
HENRY MCMASTER 
AITORNEY GENERAL 

The Honorable Vida 0. Miller 
South Carolina House of Representatives 
District No. 108 
P. 0 . Box 3157 
Pawleys Island, South Carolina 29585 

Dear Representative Miller: 

April 7, 2010 

We received your letter requesting an opinion of this Office concerning Robert's Rules of Order. 
You asked whether, "a member of an appointed body [can] change minutes of a meeting as written 
by the secretary of that body before the minutes are brought before the membership for approval." 
We assume herein that th_e body in question has adopted Robert's Rules of Order as the 
parliamentary authority which guides its decisions. This Office has addressed questions surrounding 
Robert's Rules of Order; however, the specific question of approving minutes has not been 
addressed. Therefore, this opinion will directly interpret Robert's Rules of Order as related to the 
specific situation at hand. 

Law/ Analysis 

Robert's Rules of Order bas never been codified in the South Carolina Code of Laws of 1976. 
However, many times throughout, the S.C. Code states that various boards, committees, and 
departments are to be governed by Robert's Rules of Order. 

Robert's Rules of Order is a well-known parliamentary authority. The most recent edition is the 
Tenth (10th) Edition. t Minutes and Reports of Officers, specifically the Reading and Approval of 
Minutes are explained in § 48 as follows: 

When the next regular business session will be held within a quarterly time interval (seep. 
88), when the session does not last Longer than one day, and when there will be no change 

1 The Tenth Edition supersedes all previous editions and is intended automatically to become 
the parliamentary authority in organizations whose bylaws prescribe "Robert's Rules of Order," 
"Robert's Rules of Order Revised," or the like ... [unless] the bylaws specifically identify one of 
the nine previous editions. RONR (10111 ed.). 
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or replacement of a portion of the membership before the next session, procedures relative 
to the reading and approval of minutes are as follows: 

• 

• 

• 

• 

The minutes of the meeting are normally read and approved at the beginning of 
the next regular meeting, immediately after the call to order and any opening 
ceremonies. An adjourned meeting of an ordinary society approves the minutes of the 
meeting that established the adjourned meeting; its own minutes are approved at the 
next adjourned or regular meeting, whichever occurs first. A special meeting does not 
approve minutes; its minutes should be approved at the next regular meeting. 
Corrections, if any, and approval of minutes are normally done by unanimous 
consent. The chair calls for the reading of the minutes, asks for any corrections, 
then declares the minutes approved, as shown on pages 343-44. 
By a majority vote without debate, the reading of the minutes can be "dispensed 
with" - that is, not carried out at the regular time. If the reading of the minutes is 
dispensed with, it can be ordered (by majority vote without debate) at any later time 
during the meeting while no business is pending; and if it is not thus taken up before 
adjournment, these minutes must be read at the following meeting before the reading 
of the later minutes. If it is desired to approve the minutes without having them read, 
it is necessary to suspend the rules for this purpose. 
A draft of the minutes of the preceding meeting can be sent to all members in 
advance, usually with the notice. In such case, it is presumed that the members have 
used this opportunity to review them, and they are not read unless this is requested. 
Correction of them and approval, however, is handled in the usual way. It must 
be understood in such a case that the formal copy placed in the minute book contains 
all corrections that were made and that none of the many copies circulated to 
members and marked by them is authoritative (see also p. 344). 

RONR (10th ed.). p. 456-57, 1. 10-19 (emphasis added). 

If an organization has a meeting (Meeting A), the minutes from Meeting A will not be approved until 
the following regularly scheduled meeting (Meeting B). The minutes from Meeting A will either be 
read at the start of Meeting Bora draft of the minutes from Meeting A will be sent to all members 
in advance of Meeting B. 2 If the minutes are sent out in advance, the actual reading of the minutes 
at Meeting B can be waived if no member objects. In either case, unanimous consent must be given 
for approval of the minutes. RONR (10th ed.). p. 456-57, 1. 10-19. 

2 "It is natural for the members to prefer to study the minutes beforehand to be better prepared 
to offer corrections; and this procedure generally saves time when the minutes come up for approval. 
On the other hand, the minutes do not become the minutes and assume their essential status as the 
official record of the proceedings of the society until they have been approved." RONR (10th ed.), 
p. 343-44, 1. 3-11. 
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At the beginning of Meeting B, the Secretary will ask if any corrections need to be made to the 
minutes from Meeting A. At this time, members may speak and propose any corrections to the 
minutes. If there are no corrections, or no further corrections, the Secretary will state that the minutes 
stand approved or are approved as corrected. The corrections are made in the text of the minutes, the 
minutes of Meeting B would simply state that "a correction was made to the minutes of the prior 
meeting." RONR (101

h ed.), p. 343-44, 1. 10-18. 

Conclusion 

Pursuant to the rules as set forth in Robert's Rules of Order, a member of an appointed body must 
refrain from making official corrections to meeting minutes until asked by the Secretary, during a 
regularly scheduled meeting, if corrections to minutes from the past meeting need to be made. At that 
time, the member may propose his or her corrections and the body will vote, or by general consent 
determine, whether or not the corrections should be made. Once corrections are made, the presiding 
officer may deem the minutes "approved as corrected." 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

;f#wrZ;;. , c~ 
Robert D. Cook 
Deputy Attorney General 

Sincerely, 

Henry McMaster 
Attorney General 

ot'~~ 
By: Leigha Blackwell 

Assistant Attorney General 


