
HENRY MCMASTER 
A:rroRNEY GENERAL 

October 11. 2006 

Cathy Hoefer McCabe, Esquire 
Deputy City Attorney, City of Spartanburg 
Post Office Drawer 3188 
Spartanburg, South Carolina 29304 

Dear Ms. McCabe: 

From your letter, we understand you currently serve as Deputy City Attorney for the City of 
Spartanburg and may be appointed to the position of City Attorney in 2007. You also informed us 
that you are being considered for a position on the South Carolina Public Charter School Board of 
Trustees. Thus, you request an opinion of this Office answering the following questions: 

(I) 

(2) 

As Deputy City Attorney, can I serve on the S.C. Public 
Charter School Board of Trustees and not violate the 
constitutional restrictions on dual office holding? 

Can l serve as the City Attorney, not as the prosecuting 
municipal attorney, and serve on the S.C. Public Charter 
School Board of Trustees and not violate the constitutional 
restrictions on dual office holding? 

Based on our analysis below, we find holding a position of the South Carolina Public Charter 
School Board of Trustees (the "Board") while serving as the Spartanburg City Attorney ("City 
Attorney") runs afoul of the dual office holding prohibition contained in the South Carolina 
Constitution. However, we find your current position as Deputy City Attorney for the City of 
Spartanburg (the "City") is not an office. Therefore, you may continue to serve in this position while 
also serving on the Board. 

Law/ Analysis 

Article XVII, section lA of the South Carolina Constitution (Supp. 2005) prohibits a person 
from holding "two offices of honor or profit at the same time, but any person holding another office 
may at the same time be an officer in the mjJitia, member of a lawfully and regularly organized fire 
department, constable, or a notary public." fn order to contravene this provision, a person 

_!J. _. :o~ must hold two offices having duties that involve the exercise of some portion of the 
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sovereign power of the State. Sanders v. Belue, 78 S.C. 171, 174, S.E. 762, 763 (1907). 
Furthermore, our courts recognize other relevant considerations in determining whether an individual 
holds an office, such as, whether a statute, or other such authority, establishes the position, proscribes 
the position's duties or salary, or requires qualifications or an oath for the position. State v. 
Crenshaw, 274 S.C. 475, 477, 266 S.E.2d 61, 62 (1980). 

The Legislature recently passed provisions creating a statewide charter school district. 2006 
S.C. Acts No. 274. Section 59-40-230 of the South Carolina Code, contained in this legislation, 
provides for the creation of the Board, which shall govern the South Carolina Public Charter School 
District. Id. This statute states the Board shall consist of eleven members, nine appointed by the 
Governor, one appointed by the Speaker of the House of Representatives, and one appointed by the 
President Pro Tempore of the Senate. Id. This statute also provides members of the Board shall, 
with the exception of their initial term, serve a three-year term. Id. Board members are not eligible 
to receive compensation. Id. However, they may receive a per diem and reimbursement for certain 
expenses. Section 59-40-230, also contained in this legislation, explains the numerous powers and 
duties given to the Board. Id. 

In a recent opinion, we examined the provisions pertaining to the creation and establishment 
of the Board and discussed whether a position on the Board constitutes an office for purposes of dual 
office holding. Op. S.C. Atty. Gen., July 7, 2006. 

At first blush, membership on the Board appears to be an office for 
dual office holding purposes. Section 59-40-230 establishes the 
Board and proscribes a term for each member. Although this statute 
does not provide a detailed list of qualifications, it requires "every 
effort must be made to ensure that all geographic areas of the State 
are represented and that the membership reflects urban and rural areas 
of the State as well as the ethnic diversity of the State." S.C. Code 
Ann.§ 59-40-230(A). In addition, it sets forth specific requirements 
as to the make up of the board with regard to gubematorially 
appointed of members. Id. However, section 59-40-230 does not 
indicate an oath requirement. The statute specifically states members 
"are not eligible to receive compensation," but allows members to be 
reimbursed for certain expenses they incur. Id. § 59-40-230(D). 
Subsection (B) states the Board's duties and responsibilities are the 
same as those of other school district boards of trustees. Id. § 
59-40-230(B). Furthermore, subsection (E) affords the Board such 
powers as general supervision over public charter schools and the 
right to contract, sue, and be sued. Id. § 59-40-230(E). Prior 
opinions of this Office recognized members of local school boards 
exercise sovereign power of the state. Op. S.C. Atty. Gen., May 27, 
2004; December 11, 1990; November 18, 1983; February 3, 1978; 



I 
I 

Ms. McCabe 
Page 3 
October 11, 2006 

August 26, 1974; October 16, 1970. Given the power and authority 
granted to the Board pursuant to subsections (B) and (E), we believe 
it also exercises the sovereign power of the State in employing its 
powers and duties. Based on these findings, we assume a member of 
the Board is an officer for dual office holding purposes. 

