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The State of South Carolina 

OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

HENRY McMAsTE.R 
ATTORNEY GENERAL 

The Honorable Catherine Ceips 
Member, House of Representatives 
1207 Bay Street 
Beaufort, South Carolina 29902 

Dear Representative Ceips: 

October 4, 2004 

In a letter to this office you presented several questions raised by the St. Helena Elementary 
School hnprovement Council. In responding to the questions as set forth by the School 
Improvement Council, a complete review of all the facts involved in such situations may be 
necessary in order make a complete determination as to the questions. However, such is beyond the 
province of this office in the issuance of an opinion in that this office has rep~tedly stated that an 
opinion of the Attorney General cannot determine facts or resolve factual issues. Op. Atty. Gen. 
dated December 12, 1983. Nevertheless, we wilJ attempt to address the questions presented as we 
are able. 

In your first question you asked whether the school district can deny the School Improvement 
Council certain requested informatio~, especially in light of this State's Freedom ofinfonnation Act 
("FOIA"), S.C. Code Ann. Sections 30-4-10 et. seq. TheFOIA's preamble best expresses both the 
Legislature's intent in enacting the s~tutes, as well as the public policy underlying it. The preamble, 
set forth in Section 30-4-15, provides as follows: 

(t]he General Assembly finds that it is vital in a democratic society that public 
business be petformed in an open and public manner so that citizens shall be advised 
of the petfonnance of public officials and of the decisions that are reached in public 
activity and in the formulation of public policy. Toward this end, provisions of this 
chapter must be construed so as to make it possible for citizens, or their 
representatives, to learn and report fully the activities of their public officials at a 
minimum cost or delay to the persons seeking access to public documents or 
meetings. 

In view of the expressed legislative purpose, this Office has noted that the Freedom of Information 
Act "is a statute remedial in nature and must be liberally construed to carry out the purpose mandated 
by the General Assembly." Ops. Atty. Gen. dated Mar. 27, 1984; Feb. 22, 1984; Aug. 8, 1983; Nov. 
14, 1989. 
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This office has detennined in prior opinions that a school district is a "public body" for 
purposes of the FOIA. See: Ops. Atty. Gen. dated February 15, 2001 and May 14, 1987. Consistent 
with such, the School Improvement Council has a right to request information from the school 
district and are entitled to receive such unless certain specific exemptions apply. Such exemptions 
would have to be determined on a case by case basis. 

In your next question you asked whether the school district can deny the School Improvement 
Council necessary information by charging exorbitant fees for copying such information. Section 
30-4-30 of the FOIA reads, in part: 

The public body may establish and collect fees not to exceed the actual cost of 
searching for or making copies of records. Fees charged by a public body must be 
uniform for copies of the same record or document. However, members of the 
General Assembly may receive copies of records or documents at no charge from 
public bodies when their request relates to their legislative duties. The records must 
be furnished at the lowest possible cost to the person requesting the records. Records 
must be provided in a form that is both convenient and practical for use by the person 
requesting copies of the records concerned, if it is equally convenient for the public 
body to provide the records in this form. Documents may be furnished when 
appropriate without charge or at a reduced charge where the agency detennines that 
waiver or reduction of the fee is in the public interest because furnishing the 
information can be considered as primarily benefiting the general public. Fees may 
not be charged for examination and review to determine if the documents are subject 
to disclosure. Nothing in this chapter prevents the custodian of the public records 
from charging a reasonable hourly rate for making records available to the public nor 
requiring a reasonable deposit of these costs before searching for or making copies 
of the records. 

As indicated, the fees charged pursuant to the FOIA must not exceed the actual cost of searching for 
and making copies. Such copies must be furnished at the lowest possible cost. The charging of 
exorbitant fees inconsistent with such mandate would be improper. 

You next asked whether the school district by refusing requested information is interfering 
with the School Improvement Council's ability to perform its duties and responsibilities. As 
specified in question one, a School Improvement Council has a right to request information and are 
entitled to receive such unless certain specific exemptions apply. Again, such accessibility to 
requested information would have to be detennined on a case by case basis. However, generally, 
unless a specific exemption would apply, the Improvement Council would have the right to request 
and receive information in order to carry out its duties. Refusal to cooperate could be deemed 
interference with the duties of the Improvement Council in certain situations. 
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You next asked whether a school district can summarily terminate the members of a School ... 
Improvement Council through its interim principal. S.C. Code Ann. Section 59-20-60(6) provides 
that 

Each school board of trustees shall establish an improvement council at each school 
in the district and this council is to be involved in improvement and innovation 
efforts at the school. The council shall be composed of at least two parents, elected 
by the parents of the children enrolled in the school; at least two teachers, elected by 
the faculty; at least two students in schools with grades nine and above elected by the 
students; other representatives of the community and persons appointed by the 
principal. The elected members of the council shall comprise at least a two-thirds 
majority of the elected and appointed membership of the council...In order to provide 
additional accountability for funds expended under statutory requirements, the 
elected members of the school improvement council shall serve a minimum term of 
two years. Parents of students or students in their last year of enrollment at an 
individual school may serve terms of one year only. The terms must be staggered and 
initially determined by lot. Elections of members to school improvement councils 
shall occur no later than October fifteenth of the school year. The electjons must be 
organized to ensure that every parent and faculty member has an opportunity to vote 
each year. · 

As specified, elected members of the School Improvement Council serves a minimum term of two 
years. No specific provision is set forth providing for termination of such membership prematurely. 
Therefore, generally, a school district should not summarily terminate the members of the School 
Improvement Council prior to the expiration of the terms of its members. Of course, such 
terminations may be dependent on facts to which we are not privy to in responding to your question. 

