
HENRY MCMASTER 
ATIORNEY GENERAL 

October 29, 2009 

The Honorable Ralph E.G. Patterson, Sr. 
Mayor, Town of Due West, S.C. 
P.O. Box 278 
Due West, South Carolina 29639 

Dear Mayor Patterson: 

We received your letter requesting an opinion of this Office concerning dual office holding. In your 
letter, you stated as follows: 

I am requesting an opinion from your office for our upcoming mayoral election of the 
Town of Due West, SC. I am not seeking re-election and am not a candidate in this 
election. 

An individual that currently serves on our Town Council and as Mayor Pro-Tern also 
serves as president of a member owned private telephone cooperative. This 
individual desires to seek election as mayor of an incorporated municipality. Would 
this individual' s service as president of a member owned private telephone co-op and 
as mayor of an incorporated municipality violate the prohibition against dual office 
holding? 

From our telephone conversation, we understand that the position about which you are inquiring is 
that of the president or chairman of the board of directors of a non-profit telephone cooperative. 

Law/ Analysis 

Article XVII, Section IA of the South Carolina Constitution provides that "No person may hold two 
offices of honor or profit at the same time, but any person holding another office may at the same 
time be an officer in the militia, member of a lawfully and regularly organized fire department, 
constable, or a notary public." For this provision to be contravened, a person concurrentlymust hold 
two public offices which have duties involving an exercise of some portion of the sovereign power 
of the State. Sanders v. Belue, 78 S.C. 171, 58 S.E. 762 (1907). "One who is charged by law with 
duties involving an exercise of some part of the sovereign power, either small or great, in the 
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performance of which the public is concerned, and which are continuing, and not occasional or 
intermittent, is a public officer." Id., 58 S.E. 762, 763. Other relevant considerations are whether 
statutes, or other such authority, establish the position, prescribe its tenure, duties or salary, or 
require qualifications or an oath for the position. State v. Crenshaw, 274 S.C. 475, 266 S.E.2d 61 
(1980). 

In numerous prior opinions of this Office, we have concluded that a mayor holds an office for 
purposes of dual office holding. See, e.g., Ops. S.C. Atty. Gen., February 17, 2009; January 25, 
1999; January 17, 1983. 

We have not previously addressed the question of whether a member of the Board of Directors of 
a telephone cooperative holds an office for purposes of dual office holding. However, in a prior 
opinion, we addressed the question of whether a member of the Board of Directors of an electric 
cooperative holds an office for purposes of dual office holding. Citing Byrd v. Blue Ridge Electrical 
Cooperative, Inc., 215 F.2d 542 (4th Cir. 1954), we noted that a cooperative '"is not a governmental 
agency,"' and that it "'is essentially a business project designed to promote the convenience and 
material welfare of its members rather than the common good."' Op. S.C. Atty. Gen., November 2, 
1983. We stated in summary that "a cooperative is 'a voluntary association to provide its members 
the benefits of an electrical service at the lowest possible cost."' Id. In reaching a conclusion based 
on the factors described in Sanders and Crenshaw, we noted as follows: 

An application of the Sanders and Crenshaw test to the above, clearly points to the 
conclusion that a director of an electrical cooperative is not an 'officer.' Duties, 
tenure, salary and oath are not prescribed by the legislature. Instead, they are left to 
the discretion of the cooperative. Section 33-49-280, South Carolina Code of Laws, 
1976. Further, as can be fairly inferred from the above, a director could not be 
classified as a 'representative of the sovereign.' Admittedly, sovereign powers (i.e., 
eminent domain) are delegated to electric cooperatives; however, this is only one 
factor to be considered in determining whether a position is an 'office' within the 
meaning of the dual office holding prohibitions of the South Carolina Constitution. 
Crenshaw, supra. 

We therefore concluded that "while not free from doubt...holding simultaneously the positions of 
director of a rural electric cooperative and Magistrate would probably not violate the dual office 
holding prohibitions of the South Carolina Constitution, since the former position does not meet the 
test for an 'office,' as set forth in Sanders and Crenshaw." Id. That conclusion was re-affirmed in 
an opinion of this Office dated August 1, 1988, in which we advised that "an individual who is a 
coroner, legislator, sheriff or who holds any other position which constitutes an office could serve 
on the board of directors of an electric cooperative." Op. S.C. Atty. Gen., August 1, 1988. We 
cautioned, however, that any public officer must abide by the provisions of the State Ethics Act, S.C. 
Code Section 8-13-10 et seq. 



