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HENRY McMAs'rER 
ATT'ORNEY GENERAL 

The State of South Carolina 

OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

March I 0, 2004 

Ms. Judy F. Scott 
Abbeville County Treasurer 
Post Office Box 38 
Abbeville, South Carolina 29620 

Dear Ms. Scott: 

You have requested an advisory opinion from this Office on various issues regarding the 
roles and interrelation of the Abbeville County Council, the County Finance Director, and the 
County Treasurer. You have specifically asked the following five questions: 

1. Is it legal for the Finance Director, County Director, or County Council to 
open and retain bank accounts containing county funds for lease-purchase 
agreements, loans, or any other revenue without the knowledge or consent of 
the County Treasurer? 

2. 

3. 

4. 

Is it legal for the Finance Director, County Director, or County Council to 
disburse the aforementioned funds without the knowledge or consent of the 
County Treasurer? 

Is it legal for the County Council of a county that has the Council form of 
government to delegate their statutory duties to the County Director, even 
after a county wide vote to change the form of government was voted down? 

Is it legal for the County Council to meet in Executive Session to discuss the 
county wide elected offices and vote on items concerning their departments 
without notifying them or without them being informed of such being placed 
on the agenda? 

5. Is it legal for the County Council to meet in Executive Session to discuss financial 
agreements and vote to obtain lease-purchase agreements without an attorney being 
present to advise them? 

At the outset. I would remind you that 1 have researched your questions only from the 
standpoint of the legal questions as presented by you to this office. [have based my legal research 

/) REMaERr,C. p ENNl:s BUllDlNG • Posr OFFICE Box 11 549 • CowMBIA, S.C. 29211 -1 549 • TELEPHONE: 803-734-3970 • FACSIMILE: 803-253-6283 
tt.t.~11u'f- (V_. IL--



I 
I 

Ms. Scott 
Page2 
March 10, 2004 

upon those facts presented by you as referenced above. I have not attempted to independently 
investigate other facts because this office does not possess the resources or authority to adjudicate 
factual questions. See: Op. Atty. Gen. dated December 12, 1983. 

As to your first two questions, this Office has previously advised that County Treasurers are 
generally the proper parties to receive, hold, and disburse county funds under state law. See Ops. 
S.C. Atty. Gen. dated October 6, 1986; August 29, 1979. Many of the specific duties of a County 
Treasurer can be found in Title 12 of the South Carolina Code of Laws, which covers taxation. 

This Office noted in an opinion dated February I 0, 1984 that a county governing body cannot 
alter the statutory duties of a County Treasurer. In an opinion addressed to the Aiken County 
Treasurer dated April 5, 1978, we specifically addressed this question in the context of the changes 
made by the then recently-enacted "home rule" legislation: 

Neither the Aiken County Council nor any official, including the Finance Director, 
appointed by it has the authority to alter, expand or diminish ... (the) ... statutory 
duties ... ( of the County Treasurer) ... except as specific legislation may so sanction it. 
The provisions of Act No. 283 of 1975, the 'home rule' legislation, do empower 
county councils to affect the functioning of elected officials in the areas of personnel 
policies and procedures, including employee grievances [S.C. Code Ann.§ 4-9-
30(7)], the establishment of an accounting and reporting system [S.C. Code Ann. § 
4-9-30(8)] and of a centralized purchasing system [S.C. Code Ann. § 4-9-160] and 
the submission to it of annual fiscal reports [S.C. Code Ann. § 4-9-140]. These 
powers are broad, general ones and embrace elected officials and their offices as well 
as appointed officials. In my opinion, however, they do not authorize any usurpation 
of your statutory duties to receive, maintain and disburse county funds. 

We further stated in the April 5, 1978 opinion, that the Code of Laws, as well as general law, 
requires that the County Treasurer receive and maintain all county funds, and that it is obligated to 
disburse such funds "pursuant to warrant only." 

Based on the foregoing authorities, it would appear that County Council would improperly 
diminish the statutory duties of the County Treasurer if it were to create and maintain separate 
accounts for county funds or disburse funds without the knowledge or consent of the County 
Treasurer. It is the opinion of this Office that such an alteration of the Treasurer's statutory duties 
could violate state law absent some authority allowing such actions by the County Council. 

