
HENRY McMASTER 
A'ITORNEY G ENERAL 

Mayl, 2009 

Barbara L. Skinner, Business Enterprise Director 
South Carolina Commission for the Blind 
P. 0. Box 2467 
Columbia, South Carolina 29202 

Dear Ms. Skinner: 

In a letter to this office you requested an opinion regarding Lexington County requiring the 
Commission for the Blind to return a percentage of the profits realized by a blind manager from sales 
from the commissary at the Lexington County Sheriff's Department. You stated that 

[t)he Commission has determined its ability to operate the Commissary and has 
notified the County that the Commission wishes to exercise its option. The statement 
in the regulations that says the "property custodian shall issue to the Commission free 
of charge a permit for the operation of a vending facility and cooperate with the 
Commission in the installation of such facility" prohibits a return of profit. As well, 
the percentage that Lexington County is requiring is much too high for a blind 
manager to realize a reasonable income for the services. 

In reviewing your question, S.C. Code Ann. § 43-26-50 states that 

(a) The property custodians for all public property shall: 
(1) Prior to granting a permit or renewing a permit for the sale of articles listed in 
Section 43-26-60, on or in the public property within their control, grant the 
Commission an option to establish a vending facility operated by a blind person for 
the sale of such articles in a manner as such custodian may deem necessary .... 
(d) If the Commission shall determine to exercise its option, the property custodian 
shall issue to the Commission free of charge a permit for the operation of a vending 
facility and cooperate with the Commission in the installation of such facility. No 
charge shall be made for the installation or operation of a vending facility. 

As to the definition of"public property'' as used in such provision, Section 43-26-IO(c) states that 
"public property'' " ... means any building or land owned, leased or occupied by any department or 
agency of the State or any instrumentality wholly occupied by the State or by any county or 
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municipality or other local government entity." A "vending facility" is defined by subsection ( d) of 
such provision as 

... such shelters, counters, shelving display and wall cases, refrigeration apparatus, 
heating or cooking apparatus, and other appropriate auxiliary equipment as is 
necessary for the vending of such articles as may be approved by the Commission. 
This definition specifically includes any manual or coin operated vending facilities, 
snack bars and cafeterias. 

In reviewing your question, Lexington County has brought to your attention a provision of 
the Minimum Standards for Local Detention Facilities in this State. Such standards are established 
at least in part pursuant to S.C. Code Ann. §§ 24-9-10 et seq. and 2-48-60. Included among those 
standards is standard 2037 which states 

[a] canteen/commissary may be operated in the detention facility. If a 
canteen/commissary is established, then an inmate welfare fund shall also be 
established ... Profits from the canteen/commissary shall be used for overall inmate 
welfare. 

Referencing such, you have requested an opinion regarding this section and whether it applies to the 
operation of a canteen by inmates, specifically questioning whether Regulation 2037 applies to a 
commissary operated under the priority of the Commission for the Blind. 1 

In association with your request, the Lexington County attorney has questioned whether 
commissary services are included as part of the statutory definition of"vending facility" as set forth 
in Section 43-26-10. He also questioned whether Regulation 2037 of the Minimum Standards for 
Local Detention Facilities require that profits from the vending facility be used for inmate welfare 
or does Section 43-26-50( d) control so that the Commission for the Blind cannot be charged for 
operating a vending facility, and, therefore, no profits will go toward inmate welfare. 

Please be advised that upon our review of the above questions, it appears that these questions 
are novel questions oflaw. Our research has not revealed similar questions having been definitively 
dealt with by courts of other jurisdictions or the opinions of other attorneys general. As set forth 

1It is specifically provided by S.C. Code Ann. § 43-26-90 that the provisions of S.C. Code 
Ann. §§ 43-26-10 et seq. dealing with the operation of vending facilities by blind persons do not 
apply to " ... hospitals, four-year institutions of higher learning and their branches, public elementary 
and secondary schools, technical education institutions, the South Carolina State Museum, property 
under the Patriots Point Development Authority jurisdiction, facilities devoted primarily to athletics, 
or to state, municipal, county or civic center auditoriums and assembly halls ..... " 
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above, there are competing provisions regarding the operation of commissaries/canteens at detention 
facilities and how their profits are to be utilized. It is unclear whether the provision that " ... the 
property custodian shall issue to the Commission free of charge a permit for the operation of a 
vending facility and cooperate with the Commission in the installation of such facility'' would 
necessary control as to a commissary/canteen at a local detention facility especially whether 
statutorily-authorized standards dictate that"[ i]f a canteen/commission is established, then an inmate 
welfare fund shall also be established ... (and) ... [p]rofits from the canteen/commissary shall be used 
for overall inmate welfare." Also, the determination of the questions set forth above may be 
dependent upon facts and this office has repeatedly recognized that an opinion of this office cannot 
determine facts as investigations and determinations of facts are beyond the scope of an opinion of 
this office. See: Ops. Atty. Gen. dated November 12, 2008; March 19, 2008; and October 8, 2007. 
As a result, we suggest that consideration be given to seeking a declaratory judgment which would 
resolve any questions regarding these matters with finality. 

We regret that we cannot be of assistance at this time. 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

~!b,{xdL 
/Robert D. Cook 
Deputy Attorney General 

cc: Jeff Anderson, Esquire 
Lexington County Attorney 

Very truly yours, 

Henry McMaster 

a?J£;1tl~-
By: Charles H. Richardson 

Senior Assistant Attorney General 


