
HENRY M CM ASTER 

ATIORNEY G ENERAL 

Robert Wunderlich, Chief of Police 
Town of Holly Hill 
P. 0 . Box 1108 
Holly Hill, South Carolina 29059 

Dear Chief Wunderlich: 

October 14, 2010 

We received your letter requesting an opinion of this Office concerning dual office holding. You 
asked whether or not a your appointment to the Holly Hill Airport Commission would be a violation 
of dual office holding considering your current position as Chief of Police for the Town of Holly 
Hill. Several prior opinions of this Office have addressed the question of whether police chiefs and 
airport commissioners are considered officers for purposes of dual office holding. This opinion will 
address those prior opinions, relevant statutes and caselaw to determine if there is a violation. 

Law/ Analysis 

Article XVII, Section 1 A of the South Carolina Constitution provides that ' 'no person may hold two 
offices of honor or profit at the same time ... " with exceptions specified for an officer in the militia, 
member of a lawfully and regularly organized fire department, constable, or notary public. For this 
provision to be contravened, a person concurrently must hold two offices which have duties 
involving an exercise of some portion of the sovereign power of the State. Sanders v. Belue, 78 S. C. 
171, 58 S.E. 762 (1907). "One who is charged bylaw with duties involving an exercise of some part 
of the sovereign power, either small or great, in the performance of which the public is concerned, 
and which are continuing, and not occasional or intermittent, is a public officer." ML 58 S.E. 762, 
763. Other relevant considerations are whether statutes, or other such authority, establish the 
position, prescribe its tenure, duties or salary, or require qualifications or an oath for the position. 
State v. Crenshaw, 274 S.C. 475, 266 S.E.2d 61 (1980). 

This Office has advised on many occasions that a police officer or police chief would be considered 
an office holder for dual office holding purposes. See, Ops. S.C. Atty. Gen., February 4, 1994; 
November 2, 1994. Moreover, in Edge v. Town of Cayce, 187 S.C. 171, 197 S.E. 216 (1938), the 
South Carolina Supreme Court concluded that a chief of police was a public officer. Therefore, 

REMBBRT c. DENNIS BUILDING • POST OFFICE Box 11549 • COLUMBIA, SC 29211-1549 • TELEPHONE 803-734-3970 • FACSlMILE 803-253-6283 



Chief Wunderlich 
Page2 
October 14, 2010 

having determined that a police chief is an office holder within the meaning of Art. XVII, Sec. 1 A, 
it is necessary, then, to address whether serving as airport commissioner would likewise constitute 
an office. 

On a number of occasions this Office has opined that an individual serving on a county airport 
commission would hold an office for purposes of dual office holding. See, Ops. S.C. Atty. Gen., 
August 25, 2005; April 29, 1985; January 19, 1983; November 9, 1982; August 22, 1975. See also, 
Ops. S.C. Atty. Gen., July 11,2005 (serviceonRichland-LexingtonAirportCommissionis an office 
for purposes of dual office holding); January 17, 2001 (service on Pickens County Aeronautics 
Commission is an office for purposes of dual office holding). However, the constitutional prohibition 
against dual office holding does not apply to officers serving in an ex officio capacity. Ashmore v. 
Greater Greenville Sewer Dist., 211 S.C. 77, 44 S.E.2d 88 (1947) 

In an opinion of this Office dated September 11, 2006 we addressed a similar issue regarding ex 
officio positions where certain local officials 1 were asked to serve on the county airport commission. 
We explained as follows: 

In an opinion dated April 24, 1978, we considered whether the members of the Commission 
violate the prohibition against dual office holding. Op. S.C. Atty. Gen., April 24, 1974. In 
that opinion, we cited the South Carolina Supreme Court Case of Ashmore v. Greater 
Greenville Sewer Dist., 211 S.C. 77, 44 S.E.2d 88 (1947), holding the constitutional 
prohibition against dual office holding does not apply to officers serving in an ex officio 
capacity. Id. In citing to Ashmore, we conclude because these members serve by virtue of 
their offices, "these office holders are not in violation of that constitutional provision." Id. 

