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HENRY MCMASTER 
AITOR.NEY GENERAL 

The Honorable Catherine C. Ceips 
Member, House of Representatives 
1207 Bay Street 
Beaufort, South Carolina 29902 

Dear Representative Ceips: 

June 26, 2006 

We received your letter requesting an opinion regarding the placement of numbers on official 
ballots in Beaufort County. Attached to your request letter, we found a copy ofletter from Randolph 
Bates further explaining the concern over placing numbers next to a candidate's name on the ballot 
and whether doing so is in violation of state law. Mr. Bates also attached copies of the sample 
ballots from the Beaufort County 2006 primary election, as well as other sample ballots from other 
counties' 2006 primaries and a 2004 general election sample ballot for Beaufort County. 

Based on our analysis below, we do not believe the Legislature intended to prohibit the use 
of candidate numbers with its enactment of the provisions in the South Carolina Election Law. In 
addition, although provisions in the South Carolina Election Law require ballots to conform to the 
forms provided for general and primary elections, we believe the inclusion of c.andidate numbers on 
ballots would not render these ballots invalid. However, a court must make the ultimate 
determination as to whether the incl us ion of candidate numbers would render the ballots misleading 
and therefore, invalid under state law. 

Law/ Analysis 

From our review of the ballots provided, it appears the numbers next to the candidates' 
names are "candidate numbers," which serve the purpose of identifying the candidates. Through our 
research, we noticed many states statutorily mandate or provide the option to include candidate 
numbers on ballot forms. See. eg. lnd. Code Ann. § 3-11-15-13. l (requiring the "name of the 
candidate" and "[a] ballot number or other candidate designation uniquely associated with the 
candidate" on medium used by the voter to cast his or her ballot); La. Rev. Stat. Ann. § 18:551 C 
("The names of the candidates shall be numbered from first to last. Once the secretary of state has 
assigned numbers to the candidates on the primary election balJot, the numbers shall not be 
changed."); Or. Rev. Stat. § 254.145 ("On the left margin of the ballot or ballot label the name of 
each group or candidate may be numbered. The blank spaces shall not be numbered. A particular 
number shall not be used to designate more than one candidate at any election."). However, as 
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explained below, South Carolina does not have statute specifically addressing the use of candidate 
numbers on ballots. 

Chapter 13 of title 7 of the South Carolina Code, the "South Carolina Election Law" (the 
"Election Law"), governs the conduct of elections in South Carolina. Section 7-13-3 20 of the South 
Carolina Code (1976 & Supp. 2005) provides a list of enumerated specifications for general election 
ballots. With regard to the names of candidates, other than those for president, section 7-13-320(D) 
of the South Carolina Code (Supp. 2005) provides: "The names of candidates offering for any other 
office shall be placed in the proper place on the appropriate ballot, stating whether it is a state, 
congressional, legislative, county or other office." Furthermore, section 7-13-320(E) of the South 
Carolina Code (Supp. 2005) states: "The names of the several officers to be voted for and the tickets 
of the parties and petition candidates shall be placed on the ballots in an order as arranged by the 
State Election Commission as to those ballots for which it is responsible for distribution and by the 
commissioners of election for the respective counties as to the ballots for which they are responsible 
for distribution .... " 

Section 7-13-330 of the South Carolina Code (Supp. 2005) provides the ballot format and 
instructions stating: 

The arrangement of general election ballots containing the names of 
candidates for office must conform as nearly as possible to the 
following plan, with a column or columns added in case of 
nomination by petition and a blank column added for write-in votes, 
and must contain the specified instructions there set forth and no 
other: 

Moreover, section 7-13-335 regarding the arrangement of names on certain ballots states: 

The State Election Commission or the local entity responsible for 
printing general or special election ballots or the arrangement of a 
ballot by mechanical or electronic means shall conform these ballots 
to the requirements of § 7-13-330. The names of candidates in 
nonpartisan and at-large, multi-seat races must be listed in 
alphabetical order. 

In regard to ballots used in primary elections, section 7-13-610 of the South Carolina Code 
(Supp. 2005) contains the specifications. Subsection (A) of this provision states, in relevant part: 

The State Election Commission and the respective county election 
commissions shall prepare separate ballots for each political party 
holding a primary. The ballots for each party must contain in print 
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only the names of the candidates who have filed to run in that 
particular party primary ... One ballot must contain the names of all 
persons in alphabetical order running for state and federal offices. 
The other ballot must contain, in alphabetical order, the names of all 
persons running for the General Assembly, county offices, less than 
county officers, and solicitors. 

