
H ENRY M CM AST ER 

ATIORN EY G ENERAL 

December 2, 2008 

The Honorable Chip Huggins 
Member, House of Representatives 
308 Wayworth Court 
Columbia, South Carolina 29212 

Dear Representative Huggins: 

We understand from your letter that your desire an opinion of thls Office concerning 
implementation of the new state building code by municipalities and counties in South Carolina. In 
your letter, you provide the following information: 

During the 2008 legislative session, the General Assembly passed a 
state budget proviso of$ l 00,000 allocated to Clemson University and 
the Citadel to do research on our state's new building code in the area 
of wind and seismic requirements. As part of this small proviso, a 
requirement was included that would delay the implementation of the 
new state building code until July 1, 2009. There was also passed in 
a separate bill language that allowed the adoption of the new building 
code by coastal counties, only if FEMA moved to retrograde their 
flood insurance discount rate. FEMA subsequently issued a directive 
from Washington, DC that said FEMA would not use the lack of 
adoption of the new building code as a reason to retrograde flood 
insurance while the research was being conducted. Until the study is 
finished next year, the compliance or the non-compliance with the 
new building code will not be a factor in determining local insurance 
ratings. Despite the clear directive in the budget proviso, one or two 
jurisdictions have passed local ordinances to implement the new 
building code. 

As such, you are requesting that this Office 

review the existing law and the 2008 legislation to determine if it is 
legal for a local South Carolina jurisdiction to ignore a state budget 
proviso, existing state law that prohibits a local jurisdiction from 
implementing any building code that is not in effect statewide, a 
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FEMA directive, and then implement a new building code by simple 
local ordinance. 

Law/ Analysis 

Chapter 9 of title 6 of the South Carolina Code governs building codes. These provisions 
establish a South Carolina Building Codes Council (the "Council"), which is authorized via section 
6-9-40 of the South Carolina Code (Supp. 2007) "to review, adopt, modify, and promulgate the 
building codes referenced in section 6-9-50 .... "Section 6-9-50 of the South Carolina Code (Supp. 
2007) requires the Council to adopt by reference and amend only the latest editions of certain 
nationally recognized codes and standards published by the International Code Council, Inc. 
Furthermore, section 6-9-10 of the South Carolina Code (Supp. 2007) requires municipalities and 
counties to enforce the building code as adopted by the Council. Section 6-9-40, in addition to 
giving the Council authority to review, adopt, modify, and promulgate building codes, provides: 
"Any amended or modified code shall be codified as provided for in Section 1-23-90. The council 
shall determine whether the amended or modified code becomes effective on the first day of January 
or July." Accordingly, the Council has authority to set forth an implementation date for application 
of newly adopted versions of building codes. 

From your letter, we understand the latest version of the codes and standards published by 
the International Code Council, Inc. is the 2006 International Residential Code ("2006 IRC"). 
Furthermore, we understand the Council adopted the 2006 IRC in November 2007 with an 
implementation date of July 1, 2008. However, as you mentioned in your letter, in the 2008-2009 
State appropriations act, the Legislature passed a provision, which provides as follows: 

(LLR: Wind and Structural Engineering Research Lab) The 
Department of Labor, Licensing, and Regulation is directed to utilize 
$100,000 of the funds appropriated to the department to contract with 
Clemson University's Department of Civil Engineering and 
Engineering Mechanics and the Citadel in conjunction with the Home 
Builders Association of South Carolina, to establish a research project 
to determine the validity of wind and seismic residential building 
requirements for South Carolina, as prescribed in the 2006 
International Residential Code (IRC). A preliminary report on the 
findings must be submitted to the SC Building Council by June 30, 
2009. To ensure the maximum benefit of this study the current SC 
Residential Building Code will remain in place until June 30, 2009. 

