
H ENRY MCMASTER 
ATTORNEY GENERAL 

February 17, 2009 

Marvin C. Jones, Esquire 
Office of the Jasper County Attorney 
P.O. Box 420 
Ridgeland, South Carolina 29936 

Dear Mr. Jones: 

We understand you are the Jasper County Attorney and would like to request an opinion on 
"whether or not the granting of a utility easement by the county over real property which it owns 
should be authorized by ordinance or by resolution." You state: 

My review of the cases and opinions of the Attorney General has not 
revealed any guidance on the question of what interest in real 
property requires an ordinance. Is an ordinance required for the 
granting of a utility easement over county property? In this case, the 
county received compensation. Would it make a difference if a 
utility easement were granted on the basis that it serve the best 
interest of the county and without compensation? 

Law/ Analysis 

While a county can exercise its authority via an ordinance or a resolution, most jurisdictions 
recognize a difference between ordinances and resolutions. 

[I]t may be observed that a resolution deals with matters of a special 
or temporary character, that does not create a new expense or status 
of a constant and continuing nature, while an "ordinance" prescribes 
some permanent rule of conduct or government, to continue in force 
until the ordinance is repealed. Thus, an ordinance is distinctively a 
legislative act, while a resolution may be simply an expression of 
opinion or mind concerning some particular item of business coming 
within the legislative body' s official cognizance, ordinarily 
ministe1ial in character and relating to the administrative business of 
the municipality. 
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56 Am. Jur. 2d Municipal Corporations § 296. 

Our Court of Appeals recognized these differences between ordinances and resolutions in 
Glasscock Company, Inc. v. Sumter County, 361S.C.483, 489, 604 S.E.2d 718,721 (Ct. App. 2004) 
when it stated with regard to the "generally accepted function of resolutions as distinguished from 
ordinances in the conduct of local government legislation": "Resolutions do not normally have 
mandatory or binding effect. Rather, the passage of resolutions is generally considered to be merely 
directory." 

Section 4-9-120 of the South Carolina Code (1986) specifically provides that county councils 
shall take legislative action by ordinance. As such, in a prior opinion of this Office, we pointed out: 

Pursuant to Section 4-9-120 of the South Carolina Code of Laws, 
"legislative action" of a county governing body must be taken by 
ordinance. "Non-legislative action" may be taken by resolution or 
similar method. Op. Atty. Gen. dated October 1, 197 6. A legislative 
act is an act that predetermines what the law shall be for the 
regulation of future cases falling under its provision. Life of the Land 
v. City Council of Honolulu, 606 P.2d 866 (Haw. 1980). A 
non-legislative act, or administrative act, is one that executes or 
administers a law. Id. The crucial test for determining that which is 
legislative from that which is administrative or executive is whether 
the action taken was one making a law, or executing or administering 
a law already in existence. Kelley v. John, 75 N.W.2d 713 (Neb. 
1956). 

Given the nature of the act in question, we believe taking action by ordinance is most 
appropriate. Granting an easement to a utility is an act that is permanent, rather than temporary, in 
character. In addition, we believe that granting an easement constitutes the making of a law, rather 
than administering a law in existence. As such, we find the granting of an easement to be in the 
nature of a legislative act requiring the use of an ordinance. 

We find further support for our position in the fact the statutes governing counties appear to 
call for the transfer of property rights by use of an ordinance. Section 4-9-30 of the South Carolina 
Code (1986 & Supp. 2007) provides a list of the powers afforded to counties by the Legislature. 
Included in this list is the authority "to acquire real property by purchase or gift; to lease, sell or 
otherwise dispose of real and personal property .... " S.C. Code Ann. § 4-9-30(2) (1986). In 
addition, section4-9-30(14) of the South Carolina Code (1986) gives counties theauthority"to enact 
ordinances for the implementation and enforcement of the powers granted in this section .... " As 
such, section 4-9-30 contemplates the transfer of property interests by ordinance. Moreover, as you 
reference in your letter, section 4-9-130 of the South Carolina Code (1986), requiring public hearings 
on certain actions taken by county councils, states that a public hearing is required for the "sell, lease 
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or contract to sell or lease real property owned by the county." Moreover, this provision also 
references the fact that the procedures and requirements governing ordinances shall be used in taking 
these actions. Thus, this reference further indicates that an ordinance is required for a county to 
transfer an interest in real property. 

In your letter, you question whether the transfer of an easement is subject to the same 
requirements as a transfer of a fee simple interest in property. Although sections 4-9-30 and 4-9-130 
do not specifically address easements, we believe that the Legislature intended for these provisions 
to apply regardless of the property interest transferred. As such, we believe the County's decision 
to grant a utility easement would be treated the same as a transfer of a fee simple interest in its 
property. 

Furthermore, you ask whether or not the county receives compensation would make a 
difference in the method that the county must use to grant an easement. In our review, of the 
pertinent law, we did not discover any legal principle that would cause us to believe that the County 
could use a resolution in lieu of an ordinance to transfer such an interest in its real property. 

Conclusion 

Given the binding effect that a transfer of a utility easement would have on the County and 
the fact that we believe the transfer of an easement on the County's property constitutes a legislative 
act, we believe an ordinance calling for such a transfer is required. Moreover, we do not believe this 
opinion would change depending on whether the transfer is in the best interest of the County or 
whether the County receives compensation for the transfer. 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

Deputy Attorney General 

Very truly yours, 

Henry McMaster 
Attorney General 

By: CyOOi.~ 
Assistant Attorney General 