Id.§ 7-13-610(A). Similar to section 7-13-330, section 7-13-611 of the South Carolina Code (Supp. 
2005) provides a form for official county and state primary ballots, mandating this arrangement 
"must conform as nearly as practicable to the following plan and contain specified instructions and 
no others .... " 

The sample Beaufort County ballots provided with your request appear to be electronic 
voting machine ballots. Thus, we will also consider the law pertinent to voting machine ballots. In 
addition to section 7-13-3 3 5 stating the arrangement of the ballot by mechanical or electronic means 
must conform to the requirements as stated in section 7-13-330, section 7-13-1710 of the South 
Carolina Code (1976) gives instructions as to the arrangement of voting machine ballots. 

In every county, city or town providing voting machines, the 
commissioners of election shall furnish to the managers of election 
a sufficient number of ballots printed on clear white paper, of such 
form and size as will fit the ballot frames of the machines, the 
arrangement of the names of the candidates on such ballots to be 
prescribed by the commissioners of election. Party nominations shall 
be arranged on each voting machine either in columns or horizontal 
rows, as shall nominations by petition, and the captions of the various 
ballots on such machines shall be so placed as to indicate to the voter 
what push knob, key lever or other device is to be used or operated in 
order to vote for the candidate or candidates of his choice. 

S.C. Code Ann.§ 7-13-1710. 

Considering whether the Election Law allows the use of candidate numbers on ballots for 
general or primary elections, we look to the rules of statutory interpretation. "The cardinal rule of 
statutory interpretation is to ascertain and effectuate the intention of the Legislature ... A statute as 
a whole must receive practical, reasonable, and fair interpretation consonant with the purpose, 
design, and policyoflawmakers." Floyd v. NationwideMut. Ins. Co., 367 S.C. 253, 260, 626 S.E.2d 
6, 10 (2005). "If a statute's language is plain, unambiguous, and conveys a clear meaning the rules 
of statutory interpretation are not needed and the court has no right to impose another meaning. The 
words of the statute must be given their plain and ordinary meaning without resorting to subtle or 
forced construction to limit or expand the statute's operation." Buist v. Huggins, 367 S.C. 268, _, 
625 S.E.2d 636, 640 (2006). 
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In our review of the statutes cited above, we did not discover any reference, either in the 
provisions dealing with the specifications required for ballots used in general or primary elections, 
or in the form ballots for those elections, to the use of candidate numbers. However, we also did not 
find an indication that the use of candidate numbers is prohibited. Thus, we must look beyond the 
wording in the statute to determine whether the Legislature intended to prohibit the use of candidate 
numbers. 

We begin by looking at the intent of the Legislature. The South Carolina Supreme Court in 
considered the purpose of the statutory ballot requirements in Rawl v. McCown, 97 S.C. 1, 81 S.E. 
958 ( 1914 ). Referencing the ballot requirements in place at the time the case was decided, the Court 
stated: 

The main purpose of the statute in prescribing the size of the ballot, 
the kind of paper on which it shall be printed, and in prohibiting any 
ornament, designation, etc., was, no doubt, to preserve the secrecy of 
the ballot, and to prevent fraud, intimidation, and bribery. While the 
statute is mandatory, it should be construed reasonably; regard being 
had to its purpose and the mischief which it was intended to prevent. 

Id. at 12, 81 S.E. at 962. 

Given the purpose of these provisions as stated by the Supreme Court, we do not believe the 
inclusion of candidate numbers on ballots leads to a situation impairing the secrecy of the ballot, 
promoting fraud, or leading to an unfair election. Additionally, the fact that other states specifically 
require the inclusion of candidate numbers on ballots and the fact that our Legislature did not 
specifically prohibited their use supports our belief that the Legislature did not intend to prevent 
inclusion of candidate numbers on ballots. 

