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Dear Mr. Foulke: 

April 22, 2005 

You note that you currently "serve as an at-large member of the State Board for Technical 
and Comprehensive Education with the term ending in 2008." You further state that you "bave been 
asked to consider being appointed by the Greenville County [Council] ... to a seat on the Donaldson 
Development Commission. The Donaldson Development Commission manages the Donaldson 
Center Industrial Air Park jointly owned by the City of Greenville and GreenviUe County." Your 
concern is that the simultaneous service on the state TEC Board and the Donaldson Development 
Commission would constitute dual office holding under the South Carolina Constitution. Thus, you 
seek an opinion as to whether the holding of both positions concurrently would be dual office 
holding. 

Law I Analysis 

l~.~l,I 
~ Article XVII, Section J A of the State Constitution provides that "no person may hold two 

offices of honor or profit at the same time .... " with certain exceptions. For this provision to be 
f'l contravened, a person concurrently must hold two public offices which have duties involving an 

exercise of some portion of the sovereign power of the state. Sanders v. Belue, 78 S.C. 17 l. 58 S.E. 
762 ( 1907). Other relevant considerations are whether statutes, or other such authority; establish the 
position, prescribe its duties or salary, or require qualifications for an oath for the position . State v. 
Crenshaw. 274 S.C. 475, 266 S.E2d 6 1 (1980). 

This Office has previously concluded that the position of member of the State Board for 
Technical and Comprehensive Education constitutes an office for dual office holding purposes. See, 
Ops. S. C. Atty . Gen. , July 26, 2002, May 8, 200 I and March 22, I 995. In those opinions, we noted 
that the State Board for Technical and Comprehensive Education was created by S.C. Code Sec. 59-
53-10 et seq. Pursuant to § 59-53-10, board members are appointed by the Governor for tenns of 
six years and until their successors are appointed and qualify. Section 59-53-10 also authorizes the 
Board to enter into contracts and promulgate regulations. Pursuant to§ 59-53-20, the Board is given 
jurisdiction over "all state-supported technical institutions and their programs that are presently 
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operating and created in the future." Section 59-53-50 specifies additional powers of the Board, 
including: the development, implementation, coordination and operation of adequate post-high 
school vocational, technical and occupational diploma and associate degree courses; the 
establishment of criteria for approval and awarding of diplomas and degrees; the acceptance and 
administration of the donation of funds, grants and real property from individuals, corporations, 
foundations and governmental bodies; the employment of an executive director and such other 
personnel necessary to fulfill its duties and responsibilities. Based upon the foregoing powers and 
duties, we have consistently recognized there can be little doubt that membership on the Board for 
Technical and Comprehensive Education constitutes an office for dual office holding purposes. 

On the other hand, we have apparently not yet addressed the question of whether membership 
on the Donaldson Development Commission constitutes an office for dual office holding purposes. 
It is our understanding that the Donaldson Development Commission was established in 197 6 by the 
joint action of the City and County of Greenville to control the development of the Donaldson 
Center. See Joint Resolution, City Council of Greenville and County Council of Greenville County 
dated January 13, 1976 and April 20, 1976. A review of the Joint Resolution reveals that the 
Donaldson Development Commission, as appointed by the City and County Councils, has been given 
the authority to employ "a staff to operate, maintain, protect, develop and plan the development of 
the Center." The Commission is further empowered to provide for the "development oflong range 
development plans" and for the "management and administration of the Center" including the 
authority to "make rental and lease agreements for land and facilities .... " The purpose of the 
Commission "shall be to control, protect, and promote the development of the Center by all 
reasonable means .... " 

Pursuant to this Joint Resolution, the Commission consists of seven members, three 
appointed by Greenville County Council, three by the City Council of Greenville and one member 
"to serve at large to be elected by the other members of the Commission." Each member serves a 
term of three years. The specific responsibilities of the Commission are set forth in the Joint 
Resolution as follows: 

3. RESPONSIBILITIES OF THE COMMISSION: 

a. To receive, hold, and use gifts, grants, service fees and other income and 
revenue to fulfill the purpose of the Commission, and then to divide all 
remaining income between the City and the County annually; except those 
funds required to provide for insurance reserve fund, development reserve 
funds, and ordinary operating expenses. 

A priority task of the Commission shall be to review and make written 
recommendations to the City and County concerning any inequities existing 
or which shall occur with regard to the distribution of expenses and revenues 
at Donaldson Center. 
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b. The Commission shall develop an annual budget within six months after 
adoption of this resolution and annually thereafter and present said budget to 
the joint Councils for review and approval, and this budget shall include 
specific recommendations concerning: 

1) 

2) 

A plan to equalize rental and lease fees based on an annual appraisal 
with comparative local commercial properties. Further, this plan 
shall incorporate rental fees for both City and County properties in 
use at the Center at the same rates as charged other firms and 
agencies. 

