
H ENRY M CMAS1'ER 
ATrORNEY G ENERAL 

February 17, 2009 

The Honorable Jackie T. Holman 
Mayor, Town of Blackville 
5983 L' Artigue Street 
Blackville, South Carolina 29817 

Dear Mayor Holman: 

We understand you wish to request an opinion of this Office on behalf of the Town of 
Blackville (the "Town") concerning your concurrent service as Mayor and as operations manager 
for the Town. You included a letter with your request signed by several members of the Town's 
council stating as follows: 

Our elected Mayor is presently serving and receiving salary of $400 
per month for that office. Additionally, he is serving as operations 
manager for the Town of Blackville, for which he is paid $1,200 per 
month. 

During 2005, the town attorney expressed the opinion that this 
situation did not represent any conflict of interest, nor was it dual 
office-holding under the Constitution. 

In that regard, the undersigned six elected members of 
Blackville Town Council request that you provide us with your 
official Opinion as to whether the situation described violates Article 
VI,§ 3 and Article Vill, § IA of the South Carolina Constitution. 

Law/ Analysis 

Article VI, section 3 of the South Carolina Constitution (Supp. 2008) provides: ''No person 
may hold two offices of honor or profit at the same time. This limitation does not apply to officers 
in the militia, notaries public, members of lawfully and regularly organized fire departments, 
constables, or delegates to a constitutional convention." In addition, article XVII, section IA of the 
South Carolina Constitution (Supp. 2008) prohibits a person from holding "two offices of honor or 
profit at the same time, but any person holding another office may at the same time be an officer in 
the militia, member of a lawfully and regularly organized fire department, constable, or a notary 
public." To contravene these provisions, a person concurrently must hold two offices having duties 
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that involve the exercise of some portion of the sovereign power of the State. Sanders v. Belue, 78 
S.C. 171, 174, S.E. 762, 763 (1907). Furthermore, our courts recognize otherrelevant considerations 
in determining whether an individual holds an office, such as, whether a statute, or other such 
authority, establishes the position, proscribes the position's duties or salary, or requires qualifications 
or an oath for the position. State v. Crenshaw, 274 S.C. 475, 477, 266 S.E.2d 61, 62 (1980). 

Numerous opinions of this Office conclude that a mayor is an officer for purposes of dual 
office holding. Ops. S.C. Atty. Gen., May 6, 2005; May 28, 2002; April 28, 1999. Thus, we must 
consider whether serving as an operations manager for the Town is also an office. Included with 
your request, you provided a copy of a service agreement entered into between you and the Town 
Council. Initially, this agreement indicates that you were hired by Town Council. In addition, 
according to this agreement, you agreed to "manage, operate and maintain the services, repairs, 
preventive maintenance, existing projects and any other operations of The Town of Blackville, 
including but not limited to supervision of engineering studies, water & sewer Facility, existing 
projects, new projects, etc., beginning March 1, 2004 and ending June 30, 2004" for the sum of 
$1,200 per month. 

We note no provision under the municipal code establishing the position of an operations 
manager. According to the services agreement, this position appears to be for a stated term and you 
will receive specified compensation, however, we found no requirement that you take an oath of 
office and most important, we found no indication that this position exercises a portion of the 
sovereign power of the State. As our Supreme Court in Sanders, 78 S.C. at 174, 58 S.E. at 763, 
expressed "one who merely performs the duties required of him by persons employing him under 
an express contract or otherwise, though such persons be themselves public officers, and though the 
employment be in or about a public work or business, is a mere employe." As such, we believe your 
service as operations manager for the Town is that of a mere employee and not as an officer for 
purposes of dual office holding. Thus, we do not believe your service as Mayor and operations 
manager runs afoul of article VI, section 3 or article XVII, section IA of the South Carolina 
Constitution. 

