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The State of South Carolina 

OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

HENRY McMAsrER 
ATTORNEY GENERAL June 7, 2004 

Connie S. Turner, Administrative Assistant 
Horry County Legislative Delegation 
Post Office Box 1236 
Conway, South Carolina 29528 

Dear Ms. Turner: 

You have requested an opinion from this Office on behalf of the Legislative Delegation for 
Horry County concerning dual office holding. You have asked whether the Register of Deeds for 
Horry County, who is appointed by Horry County Council, may be appointed by the Legislative 
Delegation to the Horry County Social Services Board without violating the provisions on dual office 
holding in the South Carolina constitution. 

Law/Analysis 

Article XVII, Section 1 A of the State Constitution provides that "no person may hold two 
offices of honor or profit at the same time ... " with exceptions specified for an officer in the militia, 
member of a lawfully and regularly organized fire department, constable, or notary public. For this 
provision to be contravened, a person concurrently must hold two offices which have duties 
involving an exercise of some portion of the sovereign power of the State. Sanders v. Belue, 78 S. C. 
17 1, 58 S.E. 762 ( 1907). Other relevant considerations are whether statutes, or other such authority, 
establish the positjon, prescribe its duties or salary, or require qualifications or an oath for the 
position. State v. Crenshaw, 274 S.C. 475, 266 S.E.2d 61 (1980). 

l am not aware of any prior opinion of this Office that has advised as to the question of 
whether a county register of deeds, or as formerly called the register of mesne conveyances, would 
be considered an officer for dual office holding purposes. However, it would appear quite certain 
that a county register of deeds would be an office holder based on relevant state statutes that refer 
to the authority and duties of that position. For example, the county register of deeds office bas the 
authority to cbarge and collect fees on behalf of the county and the state for the filing of critical legal 
documents such as deeds and mortgages. S.C. Code Ann. Section 4-1-150. Furthermore, Section 
1-7-730 of the Code specifically refers to a county register of deeds as an "officer." It 1s therefore 
our opinion that a register of deeds exercises a portion of the state's sovereign power. 
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The question then is whether a member of the Horry County Social Services Board would 
likewise be considered an office holder. Prior to 1993, this Office advised on a number of occasions 
that one who served on a county board of social services would be considered an office holder. See, 
as examples, Ops. S.C. Atty. Gen. dated February 11, 1986; June 12, 1986; September 7, 1989. 
Subsequent to these opinions, however, the enabling legislation as to county boards of social 
services, S.C. Code Ann. § 43-3-10 et seq., was amended by the General Assembly. See Act No. 
181of1993 (the restructuring act). Pursuant to the amendments, we concluded in an opinion dated 
February 23, 1994 that county boards of social services no longer exercise a portion of the state's 
sovereign power, and thus members of such boards were not office holders. In the February 23, 1994 
opinion, commenting with respect to the status of Williamsburg County Board of Social Services 
members, we concluded that: 

[The 1993 amendments to Section 43-3-10 added that] the county board is to serve 
"in an advisory capacity to the director of the county department of social services 
and to the director." Prior to amendment in 1993, § 43-3-60 provided for the powers 
and duties of the county boards of social services; by the 1993 amendments, these 
powers and duties have devolved on the county directors. No other statute in Chapter 
3 of Title 43 enumerates powers and duties of the county boards; as the boards serve 
in an advisory capacity, it appears that, since the 1993 amendments, the county 
boards are not exercising a portion of the sovereign power of the state. While 
members of county boards meet a number of the criteria usually found in an office, 
the exercise of sovereign power appears to be lacking. Thus, since the 1993 
amendments, it appears that members of county boards of social services would no 
longer be considered office holders for dual office holding purposes. In that regard, 
prior opinions of this Office concluding otherwise must be modified to reflect the 
amendment to the relevant law. 

Based upon the foregoing authorities, this Office advises that a member of the Horry County 
Social Services Board is under current law not an office holder for dual office holding purposes. 
Accordingly, it is our opinion that the Horry County Register of Deeds may be appointed to the 
Horry County Social Services Board without violating the constitutional provisions prohibiting dual 
office holding. 
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I 
Robert D. Cook 
Assistant Deputy Attorney General 


