
HENRY MCMASTER 
ATIORNEY GENERAL 

Philip L. Lawrence, General Counsel 
South Carolina State Ports Authority 
P. 0. Box 22287 
Charleston, South Carolina 29413-2287 

Dear Mr. Lawrence: 

April6,2010 

In a letter to this office you requested an opinion regarding the authority of the South 
Carolina State Ports Authority to enter and perform an agreement with the United States Army Corps 
of Engineers for work on certain dredge disposal facilities in Charleston Harbor. In your letter you 
stated: 

[t]he South Carolina State Ports Authority has received a draft "Project Partnership 
Agreement" from the United States Army Corps of Engineers [USACEJ ... The 
immediate purpose for the agreement is to repair, raise, and improve existing spoil 
disposal facilities to store dredge spoil materials produced from dredging in 
Charleston Harbor and its approaches. Such an agreement is required by law before 
theUSACEcancommencetheworkunderthecost-sharingprogramprovidedbythe 
Water Resources Development Act of 1986 ... 

The South Carolina State Ports Authority serves as the nonfederal sponsor for the 
project, and as such, it provides the property for the spoil disposal facility site to the 
federal government. Without provision of the spoil disposal site by the Authority, 
and without a signed agreement in accordance with the requirements of the USA CE, 
the USACE cannot proceed with the work under the cost-sharing ordered by 
Congress. 

Contained in the "Project Partnership Agreement" [PPA] is a "Hold and Save" 
provision that would hold the United States Government harmless from damages 
arising from construction or operation and maintenance of the project not caused by 
the negligence of the United States Govemment...In the case of local cooperation 
with the United States Secretary of the Army or the Chief of Engineers, however, the 
South Carolina General Assembly has provided authority for the State and agencies 
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to contract or commit themselves to hold the United States harmless and satisfy 
conditions of local cooperation required by the Secretary of the Army or in the 
congressional documents covering the particular project, as specified more 
particularly in South Carolina Code of Laws, 1976, Section 3-7-10 .... 

This is to request that the South Carolina Attorney General's Office review this 
matter and provide an opinion certifying whether the South Carolina State Ports 
Authority is authorized to agree to and perform the obligations in the "Hold and 
Save" provision of the subject PP A. 

Specific reference was made to Article IX of the PP A, captioned "Hold and Save" which states: 

[s]ubject to the provisions of Article XXI of this Agreement, the Non-Federal 
Sponsor shall hold and save the Government free from all damages arising from 
construction or operation and maintenance of the Project and any betterments, and 
the provision of capacity pursuant to Article II.L.3 of this Agreement, except for 
damages due to the fault or negligence of the Government or its contractors. 1 

Reference was also made to S.C. Code Ann. § 3-7-10 which states: 

[t]he State, the agencies of the State, the governing bodies of the counties and 
municipalities are authorized to adopt resolutions or ordinances of assurances 
required by the Secretary of the Army or the Chief of Engineers for the fulfillment 
of the required items of local cooperation as expressed in the appropriate acts of 
Congress or congressional documents upon a determination by the State, State 
agencies, governing bodies of the counties or municipalities that a project will accrue 
to the general or special benefit of the governing authority, may contract or otherwise 
commit itself to the United States to provide the necessary interest in lands and all 

1Such provision would be consistent with the Water Resources Development Act of 1986, 
Section lOl(e) which states: 

(e) AGREEMENT. Before initiation of construction of a project to which this 
section applies, the Secretary and the non-Federal interests shall enter into a 
cooperative agreement according to the provisions of section 1962d-5b of Title 42. 
The non-Federal interests shall agree to -

... (2) hold and save the United States free from damages due to the 
construction or operation and maintenance of the project, except for 
damages due to the fault or negligence of the United States or its 
contractors; .... 



Mr. Lawrence 
Page 3 
April 6, 2010 

existing structures on the lands, to make contributions of money or property in lieu 
of providing disposal areas for dredge materials, to hold the United States safe and 
harmless from damages done or caused to be done or for any claim or demand 
whatsoever for such damages suffered by or done to any property on which work is 
being performed and to provide or satisfy any other items or conditions of local 
cooperation as required by the Secretary of the Army or in the congressional 
documents covering the particular project. (emphasis added). 

