
HENRY McMASTBR 
ATrORNEY GENERAL 

The Honorable Jimmy C. Bales, Ed.D. 
Member, House of Representatives 
District No. 80 - Richland County 
1515 Crossing Creek Road 
Eastover, South Carolina 29044 

Dear Representative Bales: 

July 24, 2009 

We received your letter in which you requested an opinion of this Office concerning dual office 
holding. In your letter, you asked whether "any conflict or violation of federal or state law" exists 
that would prohibit you "from continuing to serve in the House of Representatives while serving as 
a member on the State Farm Service Committee[.]" From further conversations with you and with 
a representative of the U.S. DepartmentofAgriculture(USDA)'s South Carolina State Farm Service 
Agency Office, we understand that the position about which you are inquiring is membership on 
South Carolina's State Committee of the USDA's Farm Service Agency (hereinafter "FSA State 
Committee). 

Law/ Analysis 

Article XVIl, Section lA of the South Carolina Constitution provides that "No person may hold two 
offices of honor or profit at the same time, but any person holding another office may at the same 
tin1e be an officer in the militia, member of a lawfully and regularly organized fire department, 
constable, or a notary public." For this provision to be contravened, a person concurrently must hold 
two public offices which have duties involving an exercise of some portion of the sovereign power 
of the State. Sanders v. Belue, 78 S.C. 171, 58 S.E. 762 (1907). "One who is charged by law with 
duties involving an exercise of some part of the sovereign power, either small or great, in the 
performance of which the public is concerned, and which are continuing, and not occasional or 
intermittent, is a public officer." Id. , 58 S.E. 762, 763. Other relevant considerations are whether 
statutes, or other such authority, establish the position, prescribe its tenure, duties or salary, or 
require qualifications or an oath for the position. State v. Crenshaw, 274 S.C. 475, 266 S.E.2d 61 
(1980). 

In a prior opinion of this Office concerning dual office holding, we stated as follows: 
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Article III, Section 11 [of the South Carolina Constitution] provides that "Each house 
shall judge of the ... qualifications of its own members .... " If a dual office holding 
problem or other question of a member's qualification should arise, resolution of the 
issue would be solely within the province of the particular house (here, the House of 
Representatives). Culbertson v. Blatt, 194 S.C. 105, 9 S.E.2d 218 (1940). Thus, this 
Office may only comment on your question, as the House of Representatives would 
be the entity to resolve the question if one should arise. 
Op. S.C. Atty. Gen, June 12, 1992. 

We then opined, consistent with numerous prior opinions, that "a legislator holds an office within 
the purview of the state Constitution." Id., citations omitted. On numerous occasions, we have 
opined that a member of the South Carolina House of Representatives holds an office for purposes 
of dual office holding. See, e.g., Ops. S.C. Atty. Gen. dated September 20, 2002; February 9, 2001; 
and June 11, 1992. Thus, in order to determine whether simultaneously serving as a member ofboth 
the South Carolina House of Representatives and the FSA State Committee would violate the dual 
office holding prohibition, we must now determine whether the latter position also constitutes an 
office. 

FSA State Committees are established by federal legislation. 16 U.S.C. 590h(b) provides in part as 
follows: 

The Secretary [of Agriculture] shall appoint in each State a State committee 
composed of not fewer than 3 nor more than 5 members who are fairly representative 
of the farmers in the State. The members of a State committee shall serve at the 
pleasure of the Secretary for such term as the Secretary may establish. 
16 U.S.C. 590h(b)(5)(A). 

Subparagraph (E) of the above statute provides that "[t ]he Secretary [of Agriculture] shall issue such 
regulations as the Secretary considers necessary relating to the selection and exercise of the functions 
of the respective committees, and to the administration through such committees of the programs 
described in subparagraph (D) .... " 16 U.S.C. 590h(b )(5)(E). 

Clearly, membership on the FSA State Committee, which falls under the authority of the U.S. 
Secretary of Agriculture, is a federal position. As such, it does not constitute an "office" for 
purposes of the dual office holding prohibition of the South Carolina Constitution. As we stated in 
a prior opinion, "this Office has consistently expressed the opinion that a Federal position of office 
is not within the scope of the prohibition against dual office holding. Op. S.C. Atty. Gen., June 11, 
1976. 

However, simultaneous service in the South Carolina House ofRepresentatives and on the FSA State 
Committee could potentially pose a problem under federal law, an issue on which this Office does 
not opine. The information on eligibility requirements and restrictions that you forwarded to us from 
the USDA's South Carolina State FSA Office provides as follows: "To be eligible to hold office as 
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a member of STC, a person may not... serve as Federal, State, or local official having been elected 
in a partisan election ... " Per our conversation with a representative of the State FSA Office, this 
provision is found in FSA Handbook No. 16-AO, State and County Organization and 
Administration, Section 2, Par. 35. 

Interpretation of the federal regulations governing the membership of the FSA State Committee are 
beyond the scope of an opinion of this Office. As we stated in a prior opinion, "the question of the 
applicability of federal law to a particular situation is a factual matter which is beyond the scope of 
an opinion of this Office." Op. S.C. Atty. Gen., May 8, 1989. See also, Op. S.C. Atty. Gen., March 
6, 2008 ("consistent with the policy of this Office, we do not interpret federal statutory law or 
regulations.") In such matters, this Office defers to the federal agency charged with the interpretation 
of the federal statute or regulation in question. 

Conclusion 

Consistent with our prior opinions, we advise that while a Member of the South Carolina House of 
Representatives holds an office for purposes of the State Constitution's prohibition on dual office 
holding, membership on the State Committee of the USDA' s Farm Service Agency is not within the 
scope of the prohibition, since it is a federal position. However, it appears that the appointment 
policy of the FSA may preclude a state official who was elected in a partisan election from serving 
on the FSA State Committee. We defer to the FSA's interpretation of its regulations, and we 
recognize the authority of the U.S. Secretary of Agriculture under 16 U.S.C. 590h(b) over the 
appointment of members of the FSA State Committees. Moreover, as a matter of policy, this Office 
does not opine on questions of federal law. Please do not hesitate to contact us with any further 
questions. 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

/ 

//(6Jg)/~ 
Robert D. Cook 
Deputy Attorney General 

Yours very truly, 

Henry McMaster 
Attorney General 

By: Elizabeth H. Smith 
Assistant Attorney General 