Although we do not believe your simultaneous service as Mayor and operations manager for 
the Town violates the prohibition on dual office holding, we must express our concern that your 
service in both positions at the same time may violate section 5-7-180 of the South Carolina Code 
(2004). This provision states: "Except where authorized by law, no mayor or councilman shall hold 
any other municipal office or municipal employment while serving the term for which he was 
elected." S.C. Code Ann.§ 5-7-180 (emphasis added). Prior opinions of this Office point out that 
this provision prevents mayors and members of town councils from being employed by their towns 
while in office. Ops. S.C. Atty. Gen., May 6, 2005; May 21, 2004; August 4, 1986. 

In addition to section 5-7-180, your service as both Mayor and operations manager may 
create a conflict of interest under the common law principles of master-servant. In a past opinion, 
we summarized this relationship as follows: 
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[A] conflict of interest exists where one office is subordinate to the 
other, and subject in some degree to the supervisory power of its 
incumbent, or where the incumbent of one of the offices has the 
power of appointment as to the other office, or has the power to 
remove the incumbent of the other or to punish the other. 
Furthermore, a conflict of interest may be demonstrated by the power 
to regulate the compensation of the other, or to audit his accounts. 

[I]t is not the performance, or the prospective right of performance, 
of inconsistent duties only that gives rise to incompatibility, but the 
acceptance of the functions and obligations growing out of the two 
offices .... The offices may be incompatible even though the conflict 
in the duties thereof arises on but rare occasions .... In any event, the 
applicability of the doctrine does not tum upon the integrity of the 
officeholder or his capacity to achieve impartiality. 

Op. S.C. Atty. Gen., March 26, 1999 (quoting 67 C.J.S. Officers§ 27). Furthermore, the South 
Carolina Supreme Court in McMahan v. Jones, 94 S.C. 362, 365, 77 S.E. 1022, 1023 (1913), 
declaring the employment of two commissioners by the commission illegal, stated: 

No man in the public service should be pennitted to occupy the dual 
position of master and servant; for, as master, he would be under the 
temptation of exacting too little of himself, as servant; and, as 
servant, he would be inclined to demand too much of himself, as 
master. There would be constant conflict between self-interest and 
integrity. 

In an opinion of this Office issued in 2004, we discussed whether a member of a 
municipality's council may also be employed by the municipality as a maintenance worker. Op. S.C. 
Atty. Gen., May 21, 2004. After concluding that such simultaneous service does not constitute dual 
office holding, but that it likely violates section 5-7-180, we discussed whether such service also 
creates a conflict of interest inherent in the master-servant relationship. Id. Considering the 
authority cited above, we stated: 

A master-servant conflict would exist where an employee of the town 
also serves as a member of town council, even if, as you have 
indicated, that the council member in question does not vote on the 
budget or any issue affecting direct compensation for his 
employment. There are a wide range of other matters related to town 
employees dealt with by the town council on a regular basis that 
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would inevitably result in the type of conflict described in McMahan 
v. Jones, supra, where "self-interest and integrity'' frequently 
compete. Examples which immediately come to mind are the setting 
of policies and duties for town employees, as well as considering 
contracts for the municipality that may be either beneficial or 
detrimental to the councilmember' s status as a town employee. 

In addition to our 2004 opinion, we also note several other opinions of this Office concluding 
that employment of a member of a municipality's council or its mayor by the municipality creates 
a master-servant conflict of interest. Ops. S.C. Atty. Gen., October 2, 1995; August 4, 1986; May 
21, 1984; November 21, 1973. Thus, following the same reasoning as these opinions, we believe 
a court would find that your employment as the Town's operations manager while serving as Mayor 
creates a master-servant conflict of interest. 

Conclusion 

We do not believe your concurrent service as Mayor and operations manager for the Town 
violates the constitutional provisions prohibiting dual office holding. However, we are concerned 
that serving in both capacities violates section 5-7-180 of the South Carolina Code and create a 
conflict of interest under the common law master-servant principles. Thus, we advise against your 
service in both capacities. 

Very truly yours, 

Henry McMaster 

Attorney Genera~-· 

B~M. Milling 
Assistant Attorney General 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

Deputy Attorney General 