Id. In that opinion, despite finding membership on the Board to be an office, we concluded the 
particular member of the Board whose position we were asked to comment on was not an officer 
because he serves on the Board as an ex officio member. Id. 

Based on the information provided in your letter, we presume your potential appointment to 
the Board is not in an ex officio capacity. Thus, in keeping with our prior opinion, we reiterated our 
finding that a position on the Board generally is an office for purposes of dual office holding. See 
Op. S.C. Atty. Gen., August 26, 2006 ("This Office maintains the policy that we will not overrule 
a prior opinion, unless it is clearly erroneous or unless the applicable law changed."). Accordingly, 
now we must determine whether your current position as Deputy City Attorney and the position of 
City Attorney constitute offices for purposes of dual office holding. 

As we stated in a prior opinion, "Whether or not the position of city attorney is an office 
would depend on how the position is created and the duties prescribed. If the duties prescribed make 
the position an 'office' rather than mere employment, it would be violative of the dual office holding 
prohibitions for one individual to hold the office of city attorney and another office." Op. S.C. Atty. 
Gen., September 14, 1998. 

In a 1993 opinion, we determined the city attorney for the City of Lake City was an 
independent contractor, ratherthan an officer. Op. S.C. Atty. Gen., June 11, 1993. We relied on the 
fact that the attorney is retained for no specific term, takes no oath, and does not participate in the 
prosecution of criminal cases on behalf of the city. Id. We stated: "Where, as is apparently the case 
here, the municipal attorney will represent the City in civil legal matters, on a part-time basis, while 
continuing his private legal practice, it appears that the individual is more an independent contractor 
than an office-holder." Id. 

Contrarily, in an opinion issued in 2000, we found an assistant city attorney for the City of 
Greenville to be an officer. In that opinion, we acknowledged "many of the traditional indicia of an 
office are lacking .... " Id. However, we concluded the assistant city attorney's engagement in the 
prosecution of criminal cases in municipal court evidenced his exercise of the sovereign power of 
the State. Id. Thus, we cautioned the requester that "unless this particular duty can be reassigned 
to another attorney, I must advise that your position with the City of Greenville appears to be an 
office by virtue of the actual duties performed." Id. 

Again in 2003, we considered whether the city attorney for the City of Aiken is an officer. 
Op. S.C. Atty. Gen., September 8, 2003. In examining the city ordinance creating the position, we 
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concluded the city attorney exercises sovereign power. Id. First, we found that while the city 
attorney does not prosecute criminal cases on behalf of the city, he or she oversees and directs the 
city solicitor, who is charged with this duty. Id. Additionally, nothing in the ordinance prohibited 
the city attorney from prosecuting such cases. Second, we considered the broad discretion given to 
the city attorney to handle legal actions on behalf of the city. Id. Finally, we focused on the fact that 
the Aiken City Attorney serves as the head and director of the department oflegal services, and thus, 
oversees all the city's legal staff. Id. We also added: 

Rather than an independent contractor or city employee, it appears to 
us that the Aiken city attorney is a city officer. Moreover, there is no 
mention in the portion of the ordinance that we have been provided 
that the city attorney is "retained" or "employed" by the city council. 
Instead, the city attorney "serve[ s] at the pleasure of, and [is] subject 
to removal by the city council." Further, § 2-281 makes reference to 
the term "position or office." Finally, county council itself has 
recognized in the enabling ordinance creating the position of city 
attorney that the city attorney must be a member in good standing of 
the state Bar "throughout his term of office." Such would constitute 
a recognition by County Council that the position of city attorney 
constitutes an office. In our view, the terms of the ordinance itself 
would be controlling. 

