
HENRY M CMASTER 
ATTORNEY G ENERAL 

Mr. Ben Bryson 
327-A Folly Road 
Charleston, South Carolina 29412 

Dear Mr. Bryson: 

May 14, 2009 

We understand from your letter that you desire an opinion of this Office concerning dual 
office holding. By your letter, you informed us that you currently hold a position on the Charleston 
County Board of Assessment Appeals (the "Board") and a position on the Provider of Workforce 
Housing Committee (the "Committee") for the Town of Mount Pleasant (the "Town"). Thus, you 
are requesting an opinion as to whether simultaneously holding these two positions violates the 
prohibition on dual office holding contained in the South Carolina Constitution. 

Law/ Analysis 

Article VI, section 3 of the South Carolina Constitution (2009) provides: "No person may 
hold two offices of honor or profit at the same time. This limitation does not apply to officers in the 
militia, notaries public, members oflawfully and regularly organized fire departments, constables, 
or delegates to a constitutional convention." In addition, article XVII, section 1 A of the South 
Carolina Constitution (2009) prohibits a person from holding "two offices of honor or profit at the 
same time, but any person holding another office may at the same time be an officer in the militia, 
member of a lawfully and regularly organized fire department, constable, or a notary public." To 
contravene these provisions, a person concurrently must hold two offices having duties that involve 
the exercise of some portion of the sovereign power of the State. Sanders v. Belue, 78 S. C. 171, 17 4, 
S.E. 762, 763 (1907). Furthermore, our courts recognize other relevant considerations in 
determining whether an individual holds an office, such as, whether a statute, or other such authority, 
establishes the position, proscribes the position' s duties or salary, or requires qualifications or an 
oath for the position. State v. Crenshaw, 274 S.C. 475, 477, 266 S.E.2d 61 , 62 (1980). 

Numerous prior opinions of this Office conclude that one who serves on an assessment 
appeals board holds an office for purposes of dual office holding. Ops. S.C. Atty. Gen., May 14, 
1995; August 6, 1991; December 11 , 1990. Thus, we must consider whether serving as a member 
of the Committee also constitutes an office. 
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According to the information you provided, the Town created the Committee via a resolution 
adopted by the Town's council in March of2006. In October of2006, the Town's council amended 
the original resolution to add an additional member. The resolution, as amended, provides that the 
Committee "shall consist of ten volunteer members assigned to specific seats, all of whom shall be 
residents of the Town, except that the occupant of Seat 4 may reside outside the Town limits and the 
occupant of Seat 10 may reside anywhere East of the Cooper." In addition, the amended resolution 
states the following membership requirements and seat assignments: 

[O]ne (1) advocate oflaw and very low income persons - Seat 1, two 
(2) banking or mortgage banking industry representatives - Seat 2 and 
3, one (1) provider of workforce housing- Seat 4, one (1) real estate 
professional - Seat 5, two (2) residential home building industry 
representatives - Seats 6 and 7, two (2) citizens-at-large who are 
residents of Mount Pleasant - Seats 8 and 9 and one (1) citizen at 
large who resides anywhere East of the Cooper - Seat 10. 

The amended resolution indicates that the Committee's members are to serve a four-year term. 
According to the original resolution, the Committee "acts in an advisory capacity to the Planning 
Committee of Town Council" and has the following duties: 

A. Provide advice on matters assigned to them for their review 
and recommendation. 

B. Provide recommendations on neighborhood redevelopment to 
include workforce housing opportunities. 

C. Provide recommendations that remove barriers to workforce 
housing production and promotes incentives for such 
development 

D. Inventory and review possible sites for workforce housing, 
including vacant parcels throughout the Town. 

E. Provide recommendations regarding criteria for workforce 
housing designation. 

F. Provide recommendations for a long-range plan for the 
provision of workforce housing for low and moderate income 
households that include special opportunities for senior 
citizens, employer-assisted housing, first time homebuyers, 
and adequate rental housing. 
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G. Provide recommendations for grant/loan programs for the 
purpose of rehabilitating existing deteriorating housing and 
increasing newly constructed workforce housing. 

H. With the assistance of staff, undertake special studies 
assigned to the committee. 

Because the Committee was created by resolution of the Town's council, which specifies 
qualifications for membership and establishes a term of office, membership on the Committee has 
some indications of an office. However, in our review of the duties and functions assigned to 
members of the Committee, these duties and functions appear to be advisory only and do not appear 
to binding on the Town. Thus, we do not believe the Committee has the authority to exercise a 
portion of the sovereign power of the State. As we explained in a 1983 opinion, "This office has 
consistently expressed the view that committees which function in a purely advisory capacity are not 
offices within the meaning of the dural office holding provisions of the South Carolina 
Constitution." Op. S.C. Atty. Gen., October 4, 1983. Accordingly, we are of the opinion that 
membership on the Committee does not constitute an office for purposes of dual office holding. As 
such, we believe serving both on the Board and the Committee would not violate the dual office 
holding prohibition contained in the South Carolina Constitution. 

Conclusion 

Although we find service on the Board to be an office for purposes of dual office holding, 
we do not believe service on the Committee constitutes an office. Therefore, it is our opinion that 
simultaneous service in both positions would not violate article VI, section 3 and article XVII, 
section IA of the South Carolina Constitution. 

Deputy Attorney General 

Very truly yours, 

Henry McMaster 
Attorney General 

B~~ 
Assistant Attorney General 


