
HENRY MCMASTER 
ATI'ORNEY GENERAL 

The Honorable Robert W. Harrell, Jr. 
Speaker of the House 
South Carolina House of Representatives 
1625 Bull Creek Lane 
Charleston, South Carolina 29414 

Dear Speaker Harrell: 

July 21, 2009 

We received your request for an opinion of this Office concerning dual office holding. You 
state your question as follows: "Does your office believe it would be a violation of the South 
Carolina constitutional provisions prohibiting 'dual office holding' for a person to simultaneously 
serve on the Charleston Area Regional Transportation Authority Board as well as the Joint 
Transportation Review Committee?" 

Law/ Analysis 

Article VI, section 3 of the South Carolina Constitution (2009) provides: ''No person may 
hold two offices of honor or profit at the same time. This limitation does not apply to officers in the 
militia, notaries public, members oflawfully and regularly organized fire departments, constables, 
or delegates to a constitutional convention." In addition, article XVII, section IA of the South 
Carolina Constitution (2009) prohibits a person from holding "two offices of honor or profit at the 
same time, but any person holding another office may at the same time be an officer in the militia, 
member of a lawfully and regularly organized fire department, constable, or a notary public." To 
contravene these provisions, a person concurrently must hold two offices having duties that involve 
the exercise of some portion of the sovereign power of the State. Sanders v. Belue, 78 S.C. 171, 174, 
S.E. 762, 763 (1907). Furthermore, our courts recognize other relevant considerations in 
determining whether an individual holds an office, such as, whether a statute, or other such authority, 
establishes the position, proscribes the position's duties or salary, or requires qualifications or an 
oath for the position. State v. Crenshaw, 274 S.C. 475, 477, 266 S.E.2d 61, 62 (1980). 

According to an opinion issued by this Office in 2000, the Charleston Area Regional 
Transportation Authority ("CART A") was created pursuant to sections 58-25-10 ~ ofthe South 
Carolina Code (Supp. 2008). Op. S.C. Atty. Gen., October 17, 2000. Although, we have not 
specifically addressed whether a position on the CARTA Board is an office, in an opinion issued in 
1987, we concluded generally that an individual serving on the governing board of a regional 
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transportation authority created pursuant to sections 58-25-10 et seq. of the South Carolina Code 
holds an office for purposes of dual office holding. Op. S. C. Atty. Gen., December 14, 1987. We 
noted that section 58-25-40 of the South Carolina Code (Supp. 2008) provides: "members of such 
boards are appointed by the governing bodies of the member cities and counties." In addition, we 
stated as follows: 

A term of three years is specified. Members may be reimbursed for 
expenses incurred in their service on the authority, but no salary or 
other compensation is to be paid. In case extensive services have 
been rendered, however, a per diem may be paid by a two-thirds vote 
of the authority. No qualifications are specified by statute, nor is an 
oath required by statute. 

Powers and duties are specified by Section 58-25-50 in both the 
1976 Code and the 1986 Cumulative Supplement. In either instance, 
the authority through its governing body is authorized to provide 
transportation services, exercise eminent domain, enter into contracts, 
sue and be sued, establish rates, borrow money, issue negotiable 
bonds and notes, promulgate rules and regulations, and exercise many 
other powers and duties. 

While the Legislature amended some of the provisions referred to in this opinion since the 
date it was issued, no changes were made that would impact our determination that generally 
members of regional transportation authority boards are officers. Moreover, in several opinions, this 
Office specifically concluded that members of particular regional transportation authority boards are 
officers for purposes of dual office holding. See Ops. S.C. Atty. Gen., July 11, 2005 (Central 
Midlands Regional Transit Authority); February 14, 2005 (Dorchester County Transportation 
Authority); October 20, 1983 (Destinations Transportation Authority). Therefore, we are of the 
opinion that a member of the CARTA Board is an officer for purposes of dual office holding. 

In your letter, you informed us that the Joint Transportation Review Committee (the 
"Committee") was created by Act 111 of2007 and its duties are set forth in section 57-1-720 of the 
South Carolina Code (Supp. 2008). According to section 57-1-720, the Committee is composed of 
ten members, which consist of various House of Representatives and Senate members or their 
designees, two individuals appointed by the President Pro Tempore, and two members appointed by 
the Speaker of the House of Representatives. Section 57-1-720 does not specify that members of 
the Committee shall serve a term or that they are required to take an oath. This provision also does 
not specify qualifications or set forth any compensation for its members. Moreover, section 57-1-
730 of the South Carolina Code (Supp. 2008), providing the powers and duties of the Committee, 
States the Committee's primary responsibility is to screen candidates for service on the Department 
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of Transportation Commission. Thus, while the Legislature established the Committee by statute, 
we believe the Committee lacks a majority of the factors indicating an office. Furthermore, and most 
significantly, we do not believe the Committee exercises a portion of the sovereign power of the 
State. As such, serving as a member of the Committee likely does not constitute an office for 
purposes of dual office holding. 

Conclusion 

While we are of the opinion that service on the CART A Board is an office for purposes of 
dual office holding, we do not believe service on the Committee is an office. As such, we do not 
believe one individual's service in both of these positions constitutes a violation of article VI, section 
3 or article XVII, section 1 A of the South Carolina Constitution. 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

Very truly yours, 

Henry McMaster 
Attorney General _ 

~Yll~ 
By: Cydney M. Milling 

Assistant Attorney General 

y~:07C~ 
Robert D. Cook 
Deputy Attorney General 


