
H ENRY McMASTER 
ATTORNEY G ENERAL 

April 21 , 2009 

R. Allen Young, Esquire 
Town Attorney, Town of Mount Pleasant 
Post Office Box 745 
Mount Pleasant, South Carolina 29465 

Dear Mr. Young: 

We understand you desire an opinion of this Office concerning a mayor pro tempore' s service 
as mayor pursuant to section 5-7-190 of the South Carolina Code. In your letter, you provide the 
following information: 

Please know that it is a matter of public record "that our Mayor has 
Alzheimer' s Disease. As such, the possibility exists that our Mayor 
could resign sometime between now and our next regular election in 
November of this year. 

Accordingly, our South Carolina Code ofLaws provides in Section 
5-7-190 that "the Mayor Pro Tempore shall act as Mayor during the 
absence or disability of the Mayor. If a vacancy occurs in the office 
of the Mayor, the Mayor Pro Tempore shall serve as Mayor until a 
successor is elected." Note also that Section 30.06 of our Mount 
Pleasant Code of Ordinances patters the same. 

Accordingly, you ask "what is meant by ' serve as Mayor'? Would the Mayor Pro Tempore become 
the Mayor and, thus, be sworn in as such, or does he continue to serve as Mayor Pro Tempore?" 

Law/ Analysis 

As you cited in your letter, section 5-7-190 of the South Carolina Code (2004) provides: 

Immediately after any general election for the municipal council, the 
council shall elect from its membership a mayor pro tempore for a 
term of not more than two years. The mayor pro tempore shall act as 
mayor during the absence or disability of the mayor. If a vacancy 
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occurs in the office of mayor, the mayor pro tempore shall serve as 
mayor until a successor is elected. 

In order to interpret this provision, we must consider the rules of statutory construction. As our 
Supreme Court recently stated in In re Campbell, 379 S.C. 593, 599, 666 S.E.2d 908, 911 (2008): 

The cardinal rule of statutory construction is to ascertain and 
effectuate the intent of the legislature. To this end, the words of the 
statute must be given their plain and ordinary meaning without 
resorting to subtle or forced construction to limit or expand the 
statutes operation. If the language of a statute is unambiguous, then 
the rules of statutory construction are unnecessary and the court may 
not impose another meaning. 

(citations omitted). 

Section 5-7-190 is the only statute in the South Carolina Code providing for or pertaining to 
the position of a mayor pro tempore. Thus, from this statute, we infer that the Legislature created 
the position of mayor pro tempore for the sole purpose of designating a member of the municipal 
council to perform the functions of the mayor if they mayor is unavailable or unable to serve out his 
or her term. Accordingly, the sole function of the mayor pro tempore is to serve as the mayor when 
a need arises. 

Other jurisdictions recognize that the mayor pro tempore does not become a mayor in fact, 
but retains his or her status as a mayor pro tempore. See 3 McQuillin Mun. Corp. § 12.42 (3rd. ed.); 
Culbertson v. Moore, 196 S.W.2d 308, 310 (Ky. 1946)(finding a mayor pro tempore's service as 
mayor expires upon the expiration ofhis office as a commission, not at the expiration of the mayor's 
term of office). Based on the plain language of section 5-7-190, we agree with this conclusion. The 
statute provides that the mayor pro tempore "serves as" the mayor rather than stating that the mayor 
pro tempore becomes the mayor when a vacancy occurs. Moreover, we do not believe the mayor pro 
tempore technically becomes the mayor as he is not elected or appointed to the position. Rather, his 
or her service as mayor is by operation oflaw. Thus, we believe the mayor pro tempore remains in 
his position of mayor pro tempore and does not become the mayor. Accordingly, we do not believe 
the mayor pro tempore is sworn in as mayor. 

Although we do not believe the mayor pro tempore becomes the mayor, we recognize the 
mayor pro tempore has the authority to perform all of the functions of the mayor. In a 2007 opinion, 
we addressed the extent of a mayor pro tempore's authority when serving as the mayor. Op. S.C. 
Atty. Gen., January 29, 2007. Specifically, we considered whether the mayor pro tempore is 
authorized to appoint members to committees. Id. We determined that because 5-7-190 "gives the 
mayor pro tempore the authority to act as mayor during the mayor's absence," the "mayor pro 
tempore, in the absence of the mayor, assumes the authority and responsibilities of the mayor with 
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regard to appointments." Id. Based on this opinion, we believe serving as the mayor entitles the 
mayor pro tempore to exercise the authority normally held by the mayor and requires the mayor pro 
tempore to fulfill the responsibilities of the mayor. Thus, although we do not believe that the mayor 
pro tempore becomes the mayor, he or she has all of the authority and responsibilities normally held 
by the mayor. 

Conclusion 

We do not believe that a mayor pro tempore becomes a mayor in fact by operation of section 
5-7-190. Thus, we are of the opinion that the mayor pro tempore remains in his or her position as 
mayor pro tempore. However, the mayor pro tempore, pursuant to section 5-7-190, assumes all of 
the authority and responsibility normally assigned to the mayor. 

Very truly yours, 

Henry McMaster 
Attorney General 

Cydn . Milling 
Assistant Attorney General 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

~g).C_??f?_ 
Robert D. Cook 
Deputy Attorney General 