2008 S.C. Acts 2483 (emphasis added). 

In numerous opinions, this Office recognized the legal principle that "in case of conflict 
between a Proviso in the state Appropriations Act and a permanent provision oflaw, the proviso is 



The Honorable Chip Huggins 
Page 3 
December 2, 2008 

generally controlling for that fiscal year." Ops. S.C. Atty. Gen., November 10, 2004; June 24, 2003; 
March 19, 2003. "[T]he provisions of the appropriations act would have the effect of suspending 
the provisions of the conflicting general law." Op. S.C. Atty. Gen., March 19, 2003. Thus, despite 
the authority given to the Council to set an implementation date, the proviso cited above requires that 
the current IRC remain in place until June 30, 2009. Because counties and municipalities are 
authorized only to enforce those building codes adopted by the Council, they would be prohibited 
from enforcing the 2006 IRC until Council implements it, which according to the proviso cannot 
occur until after June 30, 2009. 

Nonetheless, as you mentioned in your request letter, in addition to the proviso cited above, 
the Legislature enacted section 6-9-135 via the Proviso CodificationActof2007. 2008 S.C. Act No. 
353. This provision provides as follows: 

Notwithstanding any other provision of law, including specifically 
any temporary provisions in the general appropriations act for fiscal 
year 2008-2009, coastal counties and municipalities may adopt by 
reference or otherwise the provisions in the 2006 International 
Residential Code (IR C) necessary to prevent properties insured by the 
National Flood Insurance Program (NFIP) being retrograded to a 
lower class for purposes of the flood insurance premium discounts 
allowed jurisdictions participating in the NFIP's community rating 
system. 

According to the plain language of this provision, coastal counties and municipalities are allowed 
to adopt the 2006 IRC if such adoption is necessary to prevent properties insured by the NFIP from 
being retrograded. The common and ordinary meaning of "retrograde" is "[ m ]oving or tending 
backward." The American Heritage College Dictionary 1166 (3rd ed.1997). Thus, this provision 
is applicable only to those counties and municipalities who need to adopt the 2006 IRC in order to 
prevent their community rating from decreasing for purposes of flood insurance. 

In your letter, you state that FEMA issued a directive stating that it would not use lack of 
adoption of the 2006 IRC as a basis for retrograding flood insurance. Moreover, you provided us 
with a memorandum issued by the Community Rating System Coordinator, which explains that 
whether or not a community adopted and is enforcing the 2006 IRC impacts that community's 
Building Code Effectiveness Grading Schedule ("BCEGS"). In tum, a community's BCEGS 
classification impacts its Community rating, which impacts the discount a community is entitled to 
for insurance purposes. Furthermore, the memorandum indicates that Community Rating System 
("CRS") classification are evaluated on a cycle basis and for the most recent cycle changes in 
classifications become effective October 1, 2008. However, the memo clarifies that "no CRS Class 
retrogrades are to occur during this cycle." Thus, the memorandum supports your position that no 
retrogrades are to occur prior to June 30, 2009. As such, it appears to us that if the CRS 
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classifications cannot be retrograded prior to June 30, 2009, coastal communities will not need to 
take advantage of section 6-9-13 5 while the FEMA directive is in place. 

Conclusion 

Because counties and municipalities are relegated to adopting the building code approved 
by Council, we do not believe counties and municipalities may adopt a building code not yet adopted 
by the Council. The proviso contained in the 2008-2009 appropriations Act supercedes Council's 
ability to adopt the 2006 IRC prior to June 30, 2009. As such, counties and municipalities cannot 
adopt the 2006 IRC unless they meet the qualifications provided in section 6-9-135. However, you 
informed us that through a FEMA directive, no retrograde will occur prior to June 30, 2009. Thus, 
while this directive is in effect, we do not believe that coastal communities and municipalities will 
find it necessary to take advantage of the exception provided in section 6-9-13 5. 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

~-~-
Robert D. Cook 
Deputy Attorney General 

Yours very truly, 

Henry McMaster 
Attorney General 

~~~·~ 
By: Cydney M. Milling 

Assistant Attorney General 


