
February 26, 2007

Thomas M. Boulware, Esquire 
Brown, Jefferies & Boulware
Post Office Box 248
Barnwell, South Carolina 29812

Dear Mr. Boulware:

From your letter, we understand you represent the City of Barnwell.  You informed us that
a member of the Barnwell City Council “has been asked to consider an appointment to the Barnwell
County Hospital Board of Trustees.”  Thus, on behalf of the City of Barnwell, you ask “whether or
not service and acceptance of an appointment to the Barnwell County Hospital Board of Trustees
will create a dual office”?   

Law/Analysis 

Article XVII, section 1A of the South Carolina Constitution (Supp. 2005) prohibits a person
from holding “two offices of honor or profit at the same time, but any person holding another office
may at the same time be an officer in the militia, member of a lawfully and regularly organized fire
department, constable, or a notary public.”  In order to contravene this provision, a person
concurrently must hold two offices having duties that involve the exercise of some portion of the
sovereign power of the State.  Sanders v. Belue, 78 S.C. 171, 174, S.E. 762, 763 (1907).
Furthermore, our courts recognize other relevant considerations in determining whether an individual
holds an office, such as, whether a statute, or other such authority, establishes the position, proscribes
the position’s duties or salary, or requires qualifications or an oath for the position. State v.
Crenshaw, 274 S.C. 475, 477, 266 S.E.2d 61, 62 (1980).

In numerous opinions, this Office opined that a position on a city or town council is an office
for purposes of dual office holding.  See, e.g., Ops. S.C. Atty. Gen., December 28, 2006; November
5, 2003; April 2, 1998.  In fact, in an opinion issued on October 25, 1984, we opined that a position
on the Barnwell City Council is an office.  Op. S.C. Atty. Gen., October 25, 1984.  Thus, we must
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determine whether a position on the Barnwell County Hospital Board of Trustees is also an office.

In 1984, we issued an opinion finding members of the Barnwell County Hospital and Nursing
Home Board are officers for purposes of dual office holding.  Op. S.C. Atty. Gen., September 6,
1984.  We based our opinion on our examination of the enabling legislation passed by the
Legislature establishing the Barnwell County Hospital and Nursing Home Board.  Id.  Since the
issuance of that opinion, we understand the Barnwell County Council reestablished the body
governing the operations of the hospital via an ordinance dated September 26, 1988.   Attached to
your request, you included a copy of that ordinance, which establishes the seven-member board  now
know as the  Barnwell County Hospital Board of Trustees (the “Board”).  According to the
ordinance, members of the Board serve four-year terms and must be residents of Barnwell County.
The ordinance specifies the Board shall include the hospital administrator, two members of the
hospital’s medical staff, and four  residents of Barnwell County appointed at large by the Barnwell
County Council.  The ordinance sets for the compensation of the Board’s members at $600.00 per
year and allows reimbursement for reasonable expenses incurred in connection with the members’
service on the Board.  Thus, the Board was established by statute, which sets forth the members’
terms of office, compensation, and qualifications.  Accordingly, the ordinance indicates membership
on the Board  is likely an office.  

In addition, the ordinance contains an extensive list of powers and duties afforded to the
members of the Board.  These powers and duties include, but are not limited to, the authority to
adopt bylaws; operate the hospital and its facilities; accept gifts, donations and devises; improve and
maintain the hospital facilities; establish rates charged by the hospital; contract for equipment,
supplies, and personal property used in the operation of the hospital; expend the proceeds derived
from revenue generated by the hospital; sue and be sued; employ various personnel needed to operate
the hospital; establish personnel policies; and adopt a budget to be approved by the Barnwell County
Council.  We believe these powers evidence the Board’s ability to exercise some sovereign power
of the State.  

Based on our review of the ordinance establishing the Board, we believe membership on the
Board constitutes and office for purposes of dual office holding.  This conclusion is consistent with
several other opinions of this Office finding  membership on a county hospital board is an office for
purposes of article XVII, section 1A of the South Carolina Constitution.  See, e.g., Ops. S.C. Atty.
Gen., June 1, 2005 (Bamberg County Hospital Board); April 20, 2004 (Abbeville County Memorial
Hospital Board of Trustees); January 11, 1999 (Regional Medical Center of Orangeburg Board of
Trustees);January 9, 1992 (Edgefield County Hospital Board);  August 6, 1991 (Live Oaks Hospital
Board of Commissioners). 
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Finding both membership on the Barnwell City Council and the Board to be offices for
purposes of dual office holding, we conclude simultaneous service in both positions constitutes dual
office holding in violation of article XVII, section 1A of the South Carolina Constitution. 

Very truly yours,

Henry McMaster
Attorney General

By: Cydney M. Milling
Assistant Attorney General

REVIEWED AND APPROVED BY:

______________________________
Robert D. Cook
Assistant Deputy Attorney General
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