
April 5, 2007

Bryan G. Riebe, Chief
Glassy Mountain Fire Service Area
2015 Highway 11
Landrum, South Carolina 29356

Dear Chief Riebe:

We received your letter requesting an opinion concerning dual office holding. Specifically,
you request an opinion addressing whether the dual office holding prohibition contained in the South
Carolina Constitution prohibits an individual “who serves as a fire department commissioner, from
serving as a volunteer firefighter with the same entity?” 

Law/Analysis 

Article XVII, section 1A of the South Carolina Constitution (Supp. 2006) prohibits a person
from holding “two offices of honor or profit at the same time, but any person holding another office
may at the same time be an officer in the militia, member of a lawfully and regularly organized fire
department, constable, or a notary public.”  In order to contravene this provision, a person
concurrently must hold two offices having duties that involve the exercise of some portion of the
sovereign power of the State.  Sanders v. Belue, 78 S.C. 171, 174, S.E. 762, 763 (1907).
Furthermore, our courts recognize other relevant considerations in determining whether an individual
holds an office, such as, whether a statute, or other such authority, establishes the position, proscribes
the position’s duties or salary, or requires qualifications or an oath for the position.  State v.
Crenshaw, 274 S.C. 475, 477, 266 S.E.2d 61, 62 (1980). 

You have not asked us to opine on whether a particular fire department’s commissioners are
officers for purposes of dual office holding.  However, we note in numerous opinions, this Office
opined that a fire commissioner holds an office for purposes of article XVII, section 1A of the South
Carolina Constitution.  Ops. S.C. Atty. Gen., August 14, 1996; April 20, 1994; June 4, 1986.
Nonetheless, article XVII, section 1A clearly exempts members of lawfully and regularly organized
fire departments from the dual office holding prohibition.  Thus, we do not believe an individual’s
service as a member of a fire department’s commission while serving as a volunteer firefighter runs
afoul of this constitutional provision.  
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Despite finding article XVII, section 1A does not prohibit an individual from serving both
on a fire department’s commission and as a volunteer firefighter for the same entity, such
simultaneous service may create a master-servant relationship that is prohibited under South Carolina
common law.  In a past opinion, we summarized this relationship as follows:

[A] conflict of interest exists where one office is subordinate to the
other, and subject in some degree to the supervisory power of its
incumbent, or where the incumbent of one of the offices has the
power of appointment as to the other office, or has the power to
remove the incumbent of the other or to punish the other.
Furthermore, a conflict of interest may be demonstrated by the power
to regulate the compensation of the other, or to audit his accounts.

. . . 

[I]t is not the performance, or the prospective right of performance,
of inconsistent duties only that gives rise to incompatibility, but the
acceptance of the functions and obligations growing out of the two
offices . . . .  The offices may be incompatible even though the
conflict in the duties thereof arises on but rare occasions . . . .   In any
event, the applicability of the doctrine does not turn upon the integrity
of the officeholder or his capacity to achieve impartiality.

Op. S.C. Atty. Gen., March 26, 1999 (quoting 67 C.J.S. Officers § 27).  Furthermore, the South
Carolina Supreme Court in McMahan v. Jones, 94 S.C. 362, 365, 77 S.E. 1022, 1023 (1913),
declaring the employment of two commissioners by the commission illegal, stated:

No man in the public service should be permitted to occupy the dual
position of master and servant; for, as master, he would be under the
temptation of exacting too little of himself, as servant; and, as
servant, he would be inclined to demand too much of himself, as
master.  There would be constant conflict between self-interest and
integrity. 

In several prior opinions, we considered whether a master-servant conflict was created when
a fire department commissioner also serves as a firefighter in the same department.  Ops. S.C. Atty.
Gen., February 28, 2001; January 23, 2001; October 9, 1995; April 20, 1994; January 19, 1994.  In
these opinions, we considered the fact that the commissioners act in a supervisory capacity over the
firefighters, have authority appoint and remove the firefighters, supervise personnel matters, and
have authority over the equipment used by the firefighters.  Id.  Based on these considerations, we
concluded a master-servant relationship exists between the commissioners and the firefighters.  Id.
Thus, simultaneous service in both positions creates a conflict of interest in violation of common law
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master-servant principles.  Presuming the fire department commissioners to whom you refer in your
letter act in a supervisory capacity over the firefighters, in keeping with our prior opinions, we
believe a master-servant conflict would arise prohibiting such individuals from serving in both
capacities.  

Conclusion

Because firefighters are specifically exempt from the dual office holding prohibition
contained in the South Carolina Constitution, we do not believe this provision prevents a firefighter
from serving as a commissioner for a fire department.  However, such simultaneous service most
likely creates a master-servant conflict of interest in degradation of the common law.  Thus, if such
a conflict exists, one may not serve as both a firefighter for a particular fire department while serving
on its commission.  

Very truly yours,

Henry McMaster
Attorney General

By: Cydney M. Milling
Assistant Attorney General

REVIEWED AND APPROVED BY:

______________________________
Robert D. Cook
Assistant Deputy Attorney General
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