
HENRY MCMASTER 
ATTORNEY G ENERAL 

August 2, 2010 

The Honorable Michael A. Pitts 
Member, House of Representatives 
372 Bucks Point Road 
Laurens, South Carolina 29360 

Dear Representative Pitts: 

We understand you desire an opinion of this Office concerning ''whether South Carolina Law 
allows one individual to be appointed as the county veterans affairs officer for multiple counties." 
You state in your letter to our Office that 

[t]o save the taxpayers' money, the Laurens and Greenwood 
Counties' delegations have chosen to appoint the same individual to 
serve as the veterans affairs officer for both counties. By doing this, 
the Laurens/Greenwood veterans' affairs office has been able to 
employ staff members, and the veterans in the area have been better 
served. Unfortunately, it has come to my attention that there is some 
concern with having only one veterans affairs officer for both 
counties. As such, I am seeking an opinion from your office as to 
whether or not the South Carolina law allows for one person to serve 
as the county veterans affairs officer for multiple counties. 

Law/ Analysis 

As you state in your letter, section 25-11-40(B) of the South Carolina Code (2007) provides 
for the appointment of county veterans affairs officers. This provision states: 

(B) Subject to the recommendation of a majority of the Senators 
representing the county and a majority of the House members 
representing the county, the Director of the Division of Veterans 
Affairs shall appoint a county veterans affairs officer for each county 
in the State, whose term of office shall begin July first of each 
odd-numbered year and shall continue for a term of two years and 
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until a successor shall be appointed. A county veterans affairs officer 
must be a qualified veteran who served on active duty for a period of 
more than one hundred eighty days and was discharged or released 
from such active duty with an honorable discharge or, if one hundred 
eighty days or less, was discharged or released from such active duty 
because of a service-connected disability; otherwise, a county 
veterans affairs officer may be a qualified nonveteran, if any veteran 
being considered for the post is not as qualified as a nonveteran being 
considered for the post. Qualifications shall be determined by the 
county legislative delegation upon a majority vote of the Senators 
representing the county and a majority of the House members 
representing the county. A county veterans affairs officer is subject to 
removal for cause at any time by a majority of the Senators 
representing the county and a majority of the House members 
representing the county. 

S.C. Code Ann. § 25-11-40. 

We must employ the rules of statutory interpretation to determine whether or not section 25-
11-40 allows for one individual to serve as the county veterans affairs officer for two counties. As 
our Supreme Court explained in SCANA Corp. v. South Carolina Department of Revenue, 384 S.C. 
388, 392, 683 S.E.2d 468, 470 (2009): 

The cardinal rule of statutory construction is to ascertain and 
effectuate the intent of the Legislature. Hodges v. Rainey, 341 S.C. 
79, 85, 533 S.E.2d 578, 581 (2000). "All rules of statutory 
construction are subservient to the one that the legislative intent must 
prevail if it can be reasonably discovered in the language used, and 
that language must be construed in light of the intended purpose of 
the statute." Broadhurst v. City of Myrtle Beach Election Comm'n, 
342 S.C. 373, 380, 537 S.E.2d 543, 546 (2000). The Court should 
give words their plain and ordinary meaning, without resort to subtle 
or forced construction to limit or expand the statute's operation. 
Sloan v. S.C. Bd. of Physical Therapy Exam' rs, 370 S.C. 452, 469, 
636 S.E.2d 598, 607 (2006). 

Section 25-11-40 is clear that veterans affairs officers must be appointed for each county in 
the State. Thus, we gather the Legislature's intent that each county should be served by a veteran's 
affairs officer. However, section 25-11-40 does not specifically prohibit the same person from 
serving two different counties. In addition, while serving as a veterans affairs officers could be 
considered an office for purposes of dual office holding, section 8-1-130 of the South Carolina Code 
(Supp. 2009) specifically exempts veterans affairs officers from the prohibition on dual office 
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holding found in article XVII, section IA of the South Carolina Constitution (2009). Accordingly, 
we do not believe that section 25-11-40 or the constitutional prohibition on dual office holding 
prohibit one individual from serving as the veterans affairs officer for both Laurens and Greenwood 
Counties. 

