
HENRY MCMASTER 
ATIORNEY GENERAL 

January 11, 2010 

Bonum S. Wilson, III, Esquire 
Wilson & Heyward LLC 
Post Office Box 13177 
Charleston, South Carolina 29422 

Dear Mr. Wilson: 

We understand you represent the town of James Island (the ''Town") and wish to request an 
opinion on the Town's behalf. In your letter, you state as follows: 

A county in South Carolina has instituted a policy restricting the use 
of county funds for public works to municipalities in the county with 
populations under 5000 persons. For municipalities of greater than 
five thousand person, a fee for service contract is available. Only one 
municipality exists in the county of over 5000 persons which does not 
have its own public works department. While it is understood a 
county may contract with municipalities pursuant to S.C. Code§ 4-9-
40, my question is whether such a restriction by size is 
constitutionally permissible. 

Law/ Analysis 

Counties are given authority pursuant to section 4-9-30(5)(a) of the South Carolina Code 
(Supp. 2008) to appropriate funds for general public works. However, section 4-9-30(5)(c) of the 
South Carolina Code (Supp. 2008) provides: 

Notwithstanding any provision to the contrary, the county council 
shall not finance any service not being rendered by the county on 
March 7, 1973, by a countywide tax where the service is being 
provided by any municipality within that municipality or where the 
service has been budgeted or funds have been applied for as certified 
by the municipal governing body, except upon concurrence of the 
municipal governing body. For purposes of this subitem, 
"municipality'' means a municipal corporation created pursuant to 
Chapter 1 of Title 5. 
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In addition, as you mentioned in your letter, section 4-9-40 of the South Carolina Code (1986) allows 
counties to contract for services with municipalities and states as follows: 

Any county may perform any of its functions, furnish any of its 
services within the corporate limits of any municipality, situated 
within the county, by contract with any individual, corporation or 
municipal governing body, subject always to the general law and the 
Constitution of this State regarding such matters. Provided, however, 
that where such service is being provided by the municipality or has 
been budgeted or funds have been applied for that such service may 
not be rendered without the permission of the municipal governing 
body. 

In a 1992 opinion, quoting a 1985 opinion, we explained: 

while a county and county officials are not as a general matter 
obligated to perform services within the corporate limits of a city, the 
General Assembly has provided by statute for municipal residents to 
contract for county services in certain situations. Section 4-9-40 of 
the Horne Rule Act authorizes a county to "perform any of its 
functions, furnish any of its services within the corporate limits of any 
municipality, situated within the county, by contract with any 
individual, corporation or municipal governing body, subject always 
to the general law and the Constitution of this State regarding such 
matters." (emphasis added). Such services cannot be provided, 
however where the service "is being provided by the municipality or 
has been budgeted or funds have been applied for" unless permission 
is given by the municipal governing body. 

Op. S.C. Atty. Gen., November 6, 1992. Thus, clearly a county may contract with a municipality 
to provide public works services. 

With regard to a county's decision to fund public works in one municipality located within 
its borders and not another, we first note that we were unable to locate any provision in the Code or 
in the Constitution requiripg a county to fund municipal public works. Thus, we look to a county's 
general budgetary authority. Section 4-9-30(5)(a) of the South Carolina Code specifically allows 
counties to appropriate funds for general public works. Thus, so long as the expenditure furthers a 
county purpose, we do not find any law prohibiting such an expenditure. Therefore, we are of the 
opinion that the county may choose to enter into agreements with municipalities to provide certain 
services and may appropriate funds with regard to such services, so long as the county's interests are 
served. 
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Conclusion 

Finding no obligation within the Code or the Constitution requiring counties to fund 
municipal public works, we are of the opinion that this is a decision best left to the individual county. 
While the decision to appropriate funds to a municipality for this purpose is limited in that it must 
further a county purpose and must be with the permission of the municipality's governing body, we 
find no provision in the State Constitution or statutes prohibiting a county from choosing which 
municipalities to provide services to. As such, we do not believe the decision by the county 
mentioned in your letter to restrict funding based on municipal population violates state law. Of 
course, we do not comment herein on the wisdom of the county's policy. 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

/:/Nr&,~ 
'Robert D. Cook 
Deputy Attorney General 

Very truly yours, 

Henry McMaster 
Attorney General 

~ <In. ~ 
By: Cydney M. Milling 

Assistant Attorney General 