Id. Based on these facts, we concluded the Aiken City Attorney holds an office for purposes of dual 
office holding. 

With regard to the position of City Attorney, you informed us that an ordinance in the 
Spartanburg Code of Ordinances pertains to the appointment, powers, and duties of the City 
Attorney. This ordinance provides: 

The city council shall appoint a city attorney in accordance with the 
provisions of state law. The city attorney shall possess all powers and 
perform all of the duties required by the laws of the state and such 
other duties as may be prescribed by the city council. 

The city attorney shall appoint or employ from time to time such 
person or persons to provide legal services to the city and to assist the 
city attorney in carrying out duties of the legal officer for the city. 
The city attorney shall appoint and supervise the city prosecutor who 
shall prosecute criminal and traffic cases on behalf of the city and to 
perform all other duties required which may be directed by the city 
attorney. The city prosecutor shall be appointed by the city attorney 
from attorneys licensed to practice in the State of South Carolina with 
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an office for practice in the City of Spartanburg on the advice and 
consent of the city council. 

Spartanburg, S.C., Code of Ordinances§ 2-146. In addition to providing a copy of this ordinance 
with your request, you also informed us that the City Attorney 

is not the prosecuting municipal attorney in Municipal Court as 
prescribed in S.C. Code Ann.§ 5-7-230. The prosecuting municipal 
attorney is an employee of the City and is supervised by the City 
Attorney. In the previous fourteen (14) years, the City Attorney of 
Spartanburg has only prosecuted one case when the prosecuting 
municipal attorney had a conflict. Nor does the City Attorney take 
and oath of office. 

In a telephone conversation with this Office, you told us that the City Attorney serves at the 
pleasure of the City Manager and City Council and receives a salary. You also stated the duties 
assigned to the City Attorney by City Council generally include giving general advice to council, 
drafting ordinances, and monitoring litigation handled by the South Carolina Insurance Reserve 
Fund. Additionally, you noted the City Attorney's and the Deputy City Attorney's representation 
of the City in legal actions is generally limited to condemnation cases and foreclosure actions. 

Considering the ordinance and the information you provided to us, it is certainly less clear 
as to whether the City Attorney's position constitutes an office than in our 2003 opinion. Like the 
city attorney considered in our 1993 opinion, the City Attorney does not serve for a specified term, 
does not take an oath of office, and does not directly prosecute criminal cases on behalf of the City. 
However, like the city attorney in our 2003 opinion, the City Attorney has authority over and directs 
the city prosecutor. Thus, the ultimate decision-making authority over the prosecution of criminal 
and traffic cases on behalf of the City is placed in the hands of the City Attorney. Moreover, we find 
no restriction on the City Attorney prohibiting him or her from prosecuting such cases. These facts 
evidence the City Attorney's ability to exercise some portion of the sovereign power of the State. 
Therefore, while not free from doubt, we believe the City Attorney holds an office for purposes of 
dual office holding. 

Nonetheless, we do not come to the same conclusion with regard to your current position as 
Deputy City Attorney. We found no ordinance pertaining to the establishment of this position. In 
our conversation with you, you informed us that you were hired by the City Attorney and serve at 
his discretion. You also informed us that your position is part-time and that you receive a salary for 
performance of your duties. You do not handle any criminal prosecutions and do not supervise or 
oversee any City employees. Thus, your position is not established by law, does not require an oath, 
and does not serve for a particular term. Furthermore, because you do not prosecute criminal cases 
and do not supervise those who do, we find no evidence that your position exercises some portion 
of the sovereign power of the State. Accordingly, we are of the opinion that your position as Deputy 
City Attorney is not an office for purposes of dual office holding. 
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Conclusion 

Based on our recently issued opinion, we find a position of the Board is an office for 
purposes of dual office holding. Although not free from doubt, we also conclude the City Attorney 
holds an office. Thus, in our opinion, you are prohibited by the Constitution from simultaneously 
holding both positions. However, we do not believe your current position as Deputy Attorney is an 
office. Therefore, you may serve on the Board while remaining in this position without violating the 
dual office holding prohibition. 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

Very truly yours, 

~{fl.~ 
Cydn~y M. J/iling 
Assistant Attorney General 

~ ~/;)/~--
Robert D. Cook 
Assistant Deputy Attorney General 
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