In your next question you asked whether the school district's "refusal to support, work with 
the School Improvement Council, as the Council sets forth its 5-Year Strategic Planning process, 
required under the Early Childhood Development and Assistance Act (Act 135), which amended the 
EF A, is violative of state law." I would note that pursuant to S.C. Code Ann. Section 59-139-10 (G) 
"the school improvement council ... shall assist in the development of the school plan required by this 
section ... (theEarlyChildhoodDevelopmentandAcademicAssistanceprovisions) ... andtheplanand 
the annual updates must be a part of the school improvement report." Therefore, consistent with 
such provision, the School Improvement Council is given specific duties with respect to such 
program. In keeping with such, there should be cooperation between the school district and the 
School Improvement Council as each carries out its mandated duties and obligations and the district 
should not impede the Improvement Council in carrying out its mandated duties. 

You next asked whether the holding of elections after the "firing of the entire School 
Improvement Council" is illegal and whether the holding of subsequent elections is violative of State 
law. Again, as set forth above, elected members of the School Improvement Council serve terms 
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of two years. No specific provision is set forth as to termination of such membership prematurely. 
As a result, generally, a school district should not summarily terminate the members of the School 
Improvement Council prior to the expiration of the terms of its members. Again, such situation may 
be dependent on facts to which we are not privy to in responding to your question. 

In your next question you asked whether the nomination of members of the School 
Improvement Council which included one name for each office is violative of State law and a denial 
of the rights of other potential candidates for office. Section 59-20-60 (6) is silent as to the 
nomination of candidates for the position and only specifies that "(t)he council shall be composed 
of at least two parents, elected by the parents of the children enrolled in the school". The statute 
therefore does not specify how many candidates should be offered in the election to the Council. 

You next raised the following questions: 

"Whether the school district's consistent refusal to communicate with a particular 
school ofits district; whether a district's consistent refusal to treat a particular school 
the same as others SIC's; whether the district's consistent disparaging treatment of 
a particular SIC is a denial of the rights of the parents and students; whether the 
district's refusal to honor requests concerning the dollars which come into the district 
and its allocation to the SIC' s school; whether the Board of Trustees, responsible for 
policies, especially under policy governance are eql,lally guilty, especially when 
knowledgeable of the administrator's action? 

A response to such questions is not possible in an opinion of this office as responses to such 
questions are dependant on the relevant facts behind such questions. Consistent with the statement 
previously made in this opinion, a complete review of all the facts involved in such questions would 
be necessary in order make a response to these questions. As indicated, such is beyond the province 
of this office in the issuance of an opinion in that this office in an opinion cannot determine facts or 
resolve factual issues. However, it is apparent that cooperation between the School Improvement 
Council and the school district should be paramount. Deference should be given by the district to 
the needs of the School Improvement Council in those areas in which the Council is attempting to 
perform its mandated duties. 

Your last three questions are as follows: 

"Whether the fact that an Assistant Superintendent of Finance and the individual's 
spouse, who is the school district's individual responsible for all of the building, the 
renovation, of schools within the district, is a violation, when millions of dollars are 
at stake." 

"Does the fact that a husband and wife working in the same school district, with the 
involvement of so much money, present a question of possible improprieties, 
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especially when the certain monies spent for certain projects are questioned or have 
been a focus of the public." 

"Does the fact that a school district's administrative head and a relative, who works 
in the same school district, and is over district's testing, which involves state testing, 
is violative of the law." 

As to your questions of conflict of interest or nepotism violations, there is no State statute 
prohibiting nepotism inasmuch as the provision formerly governing such, S.C. Code Ann. Section 
8-5-10 has been repealed. Of course, there may be local regulations which would comment on the 
situations you address. However, this office does not have access to such and as a result, such 
regulations would have to be reviewed by local authorities as to the questions presented: 

The situations you address may be covered by the State Ethics Act, S. C. Code Ann. Sections 
8-13-10 et seq. (Supp. 2003). In reviewing your question as to any potential conflicts with the State 
Ethics Act, you should contact the State Ethics Commission for its review of your questions. 
Pursuant to S.C. Code Ann. Section 8-13-320 (11) (Supp. 2003), the State Ethics Commission is 
specifically directed to issue advisory opinions construing the State Ethics Act, Therefore, that body 
is appropriate body to issue opinions construing situations that may arise under the State Ethics Act. 
You may write the Commission at 5000 Thurmond Mall, Suite 250, Columbia, S.C. 29201. 

With kind regards, I am, 

Very truly yours, 

da.k1i!IZ~ .. -
Charles H. Richardson 
Senior Assistant Attorney General 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

~~I~ 
RbtJertD:COOk 
Assistant Deputy Attorney General 


