
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HENRY MCMASTER 
 ATTORNEY GENERAL   

August 5, 2008 
 
Marian D. Nettles, Esquire 
Nettles, Turbeville & Reddeck 
Post Office 699 
Lake City, South Carolina 29560 
 
Dear Ms. Nettles: 
 

We understand from your letter that you currently serve on the Commission for Lawyer 
Conduct (the “Commission”) and have been nominated to serve on the Florence/Darlington 
Technical Center Area Commission (the “Technical Center Commission”). Thus, you ask “[w]ould 
service on these two (2) boards constitute dual office holding?” 
 

Law/Analysis 
 

Article XVII, section 1A of the South Carolina Constitution (Supp. 2006) prohibits a person 
from holding “two offices of honor or profit at the same time, but any person holding another office 
may at the same time be an officer in the militia, member of a lawfully and regularly organized fire 
department, constable, or a notary public.” To contravene this provision, a person concurrently must 
hold two offices having duties that involve the exercise of some portion of the sovereign power of 
the State. Sanders v. Belue, 78 S.C. 171, 174, S.E. 762, 763 (1907). Furthermore, our courts 
recognize other relevant considerations in determining whether an individual holds an office, such 
as, whether a statute, or other such authority, establishes the position, proscribes the position’s duties 
or salary, or requires qualifications or an oath for the position. State v. Crenshaw, 274 S.C. 475, 477, 
266 S.E.2d 61, 62 (1980). 
 

The Legislature established the Technical Center Commission as a body politic and 
corporate pursuant to sections 59-53-710 et seq. of the South Carolina Code (2004). Section 59-53- 
710 states that the Technical Center Commission (referred to as the Area Committee for Florence- 
Darlington Technical College in the statutes) is composed of ten members appointed by the 
Governor on the recommendation of the legislative delegation. The only qualification for a position 
on the Technical Center Commission is residency, and each member serves a three-year term. We 
did not find an oath requirement or any indication that members of the Technical Center 
Commission receive compensation for their service. Section 59-53-720 states the Technical Center 
Commission “administer[s] the program of vocational and technical education in Darlington and 
Florence Counties . . . .” Furthermore, section 59-53-730 describes the powers and duties afforded to 
the Technical Center Commission, which include the power to adopt bylaws, rules, and regulations; 
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acquire real property; employ personnel; and expend funds for the operation and maintenance and 
improvement of facilities. 
 

Based on our review of the Technical Center Commission’s enabling legislation, we believe 
the Technical Center Commission members exercise a portion of the sovereign power of the State. 
Taking this factor into account along with the fact that the Technical Center Commission is 
established by statute, which provides a term and qualifications for service, we are of the opinion 
that membership on the Technical Center Commission is an office for purposes of dual office 
holding. This finding is consistent with previous opinions of this Office concluding membership on 
other area technical education commissions are offices. See Ops. S.C. Atty. Gen., April 14, 2005 
(Denmark Technical College Area Commission); December 15, 2003 (Spartanburg County 
Technical Education Commission); May 13, 2002 (Northeast Technical College Area Commission); 
December 13, 1995 (Piedmont Technical Education Commission); January 22, 1993 (Midlands 
Technical College Commission); August 6, 1990 (Technical College of the Lowcountry Area 
Commission); February 1, 1985 (Horry-Georgetown Technical College Commission); June 24, 1983 
(Central Carolina Technical College Commission). Thus, we must determine whether a position on 
the Commission is an office. 
 

The South Carolina Supreme Court created the Commission by Rule 3 of Rule 413 of the 
South Carolina Appellate Court Rules. Rule 3 states “the Commission shall have jurisdiction over 
all allegations that a lawyer has committed misconduct or is incapacitated.” Rule 413, SCACR. 
According to this Rule, “[t]he Commission shall be composed of 44 members appointed by the 
Supreme Court. 42 members shall be active members of the South Carolina Bar. 2 members shall 
be public members.” Id. Rule 3 provides that Commission members shall serve four-year terms. 
The powers of the Commission generally are as follows: 
 

(1) The Commission shall have the duty and authority to: 
 

(A) adopt its own rules of procedure for discipline and 
incapacity proceedings subject to the approval of the Supreme 
Court; and 

 
(B) propose amendments to the Rules of Professional 
Conduct and these Rules for Lawyer Disciplinary 
Enforcement to the Supreme Court. 

 
(2) In addition to the duties assigned to disciplinary counsel and 
Commission counsel in Rules 5 and 6, the Commission may delegate 
to either the disciplinary counsel or the Commission counsel the duty 
and authority to: 
 

(A) maintain the Commission’s records; 
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(B) maintain statistics concerning the operation of the 
Commission and make them available to the Commission and 
the Supreme Court; 

 
(C) prepare an annual report of the Commission’s activities 
for presentation to the Supreme Court and the public; and 
 
(D) inform the public of the existence and operation of the 
lawyer discipline system, including the Commission’s address 
and telephone number and the disposition of each matter in 
which public discipline is imposed. 
 

According to Rule 4 of Rule 413, Commission members are divided into panels, some of which 
perform investigations while others conduct hearings involving lawyer misconduct. Rule 4 assigns 
the following powers specifically to investigative panels and hearing panels: 
 

(f) Powers and Duties of Investigative Panel. An investigative panel 
shall have the duty and authority to: 

(1) review the recommendations of the disciplinary counsel 
after preliminary investigation and either authorize a full 
investigation or dismiss the complaint; 
 
(2) review the recommendations of disciplinary counsel after 
full investigation and approve, disapprove or modify the 
recommendations as provided in Rule 19(d)(2), to include 
dismissal of the complaint; 
 
(3) designate a member of the panel to preside over the 
investigative panel in the absence of the chair or vice-chair of 
the Commission; and 
 
(4) declare a matter closed, but not dismissed prior to the 
filing of formal charges and, after proper notice, to reopen a 
matter that has been previously closed but not dismissed. 
 

(g) Powers and Duties of Hearing Panel. A hearing panel shall have 
the duty and authority to: 
 

(1) rule on pre-hearing motions, conduct hearings on formal 
charges and make findings, conclusions, and 
recommendations to the Supreme Court for sanctions or for 
the dismissal of the case, pursuant to Rule 26; 
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(2) designate a member of the panel to serve as the chair of 
the panel; and 
 
(3) declare, after proper notice, a matter closed, but not 
dismissed, after the filing of formal charges. 
 

Although a position on the Commission shows some indications of being an office as its 
members are appointed and serve a specified term, the Commission was created under the Supreme 
Court’s rule making authority not by legislation. Moreover, while the Supreme Court gives the 
Commission the authority to investigate, conduct hearings, and make recommendations as to the 
disposition of matters involving attorney misconduct, disciplinary authority ultimately remains with 
the Supreme Court. Accordingly, we do not believe a member of the Commission exercises a 
portion of the sovereign power of the State. Thus, we are of the opinion that a member of the 
Commission does not hold an office for purposes for dual office holding. 
 

Conclusion 
 

Although we are of the opinion that membership on the Technical Center Commission 
constitutes an office for purposes of dual office holding, we do not believe a position on the 
Commission for Lawyer Conduct is an office. Therefore, we are of the opinion that you would not 
be in violation of article XVII, section 1A of the South Carolina Constitution if you simultaneously 
served in both of these positions. 
 
 
      Very truly yours, 
 
      Henry McMaster 
      Attorney General 
 
 
       

By:       Cydney M. Milling 
        Assistant Attorney General 
 
REVIEWED AND APPROVED BY: 
 
 
 
_______________________________ 
Robert D. Cook 
Assistant Deputy Attorney General 
 


