
ALAN WILSON 
ATIORNEY GENERAL 

Mr. Cecil W. Rorie 
P.O. Box369 
Jefferson, SC 29718 

Dear Mr. Rorie: 

As an "advanced state constable" licensed by SLED, you have inquired as to whether you may 
simultaneously serve as a town or county council member without jeopardizing your constable 
commission. I am interpreting your question as raising the issue of whether such service would violate 
the dual office provisions of the South Carolina Constitution. 

Article XVII, Section lA of the State Constitution (Supp. 2007) provides that "no person may hold two 
offices of honor or profit at the same time . . . " with exceptions specified for an officer in the militia, 
member of a lawfully and regularly organized fire department, constable or a notary public. (emphasis 
added). To contravene this provision, a person concurrently must hold two offices having duties that 
involve the exercise of some portion of the sovereign power of the State. Sanders v. Belue, 78 S.C. 171, 
58 S.E. 762 (1907). Furthermore, our courts recognize other relevant considerations such as whether a 
statute, or other authority, establishes the position, proscribes the position' s duties or salary, or requires 
qualifications or an oath for the position. State v. Crenshaw, 274 S.C. 475, 477, 266 S.E.2d 61, 62 
(1980). 

In numerous opinions, this Office has determined that a position on a town or city council is an office for 
purposes of dual office holding. E.g., Ops. S.C. Att'y Gen. (June 11, 2008; October 7, 2006; November 
5, 2003). Similarly, positions on county councils also qualify as offices for purposes of dual office 
holding. Ops. S.C. Att'y Gen. (June 25, 2010; March 7, 2008; January 18, 2006; November 2, 2005; 
March 18, 2004). Accordingly, clearly should you serve as a town or county council member, this 
position would be considered an office. 

However, as noted above, Article xvn, Section l A of the South Carolina Constitution specifically 
exempts constables from the dual office holding prohibition. Further, section 8-1-130 of the South 
Carolina Code (Supp. 20 I 0) provides: "Any member of a lawfully and regularly organized fire 
department, county veterans affairs officer, constable, or municipal judge serving as attorney for another 
city is not considered to be a dual officeholder, by virtue of serving in that capacity, for the purposes of 
the Constitution of this State." (emphasis added). Thus, as we have concluded in prior opinions, those 
holding state constable commissions are exempt from the prohibition on dual office holding. Ops. S.C. 
Att'y Gen. (March 4, 2009; December 15, 2003; May 2, 1989). Therefore, it is our opinion that your 
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service on city or town council while simultaneously serving as a state constable does not violate the dual 
office holding prohibition of the South Carolina Constitution. 

Conclusion 

A position on town or county council constitutes an office for purposes of dual office holding. However, 
because state constables are exempt from the dual office holding prohibition, your simultaneously serving 
as a town or county council member and a state constable not does violate article XVII, Section I A of the 
South Carolina Constitution. 

Very truly yours, 

~~~~B~ 
Assistant Attorney General 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

~,6-4_ 
Robert D. Cook 
Deputy Attorney General 


