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August 19, 2009 

Mary C. McCormac, Esquire 
Mary C. McConnac Attorney At Law, LLC 
Post Office Box 1535 
Clemson, South Carolina 29633 

Dear Ms. McCormac: 

We understand you serve as the Town Attorney for the Town oflva (the "Town") and wish 
to request an opinion of this Office on behalf of the Town concerning "whether a Town Council 
member may serve as a poll manager or clerk without offending State law or constitutional 
prohibitions against dual office holding." Specially, you state your questions as follows: 

1. May a municipal Council member serve as a poll manager or clerk 
for municipal elections in which he or she is not a candidate? 

2. May a municipal Council member serve as a pol1 manager or clerk 
for state, county, or municipal elections for other municipalities for 
elections in which he or she is not a candidate? 

3. Would it make a difference if the municipal Council member 
declined to accept payment for his/her service as a poll manager or 
clerk? 

Law/ Analysis 

Section 5-1 5-100 of the South Carolina Code (2004) gives municipal election commissions 
the authority to appoint poll managers. No other provision in the Municipal Code pertains to poll 
managers. Thus, we look to the provisions in title 7 generally governing all elections, including 
municipal elections. Section 7-13-72 of the South Carolina Code (Supp. 2008) addresses poll 
managers and provides that they are appointed by the appropriate commission of election. Moreover, 
this provision states that clerks are selected from among the managers for each polling place. 
Section 7-13-120 of the South Carolina Code (1976) specifically prohibits "a candidate or the 
spouse, parents, children, brothers or sisters of a candidate for public office to work as a manager 
or clerk of election at a polling place where such candidate' s name appears on the ballot." However, 
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this provision does not specifically prohibit an elected official whose name does not appear on the 
ballot from serving as a poll manager or clerk. 

Nonetheless, we believe that a member of a municipal council is prohibited from serving as 
a poll manager or clerk pursuant to article XVII, section 1 A of the South Carolina Constitution 
(2009). Article XVII, section 1 A ofthe South Carolina Constitution prohibits a person from holding 
"two offices of honor or profit at the same time, but any person holding another office may at the 
same time be an officer in the militia, member of a lawfully and regularly organized fire department, 
constable, or a notary public." To contravene this provisions, a person concurrently must hold two 
offices having duties that involve the exercise of some portion of the sovereign power of the State. 
Sanders v. Belue, 78 S.C. 171, 174, S.E. 762, 763 (1907). Furthermore, our courts recognize other 
relevant considerations in determining whether an individual holds an office, such as, whether a 
statute, or other such authority, establishes the position, proscribes the position's duties or salary, 
or requires qualifications or an oath for the position. State v. Crenshaw, 274 S.C. 475, 477, 266 
S.E.2d 61, 62 (1980). 

Numerous opinions of this Office conclude that a member of a city or town council is 
considered an office holder for purposes of dual office holding. Ops. S.C. Atty. Gen., June 5, 2009; 
March 4, 2009; February 26, 2007; May 9, 2006; April 29, 2004. In addition, in serval opinions, this 
Office concluded that poll managers hold offices for purposes of dual office holding. Ops. S.C. Atty. 
Gen., February 8, 1991; October 24, 1984; June 11, 1984; June 14, 1973. In two of these earlier 
opinions, we relied on the fact that poll managers must take an oath as the reason for concluding that 
they are in fact public officers. Ops. S.C. Atty. Gen., June 11, 1984; June 14, 1973. However, we 
noted numerous factors indicating that poll managers serve as officers in our October 25, 1984 
op1mon. 

Thepositionofpollmanagerisestablished by Section 7-13-70, Code 
of Laws of South Carolina (1976), and poll managers are appointed 
by county election commissioners. Section 7-13-70 also specifies an 
oath which must be taken, subscribed, and filed with the Clerk of 
Court in the appropriate county; the managers also take and sign an 
additional oath specified in Section 7-13-100 prior to opening the 
polls. By Section 7-13-140, poll managers are given police power 
to maintain order at the polls and to enforce obedience to their lawful 
commands. Poll managers receive a per diem of$25.00. See Act No 
512, Part I, § 13, 1984 Acts and Joint Resolutions. Clearly, a poll 
manager is a public officer. 

Op. S.C. Atty. Gen. October 25, 1984. 

While some of the statutes cited above have been renumbered and the per diem currently paid 
to poll managers has increased, we find no changes in the law relied upon in our previous opinion. 
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Accordingly, we continue to opine that poll managers are office holders for purposes of dual office 
holding. Thus, to answer your questions, a member of a municipal council cannot serve as a poll 
manager in any election because by serving in both capacities, the municipal council member would 
be holding two offices at the same time in violation of article XVII section IA of the Constitution. 

You also ask whether our opinion would change if the municipal councilmember declined 
payment for his or her service as a poll manager or clerk. While compensation is one factor 
considered when determining whether an individual holds an office, it is not the only factor. With 
regard to poll managers and clerks, as expressed in our previous opinions, we believe the fact that 
they must subscribe to an oath, are appointed as provided by statute, and they exercise a portion of 
the sovereign power of the State causes them be considered an officer for purposes of dual office 
holding. Thus, we do not believe a poll manager's or clerk's decision to decline payment would 
remove them from being considered office holders. Therefore, declining payment would not allow 
them to serve as a poll manager or clerk when they are otherwise prohibited from serving due to the 
prohibition on dual office holding. 

Conclusion 

While we do not find any provisions in the law governing municipal and other elections 
indicating that a member of a municipal council cannot serve as a poll manager or clerk, we believe 
that such an individual would be prohibited from serving in both capacities due to the prohibition 
on dual office holding found in our State Constitution. 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

Deputy Attorney General 

Very truly yours, 

Henry McMaster 
Attorney General 

By: Cydney M. Milling 
Assistant Attorney General 