Your third question centers on the issue of whether a County Council, with the council form 
of county government, can delegate any of its statutory duties to the County Director. 

It is well recognized that: 
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[t]he right of a county board to delegate its authority depends on the nature of the 
duty to be performed. Powers involving the exercise of judgment and discretion are 
in the nature of public trusts and cannot be delegated to a committee or agent. Duties 
which are purely ministerial and executive and do not involve the exercise of 
discretion may be delegated by the board to a committee or to an agent, an employee, 
or a servant. 

20 C.J.S., Counties,§ 89. Another treatise similarly states: 

While legislative or discretionary powers or trusts devolved by charter or law on a 
council or governing body, or a specified board or officer cannot be delegated to 
others, it is equally well established that ministerial or administrative functions may 
be delegated to subordinates. The law has always recognized and emphasized the 
distinction between instances in which a discretion must be exercised by the officer 
of department or governing body in which the power is vested, and the performance 
of merely ministerial duties by subordinates and agents. 

McQuillin, Municipal Corporations, § 10.41. While legislative functions cannot be delegated by a 
public body to one of its members, such body can 'confer . . . a measure of discretion in the 
application of ordinances and the exercise of administrative functions.' 62 C.J.S., Municipal 
Corporations, § 154. Section 4-9-310 provides that: 

[i]n those counties adopting the council form of government provided for in this 
article, the responsibility for policymaking and administration of county government 
shall be vested in the county council .... The structure, organization, powers, duties, 
functions and responsibilities of county government under the council form shall be 
as prescribed in Article I of this chapter. 

Accordingly, it is evident that County Council possesses the authority to delegate certain 
administrative powers and duties to third parties, which would in all likelihood include the County 
Director. So long as Council does not delegate legislative or policy making powers to others but 
confines its delegation of authority to administrative and ministerial powers a court would probably 
conclude such delegation is not an unlawful delegation of power. See Op. S.C. Atty. Gen. dated 
January 7, 1985. 

Your fourth and fifth questions center around the issue of what actions may be permissibly 
taken up by county council while in executive session, and consequently to what extent public notice 
must be given concerning the topics to be discussed in executive session. Executive sessions of 
public bodies are governed by the South Carolina Freedom oflnformation Act, S.C. Code of Laws 
(1976) §30-4-10, et seq. The public policy behind the Act is codified in Section 30-4-15: 

The General Assembly finds that it is vital in a democratic society that public 
business be performed in an open and public manner so that citizens shall be advised 
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of the performance of public officials and of the decisions that are reached in public 
activity and in the formulation of public policy. Toward this end, provisions of this 
chapter must be construed so as to make it possible for citizens, or their 
representatives, to learn and report fully the activities of their public officials at a 
minimum cost or delay to the persons seeking access to public documents or 
meetings. 

As with any statute, the primary objective in construing the provisions of the Freedom of 
Information Act is to ascertain and give effect to the legislature's intent. Bankers Trust of South 
Carolina v. Bruce, 275 S.C. 35, 267 S.E.2d 424 (1980). South Carolina's Freedom of Information 
Act was designed to guarantee to the public reasonable access to certain information concerning 
activities of the government. Martin v. Ellisor, 266 S.C. 377, 213 S.E.2d 732 (1975). The Act is 
remedial in nature and must be liberally construed to carry out the purpose mandated by the General 
Assembly. South Carolina Department of Mental Health v. Hanna, 270 S.C. 210, 241 S.E.2d 563 
(1978). Any exception to the Act's applicability must be narrowly construed. News and Observer 
Publishing Co. v. Interim Bd. of Ed. for Wake Co., 29 N.C.App. 37, 223 S.E.2d 580 (1976). 

Section 30-4-60 of the Code requires that"[ e ]very meeting of all public bodies shall be open 
to the public unless closed pursuant to § 30-4-70 of this chapter." Section 30-4-70 enumerates the 
very limited circumstances for which an executive session may be convened and further specifies 
the procedures to be followed in convening in executive session. In relevant part, Section 30-4-70 
provides: 

(a) A public body may hold a meeting closed to the public for one or more of the 
following reasons: 

(1) Discussion of employment, appointment, compensation, promotion, demotion, 
discipline, or release of an employee, a student, or a person regulated by a public 
body or the appointment of a person to a public body; however, if an adversary 
hearing involving the employee or client is held, the employee or client has the right 
to demand that the hearing be conducted publicly. Nothing contained in this item 
shall prevent the public body, in its discretion, from deleting the names of the other 
employees or clients whose records are submitted for use at the hearing. 

