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The State of South Carolina 

OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

HENRY McMAsn:R 
ATI'ORNEY GENERAL 

Eugene R. Baten, Executive Director 

June 7, 2004 

Sumter County Commission on Alcohol and Drug Abuse 
Post Office Box 3193 
Sumter, South Carolina 29150 

Dear Mr. Baten: 

You have requested an advisory opinion from this Office concerning dual office ho1ding. 
You have indicated that you are currently the Executive Director of the Sumter County Commission 
on Alcohol and Drug Abuse (SCCADA) and a candidate for Sumter County Council. You have 
inquired whether, if elected to serve on county council, you may continue on as Executive Director 
without violating the state Constitution's prohibition on dual office holding. You have indicated 
that staff members of the non-profit SCCADA are not considered state or county employees but are 
members of the state retirement and health plans. SCCADA contracts with the South Carolina 
Department of Alcohol and Other Drug Abuse Services for federal and state funds to provide 
services to the citizens of Sumter County. You have further indicated that the Executive Director 
is appointed and governed by the Board of Commissioners for the SCCADA. The Board of 
Commissioners is a nine-member body which is appointed by a committee of the Sumter County 
Council. 

Law/ Analysis 

Article XVIl, Section 1 A of the State Constitution provides that "no person may hold two 
offices of honor or profit at the same time ... "with exceptions specified for an officer in the militia, 
member of a lawfully and regularly organized fire department, constable, or notary public. For this 
provision to be contravened, a person concurrently must hold two offices which have duties 
involving an exercise of some portion of the sovereign power of the State. Sanders v. Belue, 78 S.C. 
171 , 58 S.E. 762 ( 1907). Other relevant considerations are whether statutes, or other such authority, 
establish the position, prescribe its duties or salary, or require qualifications or an oath for the 
position. State v. Crenshaw, 274 S.C. 475, 266 S.E.2d 61 (1980). Furthermore, "[O]ne who merely 
performs the duties required of him under an express contract or otherwise, though such persons 
themselves be public officers, and though the employment be in or about a public work or business, 
is a mere employee." 78 S.C. at 174. 
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This Office has advised on numerous occasions that a member of a county council would be 
considered an officer for dual office holding purposes. See, as representative of those numerous 
opinions, Ops. S.C. Atty. Gen. dated March 18, 2004; July 26, 1999; July 27, 1997; December 7, 
1994; and August 20, 1985. Therefore, the question is whether the position of executive director for 
a county commission on alcohol and drug abuse would likewise be considered an office. 

This Office has consistently opined that a board members for county commissions on alcohol 
and drug abuse are officers for purposes of dual office holding. Ops. S.C. Atty. Gen. dated May 6, 
1992 (Dorchester); January 17, 1985 (Marlboro-Chesterfield); February 13, 1984 (Cherokee); 
March 6, 1989 (Charleston); and December 10, 1991 (Lexington-Richland). However, in the 
January 17, 1985 opinion, we distinguished for dual office holding purpose the Executive Director 
for the Commission on Alcohol and Drug Abuse in Marlboro and Chesterfield Counties as one of 
employment, rather than office holding. Moreover, this Office has long held that the position of 
executive director for a commission or governing board generally does not constitute an office. ~ 
S.C. Atty. Gen. dated January27, 2004; July24, 2001; November24, 1997; May 15, 1989; June 11, 
1985; March 19, 1975. We stressed in theJuly24, 2001 opinion "the fact that the executive director 
served at the pleasure of the governing board or authority." In short, in virtually every previous 
instance in which the question has arisen, we have concluded that an executive director of a 
governing board or commission would be characterized as an employee rather than an officer. 

Based upon the forgoing authorities, it is our opinion that as the Executive Director for the 
Sumter County Commission on Alcohol and Drug Abuse (SCCADA) is not an office for dual office 
holding purposes. Accordingly, we advise that you may continue in the position of Executive 
Director if you are elected to serve on the Sumter County Council without violating the 
constitutional provisions on dual office holding. 

Notwithstanding the fact that are no constitutional problems raised by your situation, you 
should be aware of potential conflicts of interest which might arise in the course of such concurrent 
service. The foremost of the potential ethical conflicts would be the master-servant conflict. 
Conflicts of interest inherent in the master-servant relationship have been summarized by this Office 
as follows: 

[A] conflict of interest exists where one office is subordinate to the other, and subject 
in some degree to the supervisory power of its incumbent, or where the incumbent 
of one of the offices has the power of appointment as to the other office, or has the 
power to remove the incumbent of the other or to punish the other. Furthermore, a 
conflict of interest may be demonstrated by the power to regulate the compensation 
of the other, or to audit his accounts. 

Op. S.C. Atty. Gen. dated January 19, 1994. In McMahan v. Jones, 94 S.C. 362, 77 S.E. 1022 
(1913), our Supreme Court stated that "[n]o man in the public service should be permitted to occupy 
the dual position of master and servant; for, as master, he would be under the temptation of exacting 
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too little ofhimself, as servant; and as servant, he would be inclined to demand too much ofhimself, 
as master ... [t]here would be constant conflict between self-interest and integrity." When such a 
master-servant conflict exists, a public official cannot continue to fill both roles. Op. S.C. Atty. Gen. 
dated April 3, 2003. 

Since the executive director is not a county employee and is under the direct supervisory 
authority of the Board of Commissioners for the SCCADA, which receives its funding primarily 
from federal and state sources, there would not appear to be any of the direct master-servant conflicts 
described above. However, the fact that members of the Board of Commissioners for the SCCADA 
are appointed by the Sumter County Council may evince a degree of indirect authority which county 
council has over the executive director for the county commission on drug and alcohol abuse. 
Accordingly, while it is our opinion that there are no apparent master-servant conflicts inherent in 
the situation about which you have inquired, the question is not beyond dispute. Certainly, one 
should be mindful of the indirect correlation between County Council and the Executive Director 
in this instance. 

We would also note the relevance of Section 8-13-700 of the State Ethics Act to your 
situation. Sections 8-13-700(B)(l) and (5) establish the procedure by which a public member must 
recuse himself from any official action on matters potentially affecting his personal economic 
interest. We therefore advise that the requirements of Section 8-13-700 must be complied with 
should any action be taken by Sumter County Council which would present an actual conflict with 
your position as Executive Director of SCCADA. 

Very truly yours, 

t:h--
Robert D. Cook 
Assistant Deputy Attorney General 