However, an issue could arise due to this individual's lack of residency in both counties. 
Pursuant to section 25-I I-40, the only statutory qualification to serve as a veterans affairs officer 
concerns the individual's status as a veteran. This provision does not place a residency requirement 
on individuals serving as veterans affairs officers. Section 25- I I-40 states that qualifications for 
holding a position as a veterans affairs officer are to be determined by the county's legislative 
delegation. However, unless the legislative delegation for one of the counties places a residency 
requirement on candidates for this position, we would presume that veterans affairs officers are not 
required to be residents of the county they serve. 

Nonetheless, an argument can be made that a residency requirement is implied with respect 
to county veterans affairs officers pursuant article XVII, section I of the South Carolina Constitution 
(2009). This provision states: "No person shall be elected or appointed to any office in this State 
unless he possess the qualifications of an elector .... " S.C. Const. Art. XVII§ 1. Section 7-5-I20 
of the South Carolina Code (Supp. 2009) provides the requirements of a qualified elector. Among 
these requirements is the requirement that the elector be "a resident in the county and in the polling 
precinct in which the elector offers to vote." S.C. Code Ann. § 7-5-I20. Our Supreme Court 
interpreted article XVII, section I to imply a residency requirement even when one is not specified 
by the Legislature. McLure v. McElroy, 2I I S.C. I06, I20, 44 S.E.2d IOI, I08 (1947), overruled 
on other grounds by Weaver v. Recreation Dist., 328 S.C. 83, 492 S.E.2d 79 (1997). 

In several opinions, this Office concluded that based on article XVII, section I and the 
Court's findings in McLure, an implied residency requirement existed for various appointed officers. 
In a I 985 opinion, we considered whether a residency requirement existed for a city housing 

authority commissioner. Op. S.C. Atty. Gen., August I, I985. We noted that the statute relating 
to the appointment of housing commission members was silent as to any residency requirement. Id. 
However, based on article XVII, section I of the Constitution, we concluded that because 
commissioners are city officers they must be qualified electors of the city. Id. We came to similar 
conclusions with regard to members of city planning commissions, notaries, and recreation 
commission members in other opinions issued by this Office. Ops. S. C. Atty. Gen., May 2 I, 2007; 
March 5, I993; July 7, I999. 

Prior opinions of this Office have concluded that county veterans affairs officers are officers 
exercising sovereign power of the State for purposes of article XVII, section IA of the South 
Carolina Constitution (2009). Ops. S. C. Atty. Gen., May 9, I 989; December I 2, I 986. Accordingly, 
we believe a county veterans affairs officer would likely be an officer for purposes of article XVII, 
section I. Therefore, a court could find that county veterans affairs officers must be residents of the 
county they serve. Because the same person serving two different counties could not satisfy this 
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requirement, we must advise you that a court could find that one individual cannot serve as the 
veterans affairs officer for both Laurens and Greenwood Counties. 

Conclusion 

The statute governing county veterans affairs officers does not appear to prohibit one 
individual from serving as a veterans affairs officer for two counties. Additionally, we do not 
believe that such service by one individual will run afoul of the prohibition on dual office holding 
found in the South Carolina Constitution. However, our Courts have interpreted article XVII, 
section 1 of the South Carolina Constitution as requiring all governmental officers, elected or 
appointed, to be residents of the area they serve. Because we believe county veterans affairs officers 
would be viewed as officers for purposes of article XVII, section 1, a court could find an implied 
residency requirement for this position. Accordingly, we must advise you that if one person were 
to serve as the county veterans affairs officer for both Laurens and Greenwood Counties, a court 
could find that this individual has failed to satisfy the qualifications of his or her office for the county 
in which he or she is not a resident. 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

,.~c~ 
tflobert D. Cook 
Deputy Attorney General 

Very truly yours, 

Henry McMaster 
Attorney General 

~·'-!»cf!~ 
By: Cydney M. Milling a 

Assistant Attorney General 


