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John E. Batten, IV, General Counsel 

May 7, 2010 

South Carolina Vocational Rehabilitation Department 
P.O. Box 15 
West Columbia, South Carolina 29171-0015 

Dear Mr. Batten: 

We received your letter requesting an opinion of this Office concerning dual office holding. You 
asked "whether it is permissible under the state laws and regulations for one of our employees, a 
Senior Manager for Quality, Training and Policy with the State Agency of South Carolina Vocational 
Rehabilitation Department-Disability Determination Services (DDS), to simultaneously serve on the 
Calhoun County Disability and Special Needs (DSN) Board." This opinion will address prior 
opinions of this Office, relevant statutes and caselaw to determine if holding both positions would 
be a violation of the dual-office holding prohibitions. 

Law/ Analysis 

Article XVII, Section IA of the South Carolina Constitution provides that "[n]o person may hold 
two offices of honor or profit at the same time, but any person holding another office may at the 
same time be an officer in the militia, member of a lawfully and regularly organized fire department, 
constable, or a notary public." For this provision to be contravened, a person concurrently must hold 
two public offices which have duties involving an exercise of some portion of the sovereign power 
of the State. Sanders v. Belue, 78 S.C. 171, 58 S.E. 762 (1907). "One who is charged by law with 
duties involving an exercise of some part of the sovereign power, either small or great, in the 
perfonnance of which the public is concerned, and which are continuing, and not occasional or 
intermittent, is a public officer." Sanders, 58 S.E. 762, 763. Other relevant considerations are 
whether statutes, or other such authority, establish the position, prescribe its tenure, duties or salary, 
or require qualifications or an oath for the position. State v. Crenshaw, 274 S.C. 475, 266 S.E.2d 61 
(1980). 

The South Carolina Vocational Rehabilitation Department is established and governed byS.C. Code 
§ 43-3 J-10 et seq. These sections provide for the appointment, qualifications and terms of its 
members; compensation of its members; and the general duties and powers of the agency. This 
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opinion will first address the authority of the agency as a whole and then address the authority of the 
specific position in question. "The Governor shall appoint a State Agency of the Vocational 
Rehabilitation to be composed of seven members." S.C. Code § 43-31-40. The Agency "shall meet 
quarterly ... [and] shall receive such per diem and milage as is provided by law." S.C. Code § 43-
31-50. 

S.C. Code § 43-31-60 states the duties and powers of the agency as follows: 

The Agency shall provide the vocational rehabilitation services authorized by this chapter 
to every physically handicapped individual determined by the Commissioner to be eligible 
... and in carrying out the purposes of this chapter, the Agency is authorized among other 
things: 

(1) To cooperate with other departments, agencies and institutions, both public and 
private, in providing the services authorized by this chapter to disabled individuals 
... and in establishing, developing and providing in conformity with the purposes of 
this chapter, such programs, facilities and services as may be necessary or desirable; 

(2) To enter into reciprocal agreements with other states ... 

(3) To conduct research and compile statistics ... 

(4) To enter into contractual agreements with the Federal Governments ... 

(5) To contract with schools, hospitals, and other agencies ... 

S.C. Code § 43-31-60. 

The duties and responsibilities of the members of the state agency, SC Vocational Rehabilitation 
Department, appear to include the exercise of a portion of the sovereign power of the State. Hence, 
any one of the seven members of the agency would be classified as an officer. However, the position 
in question here is not a member of the agency but an employee of the agency, the "Senior Manager 
for Quality, Training, and Policy with the State Agency of South Carolina Vocational Rehabilitation 
Department - Disability Determination Services (DDS)." 

In a prior opinion of this Office, dated April 1, 2009, we answered a similar dual-office holding 
question, per your request, where the employee was a PhD Senior Psychologist with the State 
Agency of South Carolina Vocational Rehabilitation Department - Disability Determination 
Services. We stated as follows: 

We note no provision under South Carolina law establishing the position of Senior 
Psychologist. According to your letter, this position serves at the pleasure of the Department 
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and there is no indication that this position is for a specified term or is required to take an 
oath. As our Supreme Court in Sanders, 78 S.C. at 174, 58 S.E. at 763, expressed "one who 
merely performs the duties required of him by persons employing him under an 
express contract or otherwise, though such persons be themselves public officers, and 
though the employment be in or about a public work or business, is a mere employee." As 
such, we believe service as a Senior Psychologist for the Department is that of a mere 
employee and not as an officer for purposes of dual office holding. 

Op. S.C. Atty. Gen., April 1, 2009 (emphasis added). 

Similarly, there is no provision under South Carolina law establishing the position of Senior 
Manager for Quality, Training, and Policy. The Senior Manager serves at the pleasure of the 
Department. 

In another opinion of this Office dated April 3, 2007, we stated as follows: 

We believe it unlikely that a position as a state or governmental employee would constitute 
an office .... [Y]our position is not created by statute, to our knowledge you do not have a 
term of office, and you most likely serve at the pleasure of the [Department]. Moreover, we 
find it unlikely that the [employee] is in a position to exercise some portion of the sovereign 
power of the State. Thus, we believe your position is that of a public employee rather than 
an officer. However, we must note that each position must be considered individually in light 
of the analysis set forth by our courts. Thus, we do not believe the dual office holding 
prohibition contained in the Constitution prohibits all state or governmental employees from 
serving on the Board, such a determination must be made on a case by case basis considering 
each position of employment. 

Op. S.C. Atty. Gen., April 3, 2007. 

The position of Senior Manager for Quality, Training and Policy should be classified as a 
governmental employee. The Senior Manager serves at the pleasure of the Department and does not 
have the ability to exercise a portion of the sovereign power of the State. A court would likely find 
that the Senior Manager for SC Vocational Rehabilitation Department is a mere employee, not 
an officer. 

The Legislature, via S.C. Code§ 44-20-375, established county boards of disabilities and special 
needs. In an opinion of this Office dated February 17, 2009, we stated as follows: 

Several prior opinions of this Office discuss whether a member of a county or multi-county 
board of disabilities and special needs is considered to be an office holder for purposes of 
dual office holding. Ops. S.C. Atty. Gen., April 9, 2004 (Marion-Dillon County Disabilities 
and Special Needs Board); April 5, 1995 (Charleston County Disabilities Board); January 
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10, 1995 (Newberry County Disabilities and Special Needs Board); September 10, 1993 
(Richland/Lexington Board of Disabilities and Special Needs). These opinions all conclude 
that a position on these types of boards is an office. 

There is no distinguishing factor that would make the Calhoun County Disability and Special Needs 
Board any different. Therefore, a position on this board should be considered an office. 

Conclusion 

Consistent with our prior opinions, it is the opinion of this Office that simultaneously holding the 
positionofSeniorManagerforQuality, Trainingand Policy with the State Agency of South Carolina 
Vocational Rehabilitation Department - Disability Determination Services and serving as a member 
of the Calhoun County Disability and Special Needs Board does not violate the dual-office holding 
prohibitions in the South Carolina Constitution. 

Although a court would likely find that serving as a member of the Calhoun County Disability and 
Special Needs Board is an officer position, the position of Senior Manager within the South Carolina 
Vocational Rehabilitation Department would simply be classified an employee position. 

Since only one of the positions is an office for the purposes of dual-office holding, there would be 
no violation of the dual-office holding prohibitions if an individual were to serve in both capacities. 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

/J#:r S, GlY~ 
Robert D. Cook 
Deputy Attorney General 

Sincerely, 

Henry McMaster 
Attorney General 

c3(~~ 
By: Leigha Blackwell 

Assistant Attorney General 


