
HENRY McMASTER 
ATIORNEY GE.NeRAL 

The Honorable William C. Stanley 
Mayor, Town of Ehrhardt 
P. 0. Box 185 
Ehrhardt, South Carolina 29081 

Dear Mayor Stanley: 

August 13, 2009 

In a letter to this office you indicated that the Ehrhardt Chief of Police who lives in Norway, 
South Carolina has informed you that he intends to run for the office of mayor of Norway. 
Referencing such, you have questioned whether the Chief may continue on as Chief of Police of the 
Town of Ehrhardt between now and the upcoming election in Norway. You also questioned whether 
ifhe is elected Mayor of Norway, may he continue as Chief of Police of Ehrhardt. 

In examining your question, consideration must first be given to whether there are any 
municipal ordinances or provisions that would comment on the Chiefs eligibility to run for office 
or engage in any type of political activity while serving as Chief Inasmuch as this office is not 
familiar with such local provisions, you should contact you town attorney for his review of whether 
any local provisions comment on such a candidacy. 

Also to be considered is the question of dual office holding. Article XVII, Section 1 A of the 
South Carolina Constitution provides that "no person may hold two offices of honor or profit at the 
same time ... " with exceptions specified for an officer in the militia, a member of a lawfully and 
regularly organized fire department, a constable, or a notary public. For this provision to be 
contravened, a person concurrently must hold two offices which have duties involving an exercise 
of some portion of the sovereign power of the State. Sanders v. Belue, 78 S.C. 171 , 58 S.E. 762 
(1907). Other relevant considerations are whether statutes, or other such authority, establish the 
position, prescribe its duties or salary, or require qualifications or an oath for the position. State v. 
Crenshaw, 274 S.C. 475, 266 S.E.2d 61 (1980). 

This office in prior opinion dated March 7, 2008 stated that 

[t]he prohibition on dual office holding is only contravened when an individual who 
holds an office assumes a second office. Merely running for an office does not 
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violate the dual office holding prohibition. The problem would arise if the individual 
holding the first office were elected, took the oath, and began to exercise the duties 
of the second office. 

Therefore, I am unaware of any specific prohibition to a chief of police running for the office of 
mayor. 

However, this office has concluded in prior opinions that the office of chief of police 
constitutes an office for dual office holding purposes. See: Ops. Atty. Gen. dated August 27, 2003 
and May 24, 2000. The August, 2003 opinion noted that the State Supreme Court in Edge v. Town 
of Cayce, 187 S.C. 171, 197 S.E. 216 (1938) had so held as well. Moreover, the Supreme Court in 
Richardson v. Town of Mt. Pleasant, 350 S.C. 291, 566 S.E.2d 523 (2002) determined that a 
municipal police officer is not exempt as a constable and, therefore, holds an office for dual office 
holding purposes of the State Constitution. Numerous opinions of this office have concluded that 
a mayor is an officer for dual office holding purposes. See, e.g., Ops. Atty. Gen. dated February 17, 
2009; May 6, 2005; May 28, 2002; April 28, 1999. Therefore, consistent with these opinions, while 
there are no State statutory or constitutional provisions which would prohibit a chief of police from 
running for the office of mayor, ifhe was to be successfully elected as mayor, it would be a violation 
of the dual office holding provision of the State Constitution to hold both offices simultaneously. 

With kind regards, I am, 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

Very truly yours, 

Henry McMaster 
Attorney General 

~t(ti~~ 
By: Charles H. Richardson 

Senior Assistant Attorney General 
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Deputy Attorney General 


