relationship included in the new law. I reason that they are, and 
I know that the authors of the legislation certainly intended for them to be included 
(Rep. James Smith, Senator James Ritchie). 

For the reasons set forth below, it is our opinion that this privilege applies generally to all clergy. 

Law I Analysis 

In South Carolina State Highway Dept. v. Booker, 260 S.C. 245, 195 S.E.2d 615 (1973), our 
Supreme Court noted that "South Carolina recognizes privilege in civil matters in attorney-client 
relations, husband-wife relations, and priest-penitent relations." 

260 S.C. at 254. As recently amended by Act No. 94 of 2003, S.C. Code Ann. Sec. 20-7-550 
provides as follows: 

[t]he privileged quality of communication between husband and wife and any 
professional person and his patient or client, except that between attorney and client 
or clergy member, including Christian Science Practitioner or religious healer, and 
penitent, is abrogated and does not constitute grounds for failure to report or the 
exclusion of evidence in a civil protective proceeding resulting from a report 
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pursuant to this article. However, a clergy member, including Christian Science 
Practitioner or religious healer, must report in accordance with this subarticle except 
when information is received from the alleged perpetrator of the abuse and neglect 
during a communication that is protected by the clergy and penitent privilege as 
defined in Section 19-11-90. 

Section 19-11-90 further states: 

[i]n any legal or quasi-legal trial, hearing or proceeding before any court, commission 
or committee no regular or duly ordained minister, priest or rabbi shall be required, 
in giving testimony, to disclose any confidential communication properly entrusted 
to him in his professional capacity and necessary and proper to enable him to 
discharge the functions of his office according to the usual course of practice or 
discipline of his church or religious body. This prohibition shall not apply to cases 
where the party in whose favor it is made waives the rights conferred. 

Confusion has evidently been created by the use of the term "priest-penitent" privilege. As 
the Court noted in United States v. Dube, 820 F.2d 886, "[t]o use the term 'priest' as the government 
does, although a common practice, see,~. Trammel v. United States, 445 U.S. 40, 45, 51, 100 
S.Ct. 906, 909, 912, 63 L.Ed.2d 186 (1980), might suggest application only to a particular religion 
not involved in this case; we will therefore refer to it simply as the clergy-penitent privilege." 

Nothing in § 19-11-90 limits the scope of the privilege to a religion specifically involving 
a "priest." Nor is there any indication in this statute that the privilege does not extend to members 
of the clergy generally. While the Code Title to § 19-11-90 does refer to "priest-penitent privilege," 
such term is not referenced in the body of this Code Section. Rather, § 19-11-90 makes reference 
to the privilege's applicability as being to a "regular or duly ordained minister, priest or rabbi .... " 

In construing both§ 20-7-550 as recently amended by Act No. 94of2003, as well as§ 19-
11-90, several principles of statutory construction are relevant. First and foremost, is the 
fundamental rule of construction which requires that the legislative intent must be ascertained and 
given effect. State v. Martin, 293 S.C. 46, 358 S.E.2d 697 (1987). Such legislative intent must 
prevail if it can reasonably be discovered from the language used. Clearly, the legislative wording 
is construed in light of the General Assembly's intended purpose. State ex rel. McLeod v. 
Montgomery, 244 S.C. 308, 136 S.E.2d 778 (1964). In essence, the statute as a whole must receive 
a reasonable, practical and fair interpretation consistent with the purpose, design and policy of the 
lawmakers. Caughman v. Cola. Y.M.C.A., 212 S.C. 337, 47 S.E.2d 788 (1948). 

Moreover, the legislation's words must be given their plain and ordinary meaning without 
resort to a forced or subtle construction which would work to limit or expand the operation of the 
statute. State v. Blackmon, 304 S.C. 270, 403 S.E.2d 660 (1991). The plain meaning of the statute 
cannot be contravened. State v. Leopard, 349 S.C. 467, 563 S.E.2d 342 (2002). Courts must apply 
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the clear and unambiguous terms of a statute according to their literal meaning. State v. Blackmon, 
supra. 

The term "clergy" is ordinarily defined as "[t]he body of people ordained for religious 
service." The American College Dictionary (3d ed.). In Rivers v. Rivers, 292 S.C. 21, 354 S.E.2d 
784 (Ct. App. 1987), overruled on other grounds, our Court of Appeals discussed the clergy-penitent 
privilege as created by § 19-11-90 at some length. There, the Court recognized that 

'" 

[c]onfidential communications made to clergymen were not privileged at 
common law. In re Swenson, 183 Minn. 602, 237 N.W. 589 (1931). In South 
Carolina, the clergyman-penitent privilege owes its origin to Section 19-11-90 ... 
[thereafter quoted in full]. 

Under our statute, then, there are four conditions that must be established 
before the clergyman-penitent privilege applies. There must be (1) a confidential 
communication; (2) the confidential communication must be disclosed to a regular 
or duly ordained minister, priest, or rabbi; (3) the confidential communication must 
be entrusted to the clergyman in his professional capacity; and ( 4) the confidential 
communication must be one that is necessary and proper to enable the clergyman to 
discharge the functions of his office according to the usual course of practice or 
discipline of his church or religious body. 

Like the attorney-client privilege [Statev. Love, 275 S.C. 55, 271S.E.2d110, 
cert. denied, 449 U.S. 901, 101 S.Ct. 272, 66 L.Ed.2d 131 (1980)], the burden of 
showing the facts required to establish the clergyman-penitent privilege rests on the 
party objecting to the disclosure of the communication. Not every communication 
made to a clergyman is privileged, of course. In the Matter of Fuhrer, 100 Misc.2d 
315, 419 N.Y.S.2d 426 (1979). The question of whether a communication is 
privileged is a question for the trial judge to decide, after making a preliminary 
inquiry into the surrounding facts and circumstances leading up to the making of the 
communication. In re Swenson, supra. ,The determination by the trial judge of the 
question of privilege is conclusive, in the absence of an abuse of discretion. State v. 
Franklin, 267 S.C. 240, 226 S.E.2d 896 (1976). 

Section 20-7-550, as amended, makes it clear also that the term "clergy member'' includes 
a "Christian Science practitioner or religious healer .... " Therefore, consistent Rivers v. Rivers and 
§ , 19-11-90, the clergy-penitent privilege in South Carolina would include any "regular or duly 
ordained minister, priest or rabbi." The sweep of the privilege would also likely extend, pursuant 
to § 20-7-550, to a Christian Science Practitioner or religious healer and penitent. 
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Conclusion 

The so-called "priest-penitent" privilege in South Carolina is, in reality, a clergy-penitent 
privilege applicable generally to all clergy. Consistent with Rivers v. Rivers, supra and § 19-11-90, 
the clergy-penitent privilege includes any "regular or duly ordained minister, priest or rabbi." The 
privilege's sweep would also likely extend, pursuant to § 20-7-550, to a Christian Science 
Practitioner or religious healer and penitent. Section 20-7-550 makes it clear, however, that ,all 
members of the clergy, as defined above, must report incidents of child abuse or neglect, except 
where the information is received from the alleged perpetrator of the abuse and neglect during a 
communication protected by the clergy-penitent privilege, as defined herein [i.e. as part of a 
communication ''to a regular or duly ordained minister, priest or rabbi .... "]. 

Assistant Deputy Attorney General 

RDC/an 