(2) Discussion of negotiations incident to proposed contractual arrangements and 
proposed sale or purchase of property, the receipt of legal advice where the legal 
advice relates to a pending, threatened, or potential claim or other matters covered 
by the attorney-client privilege, settlement of legal claims, or the position of the 
public agency in other adversary situations involving the assertion against the agency 
of a claim. 

(3) Discussion regarding the development of security personnel or devices. 

(4) Investigative proceedings regarding allegations of criminal misconduct. 
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(5) Discussion of matters relating to the proposed location, expansion, or the 
provision of services encouraging location or expansion of industries or other 
businesses in the area served by the public body ... 

(b) Before going into executive session the public agency shall vote in public on the 
question and when the vote is favorable, the presiding officer shall announce the 
specific purpose of the executive session. As used in this subsection, "specific 
purpose" means a description of the matter to be discussed as identified in items (1) 
through (5) of subsection (a) of this section. However, when the executive session 
is held pursuant to Sections 30-4-70(a)(l) or 30-4-70(a)(5), the identity of the 
individual or entity being discussed is not required to be disclosed to satisfy the 
requirement that the specific purpose of the executive session be stated. No action 
may be taken in executive session except to (a) adjourn or (b) return to public 
session. The members of a public body may not commit the public body to a course 
of action by a polling of members in executive session. 

First and foremost, we believe that the statute makes clear that no action may be taken on any 
of topics discussed in executive session even if they fall under one of the few exceptions in Section 
30-4-70. The only votes that may be made in executive session are to adjourn or to return to public 
session. So to the extent that you have asked whether county council may vote on matters 
concerning elected county officials or to obtain lease purchase agreements in executive session, the 
answer is clearly "no." 

The only question remaining then is whether the items that you have mentioned may be 
discussed in executive session under the Act. As a general matter, it does not appear that a 
discussion regarding any particular elected county official would fit any of the stated exceptions. 
The exception in Section 30-4-70(a)(l) may apply if the issue is related to the discipline, 
compensation, or promotion of an county employee or any other person who is regulated by the 
council. The criminal misconduct exception of subsection (a)(4) may be implicated if a county 
official, or an employee within their department, is under some sort of criminal investigation. 
However, construing these exceptions narrowly and observing the legislative preference for public 
session, the instances where executive session is proper to discuss issues regarding elected county 
officials and their departments will be few. 

The discussion of"financial agreements" would follow a similar analysis. A discussion of 
lease purchase agreement negotiations on property acquisitions may fall under the language of 
Section 30-4-70(a)(2). Other contractual negotiations with outside parties may also need to be held 
in executive session as a matter of policy. Furthermore, legal questions related to those financial 
negotiations may need to be taken up with the county attorney under subsection (a)(2). However, 
the (a)(2) exception should be construed narrowly and county council should articulate the reason 
why the particular issue cannot be taken up in public session. The ultimate question of whether any 
particular issue fits within the exceptions of Section 30-4-70 may hinge on facts that are beyond the 
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scope of this opinion. As a general matter, questions of fact can only be determined by a court of 
competent jurisdiction and not this Office. See Op. S.C. Atty. Gen., dated June 30, 2003. 

As a caveat, this Office also notes that Section 30-4-70(b) requires that a specific purpose 
for the executive session, which articulates the applicable exception under Section 30-4-70(a), be 
announced on the public record by the presiding officer of the council before council retires to 
executive session. We advised in an opinion dated January 26, 1988 that a general purpose such as 
"personnel matters" is insufficient to meet this requirement. Accordingly, we would advise County 
Council to comply with this requirement before entering into an executive session in order to prevent 
any questions of impropriety. 

Charles H. Richardson 
Senior Assistant Attorney General 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

f/ rY (/) ... _ I' .. r'~, [1v?A - b-L ., (;Y(,_ 
Robert D. Cook 
Assistant Deputy Attorney General 


