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HENRY MCMASTER 
ATfORNEY GENERAL 

June 1, 2006 

The Honorable Ken Clark 
Member, House of Representatives 
314-D Blatt Building 
Columbia, South Carolina 29211 

Dear Representative Clark: 

We understand from your letter you desire an opinion as to the impact of the dual office 
holding prohibition on the an advisory board created by the South Carolina Education and Economic 
Development Act ("EEDA"). Specifically, you ask: "Are the EEDA Regional Education Center 
(REC) Advisory Board legislative appointments impacted by the Duel Office Holding mandates?" 

Law/ Analysis 

In 2005, the Legislature passed the EEDA, which for the most part charges the South 
Carolina Department of Education with developing a curriculum "organized around a career cluster 
system that must provide students with both strong academics and real-world problem solving skills'' 
?fld lays responsibility with local school districts for the implementation of the curriculum. S.C. 
Code Ann .. § 59-59-20 (Supp. 2005). As part of this legislation, the Education and Economic 
Development Council, also created by the EEDA, shall designate regional education centers to 
coordinate and facilitate career development activities provided under the EEDA. Section 59-59-
lSO(D) of the South Carolina Code (Supp. 2005) states: "The Education and Economic Development 
Coordinating Council, in consultation with the Department of Education, shall provide oversight to 
the regional centers, and the centers shall provide data and reports that the council may request." 
Additionally, section 59-59-1 SO(E)( l) of the South Carolina Code (Supp. 2005) states: 

Each regional center shall have an advisory board comprised of a 
school district superintendent, high school principal, local workforce 
investment board chairperson, technical college president, four-year 
college or university representative, career center director or school 
district career and technology education coordinator, parent-teacher 
organization representative, and business and civic leaders. 
Appointees must reside or do business in the geographic area of the 
center. Appropriate local legislative delegations shall make the 
appointments to the regional center boards. 
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We gather from your letter, you wish to know whether members of the advisory board 
described in section 59-59-180(E)( 1) are office holders for dual office holding purposes. Article 
XVII, section IA of the South Carolina Constitution (Supp. 2005) prohibits a person from holding 
"two offices of honor or profit at the same time." Over the years, our Supreme Court has provided 
some guidance as to what constitutes a public office for dual office holding purposes. In Sanders 
v. Belue, 78 S.C. 171, 174, 58 S.E. 762, 763 (1907), the Court determined one who exercises the 
sovereign power of the State holds a public office. The Court provided further guidance in State v. 
Crenshaw, 274 S.C. 475, 478, 266 S.E.2d 61, 62-63 (1980), finding whether statutes, or other such 
authority, established the position, prescribe its tenure, duties or salary, or required qualifications or 
an oath for the position to be other relevant considerations for determining whether a person holds 
a public office. 

In our review of the EEDA, we only found reference to the REC advisory boards in section 
59-59-180(E)(l). This provision establishes the board and instructs board members are to be 
appointed by local legislative delegations. S.C. Code Ann. § 59-59-180(E)(l ). In addition, it states 
who shall comprise the board and mandates appointees reside or do business in the geographic area 
of the center. Id. However, this provision does not establish a term of service or compensation for 
service on the board. Moreover, the statute does not provide for the powers or responsibilities to be 
carried out by the board and makes no mention of an oath requirement. These factors indicate under 
the Supreme Court's opinions in Sanders and Crenshaw, the board members are not officers for dual 
office holding purposes. 

Furthermore, prior opinions of this Office determined members of advisory bodies are not 
officers for dual office holding purposes because they are not deemed to exercise a portion of the 
sovereign power of the State. See Op. S.C. Atty. Gen., February 24, 2004 (Beaufort County Solid 
Waste and Recycling Board); January 15, 2003 (Town of Hilton Head Accommodations Tax 
Advisory Committee); February 27, 2001 (legal advisory board for the Department of Natural 
Resources);December 1,2000(droughtresponsecommittee); December 14, 1987 (Children's Foster 
Care Review Board). In addition to the statute failing to indicate any sovereign power afforded to 
the advisory board, the statute indicates the board is advisory in nature. Thus, in keeping with our 
prior opinions, we find members of the advisory board created by section 59-59-l 80(E)(l) are not 
officers for dual office holding purposes. Therefore, we do not believe their membership the REC 
advisory board would prohibit their service as an officer in another capacity. 

Very truly yours, 

~c/hrM~ 
Cydn~ M.r Jming - ~ I) 
Assistant Attorney General 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

~p,~ 
Robert D. Cook ~ 
Assistant Deputy Attorney General 