The Honorable Ralph E.G. Patterson, Sr. 
Page 3 
October 29, 2009 

The powers of a telephone cooperative and its directors are described in the Telephone Cooperative 
Act, located in S.C. Code Section 33-46-10 et seq. Section 33-46-210 describes the purpose of a 
telephone cooperative as follows: 

Telephone cooperative nonprofit membership corporations may be organized under 
this chapter for the purpose of rendering communication and information services 
and for such other and further acquisitions, construction, and extensions as may be 
reasonably necessary and expedient for the proper control and operation of said 
communication and/or information system. 

Section 33-46-300 provides that the powers of a telephone cooperative operating under the Act 
include "all the powers conferred on private corporations by Section 33-3-102 unless restricted 
herein or by the bylaws of the telephone cooperative." Telephone cooperatives also have the power 
to "construct, maintain and operate lines for communications and information services along ... public 
thoroughfares ... "; to "provide communication services ... "; and to purchase and sell property. Section 
33-46-300 (1), (3), (4). Like electric cooperatives, telephone cooperatives also have the power of 
eminent domain. S.C. Code Section 33-46-300 (7). As we stated in our prior opinion dated 
November 2, 1983 concerning electric cooperatives, admittedly, this sovereign power is being 
delegated to the cooperative; however, this is only one factor to consider when determining whether 
its directors are "officers" within the meaning of the constitutional prohibition on dual office 
holding. 

Section 33-46-320 provides that the "[t]he original bylaws of a telephone cooperative must be 
adopted by its board of directors" and that the bylaws "shall set forth the rights and duties of 
members and directors ... " Section 33-46-500 contains provisions regarding the number and 
qualifications of directors and the removal and election of successors. With provisions similar to 
the parallel statute relating to electric cooperatives (S.C. Code Section 33-49-610), it states as 
follows: 

(A) The business affairs of a telephone cooperative must be managed by a board of 
not less than three directors, each of whom must be a member of the telephone 
cooperative or of another cooperative which is a member of the telephone 
cooperative. The bylaws must prescribe the number of directors, their qualifications 
(other than those qualifications provided for in this chapter), the manner of holding 
meetings of the board, and the filling of vacancies on the board. [ ... ] 

(B) The bylaws also may provide for the removal of directors from office and for the 
election of their successors as follows [ ... ] 

S.C. Code Section 33-46-500. 
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We have previously opined that in general, "membership on a board of a nonprofit corporation, 
created by legislative action on the part of the General Assembly or a county or city council, is not 
an office for dual office holding purposes." Op. S.C. Atty. Gen., February 14, 2003. We recognized 
that "in certain rare instances, a nonprofit corporation has been held to constitute a state, local or 
other governmental agency," and that "courts sometimes look beyond a non-profit corporation's 
status as such to determine whether, in reality, the corporation is an 'alter ego' of the State." Id., 
citing Op. S.C. Atty. Gen., September 6, 1996. However, based on the above statutory provisions, 
we do not believe that is the case here. It is the opinion of this Office that the powers and duties of 
members of the board of directors of a private, non-profit telephone cooperative, much like the 
powers and duties of members of a board of directors of an electric cooperative, which we addressed 
in prior opinions dated November 2, 1983 and August 1, 1988, do not render those members 
officeholders for purposes of the dual office holding prohibition of the South Carolina Constitution. 

Conclusion 

As we have stated in prior opinions, the mayor of a municipality holds an office for purposes of dual 
office holding. However, in the opinion of this Office, a member of a board of directors of a private, 
non-profit telephone cooperative does not hold an office for purposes of dual office holding. 
Therefore, in the opinion of this Office, serving simultaneously in both capacities would not violate 
the constitutional prohibition on dual office holding. 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

Robert D. Cook 
Deputy Attorney General 

Yours very truly, 

Henry McMaster 
Attorney General 

~Ir 
By: Elizabeth H. Smith 

Assistant Attorney General 