Nevertheless, sections 7-13-3 30 and 7-13-611 require ballots conform "as nearly as possible" 
or "as nearly as practicable," as the case may be, to the form ballots provided in these statutes. As 
we previously noted, these forms do not provide for the inclusion of candidate numbers. Thus, it 
could be inferred from a plain reading of these provisions that because the Legislature did not 
specifically provide for candidate numbers on these forms, the use of such numbers is impliedly 
excluded and would result in a variation from the mandated form. German Evangelical Lutheran 
Church of Charleston v. City of Charleston, 352 S.C. 600, 607, 576 S.E.2d 150, 153 (2003) 
(recognizing the "canon of construction 'expressio unius est exclusio alterius' or 'inclusio unius est 
exclusio alterius' [holding] that 'to express or include one thing implies the exclusion of another, 
or of the alternative.'"). However, based on our analysis as follows, presuming the inclusion of 
candidate numbers a ballot is contrary to the forms provided, this variation does not render the ballot 
contrary to state law. 
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In George v. Municipal Election Commission of City of Charleston, 335 S.C. 182, 516 
S.E.2d 206 ( 1999), our Supreme Court considered the purpose of election laws as a whole. The 
Court stated: 

"Courts justly consider the main purpose of such laws, namely, the 
obtaining of a fair election and an honest return, as paramount in 
importance to the minor requirements which prescribe the formal 
steps to reach that end, and, in order not to defeat the general design, 
are frequently led to ignore such innocent irregularities of election 
officers as are free of fraud, and have not interfered with a full and 
fair expression of the voter's choice." 

Id. at 186, 516 S.E.2d at 208 (quoting State ex rel. Parlerv. Jennings, 79 S.C. 414, 419, 60 S.E. 967, 
968-69 (1908)). 

In a prior opinion of this Office, we considered the validity of a ballots that failed to contain 
a circle for straight party voting, as required by section 23-310 of the South Carolina Code, now 
codified as section 7-13-330. Op. S.C. Atty. Gen., November 16, 1963. Despite the inconsistency 
between the ballot and the form, we determined ''the modification of the ballot form in this respect 
would be valid." Id. Moreover, in another opinion of this Office we addressed the validity of a bond 
referendum ballot. Op. S.C. Atty. Gen., May 8, 2003. We determined whether the referendum 
would likely mislead the average voter is, the primary consideration in the validity of a referendum. 
Id. Quoting a Massachusetts case, we stated: 

the referendum ". . . must be complete enough to convey an 
intelligible idea of the scope and import of the proposed law. It ought 
not to be clouded by undue detail, nor yet so abbreviated as not to be 
readily comprehensible. It ought to be free from any misleading 
tendency, whether of amplification, of omission, or of fallacy. It must 
contain no partisan coloring. It must in every particular be fair to the 
voter to the end and that the intelligent and enlightened judgment may 
be exercised by the ordinary person in deciding how to mark the 
ballot." 

Id. (quoting In re Opinion of the Justices, 171 N.E. 294, 297 (Mass. 1930)). However, we 
recognized this Office "cannot make factual determinations in a legal opinion" and concluded ''this 
rule would include any factual determination as to whether the statements made leading up to a 
particular bond referendum were misleading." Id. Thus, we left the ultimate determination as to 
whether the referendum is misleading to the courts. 

Based on the plain language of sections 7-13-330 and 7-13-611 of the South Carolina Code, 
the Legislature clearly intended compliance with the forms presented in these sections when drafting 
official ballots. However, the courts and this Office recognize instances in which a deviation from 
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the forms provided is justified and does not affect the validity of the ballot. Specifically, we believe 
when the variation does not result in a misleading ballot that unfairly impacts the election, such a 
variation is permitted under the law. However, the ultimate determination of whether the inclusion 
of candidate numbers on a ballot would render it misleading must be decided by a court, as it 
involves questions of fact beyond the scope of an opinion of this Office. Op. S.C. Atty. Gen., April 
4, 2006 (''because this Office does not have the authority of a court or other fact-finding body, we 
are not able to adjudicate or investigate factual questions."). 

Conclusion 

We do not believe the Legislature intended to prohibit the use of candidate numbers in 
enacting the provisions of the Election Law describing the ballot requirements. Additionally, we 
believe the Legislature intended compliance with the form ballots for primary and general elections 
provided in the Election Law. However, should these requirements be read to exclude candidate 
numbers, it is our opinion that court must determine whether or not their inclusion would render the 
ballot misleading to the point of affecting an election for the ballots to be rendered invalid. 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

Assistant Deputy Attorney General 

Very truly yours, 

tr tu% ./J1 lk.kj 
Cydney M. (~filling 
Assistant Attorney General 