A plan to implement reasonable service fees for fire protection and 
aircraft usage of the Center. 

c. The Commission shall prepare annually a public report of its activities, 
income, development status and other information; and further that this report 
be submitted to the City and the County Council each year before January 1. 

d. 

e. 

The Commission shall hold such meetings as are considered appropriate upon 
the call of any two members of the Commission; but in any case such 
meetings shall be held at least quarterly. All meetings called of the 
Commission shall have full and complete minutes of the meetings made and 
copies shall be submitted to the Chairman and each member of the City and 
the County Councils, and such other officials as may be considered 
appropriate. 

The Commission shall publish a comprehensive policy and operational 
procedure manual to guide the Commission members and others in the 
operations and management of the Center. 

f. The Commission shall host an annual joint meeting of the City and the 
County Councils to review activities of the Center and its Development 
status. 

g. It is the intention of the City and the County that the establishment of this 
Commission shall in no manner surrender any portion of the sovereign power 
of the bodies participating so as to result in its members being considered to 
hold public office in contravention of S. C. Constitution Article 17, Section 
I A. 

It is clear from a reading of the powers and duties of the Commission, delegated by the 
County and City Councils of Greenville, as well as the establishment of the Commission's 
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membership, that the Commission exercises sovereign power, and its members are thus public 
officers. Accordingly, based upon the foregoing criteria enunciated by our Supreme Court in 
Sanders, Crenshaw, and Richardson v. Town of Mt. Pleasant, 350 S.C. 291, 566 S.E.2d 523 (2002), 
it is our opinion that simultaneously serving on the state TEC Board and the Donaldson 
Development Commission would likely constitute dual office holding for purposes of the South 
Carolina Constitution. 

We must note, however, that the Joint Resolution creating the Donaldson Development 
Commission provides that "[i]t is the intention of the City and County that the establishment of this 
Commission shall in no manner surrender any portion of the sovereign power of the bodies 
participating so as to result in its members being considered to hold public office in construction of 
S. C. Constitution Article 17, Section 1 A." If such provision is determinative, then members of the 
Development Commission are not "officers" for dual office holding purposes. Thus, the issue is 
what deference may be given the Joint Resolution's declaration that Commission members do not 

. . 
exercise sovereign powers. 

In Richardson v. Town of Mt Pleasant, supra, our Supreme Court noted that the South 
Carolina Constitution recognizes only a few exceptions to the dual office holding prohibition. As 
the Court there stated, 

[t]he 1895 Constitution extended the dual office holding proscription to all persons 
holding positions of "honor or profit," exempting from the prohibition only notaries 
public and militia officers. Art. II, § 2. An exemption for delegates to constitutional 
conventions was added, but the provisions remained otherwise unchanged until 1988, 
when the Constitution was amended to exempt from the prohibition the offices of 
"constable" and "member of a lawfully and regularly organized fire department." 
The record does not suggest any persuasive reason why these two offices were added 
in 1988. 

350 S.C. at 293. The Court also made it clear in Richardson, that it is the Court which makes the 
ultimate determination of the meaning of the word "constable" as used in the Constitution, 
concluding as follows: 

[a ]t the time the General Assembly enacted the legislation providing for the 
referendum to add to the constable exception to the dual office holding provisions, 
the office of 'constable' had fixed meanings under South Carolina law. A constable 
is a person who holds a state commission, is employed in such capacity by a 
magistrate, or otherwise meets one of the statutory definitions. A municipal police 
officer is a person employed by a municipality pursuant to § 5-7-110. The office of 
'constable' does not subsume the office of 'municipal police officer.' 
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would be controlling in any interpretation of the Constitution by a court. If a legislative body could 
validly exempt certain offices from the dual office holding prohibition, there would be no need to 
place exemptions in the Constitution itself, and the prohibition could be rendered meaningless. 
Thus, as the Court recognized in the Town of Mt. Pleasant case, only those exemptions contained 
in the Constitution itself are controlling. Although the "intention" of the City and County may be 
given weight, we do not think a court would find this provision in the Joint Resolution dispositive. 
A legislative body or bodies such as the City or County Council or even the General Assembly may 
not alter the Constitution by joint resolution, ordinance or statute. 

Therefore, as discussed above, the position of member of the Donaldson Development 
Commission exercises the sovereign power of the State and is an office for dual office holding 
purposes. Accordingly, we would advise great caution in accepting this position while at the same 
time holding the office of member of the state TEC Board. 

v::~ 
~~ok 
Assistant Deputy Attorney General 

RDC/an 


