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HENRY MCMASTER 
• .\.TT'OR."\EY GESER..\L 

The Honorable Ray Nash 
Sheriff, Dorchester County 
212 Deming Way 
Summerville, South Carolina 29483 

Dear SheriffNash: 

April 20, 2006 

Tn a letter to this office you requested an opinion regarding whether the Dorchester County 
Sheriff's Department may maintain a fully independent information technology network separate 
from that of the County. 

In your letter you indicated that the Dorchester County Administrator had denied an 
application from the Sheriffs Department for a Justice Assistance Grant for consulting support for 
a fully independent information technology network. You indicated that the network was denied on 
the basis that "a fully independent information technology network is not a requirement under S.C. 
Code Ann. § 4-9-33." Such provision states: 

A county council may provide for E-911 services as provided for in Chapter 47 of 
Title 23; provided, however, that access to criminal records databases and other 
similar restricted databases relating to law enforcement functions must remain under 
the supervision of the sheriff or his designee unless law enforcement functions are 
transferred to a county police department pursuant to a reforendum provided for in 
this section. (emphasis added). 

Such provision is quite specific in indicating that access to criminal records databases and other 
similar restricted databases regarding law enforcement are to remain within the supervisory authority 
of the sheriff or his designee unless otherwise authorized. In my opinion, in order for access to 
criminal records databases to remain under the supervision of the sheriff: such databases should be 
separate from any other databases. 

The provisions of Section 4-9-33 requiring that criminal records databases and other similar 
restricted databases related to law enforcement functions remain separate and under the supervision 
of the sheriff is in keeping with other provisions that restiict accessability to certain law enforcement 
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records. Certain criminal record information may be considered confidential. For example, pursuant 
to S.C. Code Ann.§ 30-4-40, 

(a) A public body may but is not required to exempt from disclosure the following 
information: 

(3) Records of law enforcement and public safety agencies not 
otherwise available by state and federal law that were compiled in the 
process of detecting and investigating crime if the disclosure of the 
information would harm the agency by: 

(A) disclosing identity of informants not otherwise known; 
(B) the premature release of information to be used in a prospective 
law enforcement action; 
( C) disclosing investigatory techniques not otherwise known outside 
the government; 
(D) by endangering the life, health, or property of any person; or 
(E) disclosing any contents of intercepted wire, oral, or electronic 
communications not otherwise disclosed during a trial. 

Also, peace officers' records relating to children are not open to public inspection. S.C. Code Ann. 
§ 20-7-8515 provides that 

(A) Except as provided herein, law enforcement records and information identifying 
children pursuant to this article are confidential and may not be disclosed directly or 
indirectly to anyone, other than those entitled under this article to receive the 
information. 

(B) Law enforcement records of children must be kept separate from records of 
adults. Information identifying a child must not be open to public inspection, but the 
remainder of these records are public records. 

Prior opinions of this office have also commented on the confidential status of certain criminal 
documents. See, e.g., Ops. dated August l, 1989 (search warrants prior to service); February 23, 
1989 (prefiled indictments). 

The determination that certain records of a sheriff are to be kept separate from those of other 
county officials is in keeping with the provisions of S.C. Code Ann.§ 23-15-20 which requires that 
the sheriff maintain certain books of record, namely, a "writ book", an "execution book", and a "sale 
book". Pursuant to subsection (B) of such provision 
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Any public records required to be kept by the sheriff in separate books under the 
provisions of this section may be maintained in a computer system or may be 
transferred to a microfilm system provided that a second or back-up copy of the 
records is maintained in the event of destruction or unavailability of the records 
maintained by the computer or microfilm system. 

As to a county's control over a sheriffs department, generally, a sheriff is considered the 
chieflaw enforcement officer of a county. See: Ops. Atty. Gen. dated March 1, 2005; May 8, 1989. 

A prior opinion of this office dated August 6, 1991 recognized that "the internal operation 
of the sheriff's office .. .is a function which belongs uniquely to the chieflaw enforcement officer of 
the county." 

The office of sheriff is also recognized as an elected, constitutional office. See: Article V, 
Section 24 of the State Constitution ("There shall be elected in each county by the electors thereof .. a 
sheriff. ... "). In an opinion dated May 13, 1980, this Office stated that 

[t]he office of sheriff is a constitutional office and can be regulated 
only in a manner prescribed by the State Constitution. Article V, 
Section 20, South Carolina Constitution. [now Section 24]. That 
section provides that the General Assembly shall provide by law for 
the duties and compensation of the county sheriff. Therefore, it must 
be said that the duties and powers of the sheriff may be varied, 
abridged or increased only at the pleasure of the Legislature. 

A county council is generally considered as having only limited authority in dealing with the 
authority or duties of an elected official, such as a sheriff. See: Op. Atty. Gen. dated August 6, 1991 
(the authority of a county pursuant to S.C. Code Ann. § 4-9-160 to provide for a centralized 
purchasing system for the procurement of goods and services which would be applicable to an 
elected official such as a sheriff). Moreover, it is specifically recognized pursuant to S.C. Code Ann. 
§ 4-9-650 that 

[ w ]ith the exception of organizational policies established by the governing body, the 
county administrator shall exercise no authority over any elected officials of the 
county whose offices were created by the Constitution or by the general law of the 
State. 

See: Eargle v. Horry County, 344 S.C. 449, 545 S.E.2d 276 (1999) (county administrator did not 
have authority under the Home Rule Act to suspend three employees of county auditor inasmuch as 
auditor was an elected official). Pursuant to S.C. Code Ann. § 4-9-30(7), a county government is 
authorized to 
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(7) to develop personnel system policies and procedures for county employees by 
which all county employees are regulated except those elected directly by the people, 
and to be responsible for the employment and discharge of county personnel in those 
county departments in which the employment authority is vested in the county 
government. This employment and discharge authority does not extend to any 
personnel employed in departments or agencies under the direction of an elected 
official or an official appointed by an authority outside county government. 

In Heath v. County of Aiken, 295 S.C. 416, 418, 368 S.E.2d 904, 905 (1988) the Supreme Court, 
recognizing that a deputy sheriff serves at the pleasure of the sheriff, agreed that " ... commissioned 
deputies are not county "employees" for purposes of Section 4-9-30(7)'s personnel policies and 
grievance procedure" 

As set forth, Section 4-9-33 specifically states that " ... access to criminal records databases 
and other similar restricted databases relating to law enforcement functions must remain under the 
supervision of the sheriff. ... " Such supervisory requirement by a sheriff is in keeping with other 
provisions thatrestrictpublic accessibility to certain law enforcement records and documents. Also, 
a sheriff's control of criminal records databases and other databases relating to law enforcement is 
in keeping with other examples of the paramount authority and power of a sheriff as an elected, 
constitutional office holder as set forth above and the limited authority of a county as to the duties 
of that office. Therefore, in my opinion, a sheriff's department would be authorized to maintain a 
fully independent information technology network separate from that of the county. However, while 
the computer records of a sheriff may be kept separate, I am unaware of any requirement that a 
county necessarily support a JAG application for funds related to an independent information 
technology network. In my opinion, any decision regarding such is solely within the discretion of 
the county. 

If there are any questions, please advise. 

Cll~vrl~ 
Charles H. Richardson 
Senior Assistant Attorney General 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

~p;i,c~s; 
Robert D. Cook 
Assistant Deputy Attorney General 


