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The State of South Carolina 

OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

HENRY McMAsTER 
AllORNEY GENERAL 

Ms. Lee E. Harley-Fitts 
611 Mulbeny Street, Building A 
Allendale, South Carolina 29810 

Dear Ms. Harley-Fitts: 

December 20, 2005 

By letter, you requested an opinion of this office regarding dual office holding. Specifically, 
you inquired as to whether there would be a violation of the dual office holding provision of the 
South Carolina Constitution for an individual to serve simultaneously as the Director of the 
Allendale County Department of Social Services and as a member on the Allendale County School 
Board. Following review, we advise that it would be a violation of the dual office holding provision 
to serve simultaneously as the Director of the Allendale County Department of Social Services and 
as a member on the Allendale County School Board. 

Law I Analysis 

Article XVII, Section I A of the South Carolina Constitution provides that "no person may 
hold two offices of honor or profit at the same time ... " with exceptions specified for an officer in 
the militia, member of a lawfully and regul.arly organized fire department, constable, or notary 
public. For this provision to be contravened, a person concurrently must hold two offices which 
have duties involving an exercise of some portion of the sovereign power of the State. Sanders v. 
Belue, 78 S.C. 171, 58 S.E. 762 (1907). Other relevant considerations are whether statutes, or other 
such authority, establish the position, prescribe its duties or salary, or require qualifications or an 
oath for the position. State v. Crenshaw, 274 S.C. 475, 266 S.E.2d 61 (1980). Furthermore, "[O]ne 
who merely performs the duties required of him under an express contract or otherwise, though such 
persons themselves be public officers, and though the employment be in or about a public work or 
business, is a mere employee." Sanders, supra, 78 S.C. at 174. 

On numerous occasions, this Office has advised that a member of the school board of trustees 
would be considered an officer for dual office holding purposes. See, Ops. S.C. Atty. Gen., May 27, 
2004; April20, 2004; October 3, 2003; April 18, 2003; June21 , 2001; August29, 2000. 
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Prior to 1993, this Office had advised on numerous occasions that one who served on a 
county board of social services would be considered an office holder. See, as examples, Ops. S. C. 
Atty. Gen., February 11, 1986; June 12, 1986; September 7, 1989. Furthermore, prior to these 
amendments, this Office was of the opinion that any employee below the level of county director 
would not hold an office, thus implying that the director would hold an office. See, Op. S. C. Atty. 
Gen., January 11, 1985. Subsequent to these opinions, however, the enabling legislation as to county 
boards of social services, S.C. Code Ann. § 43-3-10 et seq., was amended by the General Assembly. 
See Act No. 181of1993 (the restructuring act). Pursuant to the amendments, we concluded in an 
opinion dated February 23, 1994 that county boards of social services no longer exercise a portion 
of the state's sovereign power, and thus members of such boards were not office holders. In the 
February 23, 1994 opinion, commenting with respect to the status of Williamsburg County Board 
of Social Services members, we concluded that: 

[The 1993 amendments to Section 43-3-10 added that] the county board is to serve 
"in an advisory capacity to the director of the county department of social services 
and to the director." Prior to amendment in 1993, § 43-3-60 provided for the powers 
and duties of the county boards of social services; by the 1993 amendments, these 
powers and duties have devolved on the county directors. No other statute in Chapter 
3 of Title 43 enumerates powers and duties of the county boards; as the boards serve 
in an advisory capacity, it appears that, since the 1993 amendments, the county 
boards are not exercising a portion of the sovereign power of the state. While 
members of county boards meet a number of the criteria usually found in an office, 
the exercise of sovereign power appears to be lacking. Thus, since the 1993 
amendments, it appears that members of county boards of social services would no 
longer be considered office holders for dual office holding purposes. In that regard, 
prior opinions of this Office concluding otheiwise must be modified to reflect the 
amendment to the relevant law. 

Based upon the foregoing authorities, we are of the opinion that a member of the county 
social services board would not hold an office for dual office holding purposes. See, Ops. S. C. Atty. 
Gen., June 7, 2004 (Horry County Social Services Board); February 3, 1994 (Williamsburg County 
Social Services Board). Furthermore, as a result of the 1993 amendment, it appears, as mentioned 
in our February 23, 1994 opinion, that the powers once held by the board of directors now fall within 
the authority of the county director. See, Sections 43-3-40-43-3-110 for a description of the various 
duties of directors for county departments of social services. Section 43-3-60 provides that "county 
directors shall see that all laws are enforced for the protection and welfare of minors and the removal 
of moral menaces to the young and to safeguard and promote the health, education and general 
welfare of minors." This authority is clearly an exercise of a portion of the sovereign power of the 
State. Section 43-3-40 further provides that the county director is to be the "chief executive officer 
of the county department and shall perfonn duties as are directed by the director, regional director, 
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or as directed by law." See also, Op. S.C. Atty. Gen., Op. No. 83-90 (November 15, 1983) [DSS 
Commissioner holds an office for dual office holding purposes]. Thus, for many of the same reasons 
as expressed in Op. No. 83-90, as well as discussed herein, we believe the director of the county 
department of social services constitutes an office. In our view, the county director, as a result the 
1993 amendments, possesses a requisite portion of the State's sovereign power so as to render the 
position an office for dual office holding purposes. 

Conclusion 

Following review of the matter presented, we advise that as a result of the 1993 amendments 
to Section 43-3-10, the director of a county department of social services holds an office for dual 
office holding purposes. Accordingly, we advise that it would be a violation of the dual office 
holding provision to serve simultaneously as the Director for the Allendale County Department of 
Social Services and as a member of the Allendale County School Board. 

Assistant Deputy Attorney General 