Based on the foregoing, the dual office holding prohibitions of the State Constitution would 
not be violated ifthe mayor of Walterboro, the chairman of the county council of Colleton 
County, the treasurer of Colleton County, the auditor of Colleton County, and a member of 
the Walterboro City Council to be elected by the council simultaneously serve on the Airport 
Commission. The reason for such a conclusion is that these individuals serve on the Airport 
Commission by virtue of their other offices or ex officio. As stated in Ashmore, supra: "[ t ]he 

1 "Members of the Airport Commission are the Chairman of Colleton County Council, the 
Colleton County Auditor, the Colleton County Treasurer, the Mayor of the City of Walterboro and 
the Chairman of the City of Walterboro Finance Committee. Each member serves by virtue of 
holding his or her office in the City or County government." Op. S.C. Atty. Gen., September 11, 
2006. 
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rule here enforced with respect to double or dual office holding in violation of the 
constitution is not applicable to those officers upon whom other duties relating to their 
respective offices are placed by law." Id. (quoting Ashmore, 211 S.C. 77, 92, 44 S.E.2d 88, 
95). 

Op. S.C. Atty. Gen., September 11, 2006. 

As explained in your request letter, the Holly Hill airport commission is comprised of three 
members. Two of the members are aircraft owners. The mayor wishes to fill the third 
commissioner's spot with the police chief because there is a police shooting range on the same 
property. 

In Ashmore, the South Carolina Supreme Court explained that "[a] common example is ex officio 
membership upon a board or commission of the unit of government which the officer serves in his 
official capacity, and the functions of the board or commission are related to the duties of the office. 
State ex rel. Rayv. Blease, 95 S.C. 403, 79 S.E. 247, 249, 46 C.J. 934, 42 Am.Jur. 929. Ex officio 

means 'by virtue of his office.' 1 Bouv., Law Diet. Rawles' Third Revision, page 1103. Similar 
observation may be made with respect to ex officio membership upon a governing board, 
commission or the like of an agency or institution in which the unit of government of the officer has 
only a part of joint ownership or management. In mind as an example is an airport operated by two 
or more units of government. A governing board of it might be properly created by appointment ex 
officio of officers of the separate governmental units whose duties of their respective officers have 
reasonable relation to their functions ex officio. These observations are made to make clear that the 
present adjudication will not affect the state of the law with respect to ex officio office holding as 
it is recognized in the law of this and other jurisdictions." Ashmore, 211 S.C. at 92. 

This entity is not a fact-finding entity; "investigations and determinations of fact are beyond the 
scope of an opinion of this Office and are better resolved by a court." April 6, 2006; September 14, 
2006. Therefore, this Office is unclear as to whether the police chief is appointed in an ex officio 
capacity. However, from the information provided to this Office, it does not appear that the police 
chief is being appointed in an ex officio capacity, but as a separate officer. 

Conclusion 

Consistent with our prior opinions, it is the opinion of this Office that simultaneously holding the 
positions of a police chief and a member of the airport commission would constitute dual office 
holding in contravention of Article XVII, Section IA of the South Carolina Constitution. Each 
position has continuing duties involving an exercise of some portion of the sovereign power of the 
State. Moreover, the dual office holding provision would be violated even if each office were held 
in a separate jurisdiction. However, one should note that if the police chiefs appointment to the 
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airport commission is found to be an ex officio appointment, then serving in both roles would not 
be a violation of the dual office holding provisions of the South Carolina Constitution. Ashmore, 211 
S.C. at 92. 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

~-~ 
Robert D. Cook 
Deputy Attorney General 

Sincerely, 

Henry McMaster 
Attorney General 

«-·:_</'~ )3,l, Ju,_,~ 
By: Leigha Blackwell 

Assistant Attorney General 