As you set forth in your request letter, this office has issued several prior opinions holding 
that, generally, state agencies do not have the authority to enter into indemnification agreements. 
As stated in an opinion dated September 29, 2004 determining that indemnification agreements "are 
without legal authority'', 

"[i]t is our longstanding opinion that a state agency possesses no authority to enter 
into indemnification agreements. It is our further opinion that this conclusion is not 
changed by the addition of language "so far as the laws of the State permit" or any 
other language. Because a state agency possesses no authority to enter into 
indemnification agreements, insertion of the above-cited language or any other 
language cannot change or alter such lack of authority. Our opinions concluding that 
a state agency possesses no authority to enter into indemnification or "hold harmless" 
agreements date back at least to 1966. 

Another opinion dated September 27, 1972 by former Attorney General McLeod stated that 

[i]n my opinion, there is no authority for the execution by the State of "hold 
harmless" clauses. Similar instances occur in nearly all agreements with the federal 
government and, while such clauses have been inserted in many instances in various 
agreements, there is, in my opinion, no authority for the inclusion of such clauses. 
The basis for this position is that the State thereby subjects itself to tort action, for 
which there is no authority absent legislative authorization. (emphasis added). 

An opinion of this office dated August 15, 1972 determined that 

[it] has been the consistent opinion of this Office that governmental agencies, in the 
absence of specific authority therefor, do not have the authority to execute such "hold 
harmless" clauses. The basis of this conclusion is that this State possesses sovereign 
immunity, with certain deviations therefrom in limited circumstances ... The execution 
of a "hold harmless" clause is nothing more nor less than subjection of the State or 
one of its political subdivisions to tort liability and, in the opinion of this Office, can 
only be done by the State itself through legislative enactment. (emphasis added). 
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See also: Op. dated February 13, 1968 ("[ w ]e have uniformly advised State agencies that they do not 
have authority to enter into indemnification agreements of this nature. Even if entered into, it is 
questionable if any rights could arise thereunder."). 

As also stated in the referenced September 29, 2004 opinion, " ... we have consistently 
concluded that a state agency 'derives its powers solely from the statutes created by the Legislature."' 
See also: Op. Atty. Gen. dated March 18, 2004 citing Bazzle v. Huff, 319 S.C. 443, 462 S.E.2d 273 
(1993) and Nucor Steel v. S.C. Public Service Comm., 310 S.C. 539, 426 S.E.2d 319 (1992). As 
pointed out by the 1972 opinions referenced above, generally, the State cannot subject itself to tort 
action "absent legislative authorization" or "in the absence of specific authority therefor." In this 
instance, as set forth in Section 3-7-10, an agency of this State, which would include the State Ports 
Authority, has been specifically authorized to "adopt resolutions or ordinances of assurances required 
by the Secretary of the Army or the Chief of Engineers for the fulfillment of the required items of 
local cooperation" and to "hold the United States safe and harmless from damages done or caused 
to be done or for any claim or demand whatsoever for such damages suffered by or done to any 
property on which work is being performed." In the opinion of this office, pursuant to such grant 
of statutory authority, the South Carolina State Ports Authority would be authorized to enter and 
perform an agreement with the USA CE for work on certain dredge disposal facilities in Charleston 
Harbor which would include the authorization to agree to and perform the obligations in the "Hold 
and Save" provision of the subject PPA, Article IX. I would only add that the conclusions of this 
opinion are solely related to the matter addressed in this opinion and should not be read more broadly 
to reverse the long-standing interpretation by this office that a state agency possesses no authority 
to enter into "hold harmless" agreements generally. 

With kind regards, I am, 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

Very truly yours, 

Henry McMaster 
Attorney General 

c!lJJ;;f tllo,A~ 
By: Charles H. Richardson 

Senior Assistant Attorney General 

!~&;/~ 
Robert D. Cook 
Deputy Attorney General 


