
ALAN WILSON 
AlTORNEY GENERAL 

The Honorable Mike Fair 
South Carolina Senate, District 6 
P.O. Box 142 
Columbia, South Carolina 29202 

Dear Senator Fair: 

January 14, 2011 

We received your letter requesting an opinion of this Office regarding the effect of possible actions 
taken by a board member of a property owners association ("POA'') who was ineligible to serve on 
the Board at the time such actions were taken. 1 Specifically you asked whether possible actions the 
board member may have taken, such as signing official documents, would "open up possible 
litigation" and whether other actions, such as making motions and voting on issues affecting the 
property owners, would make these actions void. This opinion addresses prior opinions and case law 
regarding this issue. 

Law/ Analysis 

"A 'de jure officer' is one who in all respects is regularly and lega11y appointed and qualified to hold 
a particular office and exercise the duties as his right. A 'de facto officer' is one who has a 
presumptive or colorable right or title to an office, accompanied by possession or actual use of the 
office." 8 S.C. JUR. Public Officers and Public Employees§ 4. "A de facto officer is ' one who is 
in possession of an office, in good faith, entered by right, claiming to be entitled thereto, and 
discharging its duties under color of authority.'" Op. S.C. Att'y Gen. (October 14, 1988) (quoting 
Heyward v. Long, 178 S.C. 351, 183 S.E. 145, 151 (1936)). See also Bradford v. Byrnes, 221 S.C. 

1 Although your letter explains that the owner is apparently not the record owner of the 
property as required to be on the Board because his name is not on the fee simple title in the public 
records and that the individual is the trustee for his spouse's trust, but, as of the date of your letter, 
that interest has not been recorded in his county of residence, as you are aware, this Office cannot 
make factual determinations. E.g., Op. S.C. Att'y Gen. (March 28, 2006). Accordingly, for 
purposes of this opinion, this Office assumes that the board member is in fact ineligible to serve on 
the Board of Directors for the POA. 
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255, 70 S.E.2d 228 (1952); Smith v. City Council of Charleston, 198 S.C. 313, 17 S.E.2d 860 
(1941); State v. Messervy, 86 S.C. 503, 68 S.E. 766 (1910)(officer de facto must have presumptive 
or apparent right to exercise office with actual use of the office). 

Notably, "[o]ne may be a de facto officer although he or she is ineligible to hold the office." 18B 
AM. JuR.2D Corporations § 1231. In Watson v. Johnson, 24 P.2d 592, 594 (Wash. 1933), the 
directors of a building and loan association "were at least de facto officers, even though they did not 
have the financial interest in the association required by the statute. They were regularly chosen, 
took the oath of office, entered upon the discharge of their official duties, and were recognized as 
directors." Similarly, the court in Popperman v. Rest Haven Cemetery, Inc., 345 S.W.2d 715 (Tex. 
1 961) found that, although one of the directors authorizing execution of promissory notes did not 
own stock in the corporation, as required in the by-laws, the notes were valid because he was a de 
facto director. See also Forest Home Cemetery Ass'n v. Dardanella Financial Corp., 329 N.W.2d 
885 (S.D. 1983) (although a director of a corporation fails to meet the statutory requirement of 
owning stock in the corporation, he may nevertheless act as a de facto director); H & H Press, Inc. 
v. Axelrod, 638 N.E. 2d 333 (Ill. App. 1994) (corporate officers exercising functions of their offices 
under color and claim of authority are de facto officers even if unlawfully elected). 

According to the facts presented in your letter, the board member at issue "has served continuously 
in some capacity over the past 5 years on the Board." Although we are not presented with all facts 
in your letter necessary to make the determination as to whether such board member is a "de facto 
officer," if, as it appears from your letter, the board member at issue has been in possession of the 
office, in good faith, entered by right, claiming entitlement thereto, and discharging his duties under 
color of authority, the said board member is in fact a "de facto officer" of the POA.2 

In Bradford v. Byrnes, 221S.C.255, 261, 70 S.E.2d228, 231 (1952), the Supreme Court noted that 
"[t]he purpose of the doctrine of de facto officers is the continuity of governmental service and the 
protection of the public in dealing with such officers .... " "This office has consistently recognized 
that '(a)s an officer de facto, any action taken as to the public or third parties would be as valid and 
effectual as those actions taken by an officer de jure unless or until a court would declare such acts 
void or remove the de facto officer from office."' Op. S.C. Att'y Gen. (June 15, 2005) (quoting Op. 
S.C. Att'y Gen. (December 16, 2004)) See also Op. S.C. Att'y Gen. (September 19, 1988); Op. S.C. 
Att'y Gen. (May 16, 1988). However, "[i]t is the general rule that the de facto office is void as to 
such officers attempting to assert it to their own advantages at the expense or injury of others, but 
is valid so as to protect those relying on such acts from injury." Op. S.C. Att'y Gen. (August 30, 
1971) Accordingly, "the acts of a de facto officer in the discharge of his duties are valid as if such 

2See Nottingdale Homeowners Ass'n, Inc. v .. Darby, 1986 WL 7908 (Ohio App. 1986), rev 'd 
on other grounds, Nottingdale Homeowners Assn'ninc. v. Darby, 514 N.E.2d 702 (Ohio 1987) and 
Board of Managers of General Apartment Corp. Condominium v. Gans, 340 N.Y.S.2d 826 (N.Y. 
City Civ. Ct. 1972) (both applying "de facto" doctrine to homeowners' boards of directors). 
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acts were done in a de jure capacity so long as they are not asserted for the benefit of such de facto 
officer." Id. As recognized above, these same principles would apply to corporate officers or, in this 
case, the officers of a homeowners' association. 

Your letter presents no facts indicating that the board member at issue acted to his own benefit, and, 
as noted, this Office cannot make factual determinations. E.g., Op. S.C. Att'y Gen. (March 28, 
2006). Accordingly, as we have no facts to the contrary, for purposes of this opinion, we assume that 
the board member at issue did not act for his own benefit. Therefore, as a de facto officer, with 
regard to the public or third parties, his actions appear to be valid and effectual. 

Conclusion 

Based on the facts presented in your letter, it appears that the POA board member at issue is a de 
facto officer who has not acted for his own benefit. Although his actions may very well "open up 
possible litigation," it is the opinion of this Office that a court would likely determine that his 
actions, including signing official documents as well as making motions and voting on issues 
affecting the property owners, are not void, but are valid and effectual as to third parties and the 
public. Furthermore, with regard to any potential removal of said board member based on 
ineligibility, the POA should refer to the relevant provisions of the Covenants referenced in your 
letter. 

Sincerely, 

Assistant Attorney General 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

~/~ 
Deputy Attorney General 


