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Dear Mr. Brown, 

We received your letter requesting an opinion of this Office concerning a casino night 
event to be held in Aiken County. In your letter, you provided us with the following background 
information on the event. 

The event is presented as a "celebrity charity casino night," a party 
with music and a casino theme. Each guest purchases a ticket for 
admission to the event. Prices are $65 for one ticket, $110 for two, 
$165 for three, or $200 for four. Each guest receives $25,000.00 in 
play money, 2 drink tickets, and hor d'oeuvers. The games consist 
of Blackjack, Poker, Roulette and Craps. No cash is involved in 
gaming, and no prizes are awarded for winning. Proceeds from 
ticket sales for the event wi LI go to the Aiken County First Steps 
program. 

This event is different from most of those for which I have 
found opinions from your office in that no prizes of any kind are to 
be awarded. It appears that no real risk of any kind is involved. I 
am not clear from Opinion 07-056 whether the participants were 
actually gambling with the proceeds going to charity or how the 
"contributions" were being made. Regardless of the potential for 
any actual gain or loss in the current situation, I am concerned 
about the nature of the games proposes in light of the wording of 
the statutes and prior opinions. However, I would hate to cause the 
event to be canceled if my interpretation is in error. Therefore, out 
of abundance of caution, I turn to your for assistance. 
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Law/ Analysis 

Section 7 of article XVII of the South Carolina Constitution (2009) provides a general 
prohibition on the conduct of lotteries in the state of South Carolina. This provision states as 
follows: 

Only the State may conduct lotteries, and these lotteries must be 
conducted in the manner that the General Assembly provides by 
law. The revenue derived from the lotteries must first be used to 
pay all operating expenses and prizes for the lotteries. The 
remaining lottery revenues must be credited to a separate fund in 
the state treasury styled the 'Education Lottery Account', and the 
earnings on this account must be credited to it. Education Lottery 
Account proceeds may be used only for education purposes as the 
General Assembly provides by law. 

The game of bingo, when conducted by charitable, religious, or 
fraternal organizations exempt from federal income taxation or 
when conducted at recognized annual state and county fairs, is not 
considered a lottery prohibited by this section. 

Article XVII, § 7. 

As we noted in a prior opinion, 

"[t]ypically, a raffle whereby an individual buys a ticket for the 
opportunity to win a prize based upon a random drawing is 
considered a lottery. See: Op. Atty. Gen. dated June 23, 2004. 
However, other games or events may also be considered a lottery. 
In Darlington Theatres, Inc. v. Coker, et al., 190 S.C. 282, 292, 2 
S.E.2d 782, 786 (1939), the State Supreme Court determined that a 
lottery is 

... a species of gaming, which may be defined as a scheme 
for the distribution of prizes or things of value by lot or 
chance among persons who have paid, or agreed to pay, a 
valuable consideration for the chance to obtain a prize. 
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Therefore, the three elements of a lottery are (1) the offering of a 
prize (2) for payment of some consideration (3) with the winner 
determined by chance. 

Op. S.C. Atty. Gen., May 4, 2005. 

In addition to the constitutional provision, several State statutes also prohibit lotteries. 
Section 16-19-10 of the South Carolina Code (2003) specifically prohibits lotteries utilizing 
cards, dice and balls. 

Whoever shall publicly or privately erect, set up, or expose to be 
played or drawn at or shall cause or procure to be erected, set up, 
or exposed to be played, drawn, or thrown at any lottery under the 
denomination of sales of houses, lands, plate, jewels, goods, wares, 
merchandise, or other things whatsoever or for money or by any 
undertaking whatsoever, in the nature of a lottery, by way of 
chances, either by dice, lots, cards, balls, numbers, figures, or 
tickets or who shall make, write, print or publish, or cause to be 
made, written, or published any scheme or proposal for any of the 
purposes aforesaid is guilty of a misdemeanor .... 

