
HENRY M CMASTER 
ATlURNEY GENERAL 

Ms. Julie B. Boland 
South Carolina Judicial Department 
l 015 Srnnter Street, Suite 101 
Columbia, South Carolina 2920 I 

Dear Ms. Boland: 

September 24, 2008 

We received your letter requesting an opinion of this Office on behalf of the South Carolina Judicial 
Department. You stated that you have been unable to locate statutory bond requirements for 
Supreme Court Justices, Judges of the Court of Appeals, Judges of the Circuit Courts, and Judges 
of the Family Courts. You asked whether those Justices and Judges are required to have individual 
bonds, or whether they can be covered under the Judicial Department's blanket bond. We further 
understand from our conversation with you that the Judicial Department currently has a blanket bond 
covering all of its employees. You stated that the blanket bond covers judges since they are listed 
as employees. 

Law/ Analysis 

S.C. Code Ann. Section 8-3-60 provides in part as follows: "It shall be unlawful for any person to 
assume or attempt to assume the duties of any office.for which a bond is required, without having 
given the bond required .... " (emphasis added). Section 8-3-70 further provides as follows: ''No 
executive, judicial or other officer, elected or appointed to any office in the State, shall be entitled 
to receive any pay or emoluments of office until he shall have been duly commissioned and qualified 
and shall have given bond when so required to do by law." (emphasis added). 

Some public officers are statutori ly required to give bond. For example, S.C. Code Ann. Section 14-
17-40 requires Clerks of Court to enter into bond before receiving their commissions. Some judges 
are required by statute to give bond. Pursuant to S.C. Code Ann. Section 14-23-1050, Judges of 
Probate must give bond. Pursuant to S.C. Code Ann. Section 22- 1-150, Magistrates must enter into 
bond. 

However, our research has disclosed no comparable provision in the Code requiring that bond be 
given by Justices of the Supreme Court or Judges of the Court of Appeals, Circuit Courts, and 
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Family Courts. S.C. Code Ann. Section 14-3-10 through 14-3-150 addresses, inter alia, the 
composition of the Supreme Court and qualification by the Justices. It contains no requirement that 
the Justices give bond. Similarly, no bond requirement for Judges of the Court of Appeals is found 
in S.C. Code Ann. Section 14-8-10 through 14-8-130. Section 14-5-100 sets forth the process for 
qualification by a circuit judge. It states that"[ t ]he circuit judges of this State, upon their election, 
shall qualify by taking the oath ... and shall forthwith enter upon their duties." No mention is made 
of giving bond as part of the qualification process. Likewise, our research has disclosed no statutory 
bond requirement for Family Court judges. 

We were also unable to locate any Rule of Court requiring individual bonds for the Justices and 
Judges you inquired about. Moreover, the Constitutional provision concerning the qualifications of 
Justices of the Supreme Court and Judges of the Court of Appeals and Circuit Courts, S.C. Const. 
Article V, Section 15, contains no reference to any bond requirement. 

We now tum to the second part of your question: whether those Justices and Judges may be covered 
by a blanket bond procured by the Judicial Department. Section 8-11-20 deals with blanket 
departmental bonds for certain departments of the State government. It stipulates the amount of 
bond required for the following employees: clerks in the office of the Secretary of State; clerks in 
the office of the Comptroller General; clerks in the office of the State Treasurer; clerks in the office 
of the State Superintendent of Education; stenographers or typists in the office of the State Treasurer; 
Assistant Attorneys General; and accountants appointed by any of those departments. Section 8-11-
20 further provides that instead of individual bonds for those employees, blanket bonds may be 
secured by their respective departments. It provides as follows: 

In lieu of the individual bonds as provided above, the heads of the respective 
departments referred to in this section may, with the approval of the State Budget and 
Control Board, procure bonds in form to be approved by the Attorney General 
covering all persons employed in or by such department, including, if practical, such 
accountants mentioned above. In such event the penal sum of such bonds shall be in 
such amount as the State Budget and Control Board shall approve. 

Any individual or blanket bonds given pursuant to the requirements of this section 
shall be executed by a fidelity or surety company licensed to do business in this State. 
In all cases, the premium or annual payment required to keep such bonds in force and 
effect shall be paid by the State Treasurer on the warranty of the Comptroller 
General. 