S.C. Code Ann.§ 16-19-10. Furthermore, section 16-19-40 of the South Carolina Code (2003) 
states: 

If any person shall play at any tavern, inn, store for the retailing of 
spirituous liquors or in any house used as a place of gaming, barn, 
kitchen, stable or other outhouse, street, highway, open wood, race 
field or open place at (a) any game with cards or dice, (b) any 
gaming table, commonly called A, B, C, or E, 0, or any gaming 
table known or distinguished by any other letters or by any figures, 
(c) any roley-poley table, (d) rouge et noir, (e) any faro bank (f) 
any other table or bank of the same or the like kind under any 
denomination whatsoever or (g) any machine or device licensed 
pursuant to Section 12-21-2720 and used for gambling purposes, 
except the games of billiards, bowls, backgammon, chess, 
draughts, or whist when there is no betting on any such game of 
billiards, bowls, backgammon, chess, draughts, or whist or shall 
bet on the sides or hands of such as do game, upon being convicted 
thereof, before any magistrate, shall be imprisoned for a period of 
not over thirty days or fined not over one hundred dollars, and 
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every person so keeping such tavern, inn, retail store, public place, 
or house used as a place for gaming or such other house shall, upon 
being convicted thereof, upon indictment, be imprisoned for a 
period not exceeding twelve months and forfeit a sum not 
exceeding two thousand dollars, for each and every offense. 

As you mentioned in your letter, prior opinions of this Office considered whether "casino 
nights" violate state law. In 1980, we considered whether a casino night constituted gambling 
prohibited under State law. Op. S.C. Atty. Gen., September 26, 1980. The circumstances 
presented to us involved a situation in which patrons purchase chips directly or indirectly 
through a registration fee or cover charge and participate in games such as blackjack, poker and 
roulette. Id. At the end of the evening, an auction is held in which patrons bid on prizes with the 
chips they accumulated. Id. Employing the three part test cited above, we determined that the 
casino night violated sections 16-19-10 et seq., of the South Carolina Code. Id. 

In 1984, we were asked whether or not a Monte Carlo Night hosted by the manufacturers' 
council of the Greater Columbia Chamber of Commerce is illegal. Op. S.C. Atty. Gen., April 13, 
1984. We concluded that even though attendance at the event was restricted to members, the 
price charged for the event was to cover only the reception and dinner, and everyone in 
attendance at the event was to receive the same amount of play money for games, the function 
was illegal under State law prohibiting lotteries. Id. 

In 1994, we considered whether a group could offer its clients casino themed parties Op. 
S.C. Atty. Gen., October 26, 1994. We were informed that "none of the guests would pay any 
money to participate in the games." Id. We reiterated the three elements of a lottery and stated 
that if "the people invited to the event part with any money whatsoever, either by cover charge, 
donation to the charity, admission fee, ticket, or similar method ... in order to get in the door to 
play the games, then they would be parting with consideration and a lottery would exist." Id. 

In your letter, you mention that unlike the situations described in our prior opinions, the 
attendees at the casino night are not eligible for prizes. Nonetheless, we agree with your 
assessment that a court would likely find the activities you describe to be illegal under State law. 
Section 16-19-40 of the South Carolina Code generally prohibits persons from playing games 
involving cards or dice regardless of whether or not a prize is involved. In a 2007 opinion, this 
Office considered the legality of a poker challenge with no cash prizes. Op. S.C. Atty. Gen., 
April 23, 2007. Citing section 16-19-40, we concluded that such an event appears to violate 
State law as an illegal game of cards. Id. 