The Judicial Department is not one of the departments listed in Section 8-11-20. Therefore, the 
process described therein is not directly applicable. However, another Section of the Code provides 
a mechanism by which the Judicial Department may secure a blanket bond if it desires to do so. 
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S.C. Code Ann. Section 1-11-180 describes additional powers of the Budget and Control Board. It 
provides in relevant part as follows: 

(A) In addition to the powers granted the Budget and Control Board under this 
chapter or any other provision oflaw, the board may: 

(4) approve blanket bonds for a state department, agency, or 
institution including bonds for state officials or personnel. However, 
the form and execution of blanket bonds must be approved by the 
Attorney General... 

Section 1-11-180 (B) provides that "[t]he Budget and Control Board may promulgate regulations 
necessary to carry out this section." 

The term "state department" or "state agency" most often refers to executive branch departments and 
agencies. However, for purposes of this statute, it is our opinion that the term "state department, 
agency, or institution" may be read broadly to include the Judicial Department. In other contexts, 
when the General Assembly has intended the courts to be excluded, it has stated so specifically. For 
instance, in a prior opinion of this Office dated May 7, 1992, we examined the definition of"agency" 
or "state agency" for purposes of the Administrative Procedures Act. We noted that S.C. Code 
Section 1-23-10 (1) defines "agency" or "state agency" for purposes of that article as follows: "each 
state board, commission, department, executive department or officer, other than the legislature or 
the courts, authorized by law to make regulations or to determine contested cases ... " 1 (Emphasis 
added.) Op. S.C. Atty Gen., May 7, 1992. In contrast, Section 1-11-180 contains no similar 
exclusion of the courts. 

In other contexts, this Office has reasoned that a court is included within the meaning of the term 
"public body." In an opinion dated May 27, 1980, we examined the term "public body" for purposes 
of the Freedom ofinformation Act (FOIA). The term "public body," in the context ofFOIA, was 
defined in S.C. Code Section 30-4-20(a) to include "any department of the State, any state board, 
commission, agency and authority, any public or governmental body or political subdivision of the 
State ... or any organization, corporation or agency supported in whole or in part by public funds or 
expending public funds .... " We concluded that a municipal court would be considered such a public 
body. Op. S.C. Atty Gen., May 27, 1980. 

1S. C. Code Ann. Section 1-23-10 (1) was amended subsequent to the May 7, 1992 opinion. 
The current definition of "agency" or "State agency" also excludes the South Carolina Tobacco 
Community Development Board and the Tobacco Settlement Revenue Management Authority, in 
addition to excluding the legislature and the courts. 
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For the limited purposes of S.C. Code Section 1-11-180, it is our opinion that the Judicial 
Department may be considered a "state department, agency, or institution," and may thus obtain a 
blanket bond with the approval of the Budget and Control Board. In an opinion dated July 27, 1962, 
this Office approved the fonn of a blanket bond for the South Carolina Forestry Commission. 
Although there were no statutes requiring any of the officers or employees of the Forestry 
Commission to be bonded, the bond was secured upon request of the Forestry Commission and 
approved by the Budget and Control Board under provisions of Section 87 of the 1962-1963 
Appropriations Act. Op. S.C. Atty Gen., July 27, 1962. We assume that it has been the practice of 
the Budget and Control Board to approve the blanket bonds requested by the Judicial Department. 
We also assume that the expenditure of funds by the Judicial Department for a blanket bond has been 
authorized, a separate issue which we do not address in this opinion. 

In the case ofJustices of the Supreme Court and Judges of the Court of Appeals, Circuit Courts, and 
Family Courts, it does not appear that the Code requires these judicial officers to give bond. 
However, ifthe Judicial Department chooses to, it may procure a blanket bond with the approval of 
the Budget and Control Board. 

Conclusion 

Unlike other public officials, such as clerks of court, probate judges, and magistrates, who are 
required by statute to give bond, the Justices and Judges about which you inquired are not required 
by statute to have individual bonds. If the Judicial Department wishes to secure a blanket bond for 
employees of the Department, it is our opinion that the Department may do so pursuant to S.C. Code 
Section 1-11-180. 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

Deputy Attorney General 

Sincerely, 

Henry McMaster 
Attorney General 

By: Elizabeth H. Smith 
Assistant Attorney General 