Moreover, we believe a court could find the casino night be an illegal lottery under article 
XVII, section 7 of the South Carolina Constitution. Following the three part test set forth in 
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Darlington Theatres, Inc., each guest will pay a price to be admitted to the event and will engage 
in games of chance including blackjack, poker, roulette, and craps. While no cash prizes will be 
received for winning, we must note that our Supreme Court, at least on one occasion, interpreted 
the amusement or entertainment as having value to the person engaged in the activity. Harvie v. 
Heise, 150 S.C. 277, 148 S.E. 66 (1929). That case involved the issue of whether a mint 
machine that also dispensed tokens at random constituted an illegal gambling device under South 
Carolina law. Id. The Court stated that "[i]t is generally held that a slot machine which gives for 
a coin deposited therein merchandise of the value of the coin, and also returns at uncertain 
intervals, in varying amounts, money or trade checks, is a gambling instrument." Id. at 283, 148 
S.E. at 67. The machine operator argued that the tokens dispensed by the machine in addition to 
the mints did not have any monetary value. Id. However, the court stated "the amusement or 
entertainment furnished the player is worth something to him if it constitutes the inducement for 
him to operate the machine." Id. at 287, 148 S.E. at 69. Ultimately, the Court concluded the 
machine violated the statute. Id. Based on this decision, we believe a court could find the casino 
night you describe constitutes an illegal lottery. 

Although you indicate in your letter that you believe that the casino night described likely 
violates State law, we understand you question whether or not section 61-2-180 of the South 
Carolina Code (2009) provides an exemption from the laws explained above because the 
proceeds will go to charity. Section 61-2-180 states: 

Notwithstanding any other provision of law, a person or 
organization licensed by the department under this title may hold 
and advertise special events such as bingo, raffles, and other 
similar activities intended to raise money for charitable purposes. 
This section does not affect the requirements for obtaining a bingo 
license from the department. 

In prior opinions, this Office considered the validity of this provision in light of article 
XVII, section 7 of the Constitution. In a 1997 opinion, we noted that "it goes without saying that 
the General Assembly may not permit what the Constitution expressly prohibits. Accordingly, 
based on the foregoing authorities, it remains the opinion of this Office that raffles generally 
constitute a lottery (because elements of prize, chance and consideration are present) and are thus 
prohibited by the Constitution of South Carolina." Op. S.C. Atty. Gen., December 4, 1997. 

We further explained our position with regard to section 61-2-180 in a 2004 opinion. 
Op.S.C. Atty. Gen., June 23, 2004. We began by stating that "[o]n its face, § 61-2-180 thus 
authorizes raffles 'to raise money for charitable purposes' if the person or organization 
conducting the raffle is 'licensed by the department [of revenue] under this title .... "' Id. 
However, we found several cases from other jurisdictions concluding that "statutes which 
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attempt to create exceptions to the state constitutional prohibition against lotteries are 
unconstitutional." Id. While we noted that "only a court may declare § 61-2-180 to be in 
conflict with Art. XVII, § 7 of the State Constitution," we opined that a court would likely 
declare this provision unconstitutional. Id. Accordingly, would not advise that the group 
organizing the casino night referenced in your letter to rely on section 61-2-180 as exempting the 
event from the State laws prohibiting lotteries. 

Conclusion 

Although we understand the casino night proposed in your letter would not involve the 
award of any prizes, we agree with your assessment that a court would likely find such an event 
prohibited under State law. Generally, this Office has concluded that casino nights constitute 
lotteries in violation of article XVII, section 7 of the constitution and sections 16-19-10 et seq. 
In addition, we specifically believe a court would find the games proposed for the casino night 
are illegal under section 16-19-40. 

Section 61-2-180 of the South Carolina Code appears to allow certain events generally 
viewed as illegal lotteries, so long as they are conducted for charitable purposes. However, we 
do not believe it is prudent to rely on this provision to exempt the casino night event from State 
laws prohibiting lotteries because of the questionable nature of its constitutionality. This Office 
is not a court and therefore, cannot declare section 61-2-180 invalid. However, based on the 
analysis provided in our prior opinions, we must caution that this provision could be rendered 
unconstitutional by a court. While we are mindful of the importance and good work of charities, 
we are nevertheless, constrained to agree with your conclusion that the casino night event is 
inconsistent with current state law. 

Very truly yours, 

~ 
Cydney M. Milling 
Assistant Attorney General 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

~J9·~ 
Robert D. Cook , 
Deputy Attorney General 


