
ALAN W ILSON 
AlTORNEY GENERAL 

May 20, 2011 

Sheridon H. Spoon, Esquire 
Assistant General Counsel 
South Carolina Department of Labor, Licensing and Regulation 
Post Office Box 11329 
Columbia, South Carolina 29211-1329 

Dear Mr. Spoon: 

We received your letter requesting an opinion of this Office on behalf of the South 
Carolina Board of Medical Examiners (the "Board") concerning TC/PC anatomic pathology 
arrangements in South Carolina. Primarily, you ask that we address legality of such 
arrangements under State and federal law and in particular sections 44-132-10 et seq. of the 
South Carolina Code. In addition, you ask that we also address "the issues of fee-splitting, 
patient care, credentialing, financial incentives, turnaround time and technical processing that 
these described arrangements present." 

Law/Analysis 

Included with your letter, you provided us with a copy of a letter from Jane Pine Wood 
and Steven M. Harris of the law firm of McDonald Hopkins LLC addressed to the Board on 
behalf of the South Carolina Society of Pathologists (the "Wood/Harris Letter"). The 
Wood/Harris Letter describes the TC/PC arrangement as follows: 

[R]eferring physician practices (both urology and gastroenterology 
practices) contract with a pathologist on a part-time basis for the 
provision of the professional pathology interpretation services. We 
are uncertain as to whether the pathologist is hired as an 
independent contractor or an employee of the referring practice, 
and this distinction is critical in terms of compliance with our 
review of applicable state law, as explained in more detail below. 
In this arrangement, the professional pathology interpretations are 
billed by the referring physician practice, which in turn pays the 
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pathologist a markedly reduced fee for his or her professional 
pathology services. 

It is the understanding of the South Carolina Society of 
Pathologists that the professional fee is shared between the 
referring practice and the pathologist on an approximately 70/30 
basis, with the referring practice receiving 70 percent of the 
professional pathology fee in exchange for its referral, and the 
pathologist retaining only 30 percent of the professional fee. In 
exchange for this fee splitting arrangement, the pathologist's 
laboratory within the state receives the specimen for processing. 
The pathologist's laboratory either bills patients/payers directly for 
the technical component services, or sells the technical component 
services to the referring physician practices, which re-bill the 
purchased services to patients/payers with a mark-up in price. 

You also included a letter written to the South Carolina Board of Medical Examiners by 
Henry L. Parr, Jr. of Wyche Burgess Freeman and Parham, written on behalf of two pathologist 
involved in TC/PC arrangements (the "Parr Letter"). In this letter, Mr. Parr describes two types 
of TC/PC arrangements. 

Scena.rio 1. A medical practice consisting primarily of urologist 
or gastroenterologists also employs a pathologist as a part time 
employee to analyze slides of specimens obtained by other 
physicians in the practice from patients. The services of the 
employee pathologist are the professional component of the 
pathology series to the patients. The practice contracts with in 
independent laboratory to prepare the slides of the tissue 
specimens. The treating physician in the group, urologist or 
gastroenterologist, submits specimens to the independent lab and 
orders the slides. The services of the independent laboratory are 
the technical component of the pathology services. The laboratory 
bills and collects for the technical component. The practice bills 
the patient and collects for the professional component of the 
pathology services based on the amounts approved for that 
component by Medicare or the appropriate payor if the patient is 
not covered by Medicare. The part time employee pathologist has 
no relationship with the independent laboratory. The 
compensation of the employee pathologist is negotiated based on 
fair market value. As a result, the employee pathologist receives 
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compensation equal to somewhere between 35% and 30% of the 
total professional component that the practice receives for the 
pathology services. This rate of compensations is comparable to 
what employee pathologists have historically received for 
comparable services to many other practices. 

Scenario 2. This scenario is the same as scenario 1, except 
that ·the employee pathologist has an ownership interest in the 
independent laboratory that prepares the slides and receives the 
technical component. Like the employee pathologist in Scenario l , 
the employee pathologist's compensation is based on fair market 
value and is similar to that historically received by other employee 
pathologists who have no connection to an independent lab. 

You ask that we analyze these arrangements under State and federal law. As we noted in 
a recent opinion, "as a matter of policy, this Office does not opine on questions of federal law." 
Op. S.C. Atty. Gen., July 24, 2009. However, we will attempt to address the legality of these 
types of TC/PC arrangements under State law. We understand you are particularly concerned 
with whether the arrangements described above violate the provisions in chapter 132 of title 44 
of the South Carolina Code. Section 44-132-10 of the South Carolina Code (Supp. 2010) 
provides: 

Except as provided in Section 44-132-20, no person licensed to 
practice in this State as a physician, surgeon, or osteopath., a dentist 
or dental surgeon, a nurse practitioner, or a physician's assistant 
shall charge, bill, or otherwise solicit payment for outpatient 
anatomic pathology services unless the services were rendered 
personally by the licensed practitioner or under the licensed 
practitioner's supervision. 

Section 44-132-20 of the South Carolina Code (Supp. 2010) states: 

A person who is licensed to practice medicine in this State or the 
professional legal entity of which the person is a shareholder, 
partner, employee, or owner, may submit a bill for outpatient 
anatomic pathology services only to: 

(1) the patient directly; 

(2) the responsible insurer or other third-party payor; 
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(3) the hospital, public health clinic, or nonprofit health 
clinic; or 

( 4) the referral laboratory or the primary laboratory. 

As you mentioned in your letter, in 2006, this Office issued an opinion addressing the 
ability of physicians to bill for anatomic pathology services. Op. S.C. Atty. Gen., September 26, 
2006. That opinion primarily dealt with the interpretation of section 44-132-40 of the South 
Carolina Code (Supp. 2010). That provision states: "The provisions of this chapter do not 
prohibit billing between laboratories for anatomic pathology services in instances where a 
sample or samples must be sent to another specialist." S.C. Code Ann, § 44-132-40. The 
requester asked that we determine whether or not this provision allows dermatopathologists to 
refer a pathological sample to another pathologist for a consultation and then bill for the services 
of the consulting pathologist. Op. S.C. Atty. Gen., September 26, 2006. We concluded as 
follows: 

Section 44-132-10 clearly prohibits a licensed practitioner who 
does not personally perform or supervise the performance of 
anatomic pathology services from billing a patient for those 
services. Furthermore, in those instances only the laboratory 
performing such services may bill the patient or the patient's 
insurance company. However, section 44-132-40 clarifies that 
should a laboratory receive a sample for the performance of 
anatomic pathology services, it may "refer" the sample to another 
specialist. Section 44-132-20 reinforces the ability to refer samples 
between laboratories by allowing one licensed to practice medicine 
or their office to bill the laboratory from which the referral 
initiated. Thus, given the plain language of these provisions and in 
reading section 44-132-40 in conjunction with section 44-132-20, 
we believe the Legislature intended for a laboratory receiving a 
sample from another laboratory to be able to bill the "referral" or 
"primary" laboratory and for the referral or primary laboratory to 
be able to bill the patient for both its performance of anatomic 
pathology services, as well as, those performed by the laboratory to 
which it referred the sample. However, under the wording of these 
statutes, we do not believe a licensed practitioner who does not 
perform or supervise the performance of anatomic pathology 
services may bill a patient for the performance of such services by 
a laboratory. 
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While this opinion did not address TC/PC arrangements, we emphasized that section 44-
132-10 requires that billing physicians either perform or supervise the performance of the 
anatomic pathology services. The TC/PC arrangements described in both the Wood/Harris 
Letter and the Parr Letter discuss employing a pathologist on a part time basis to work alongside 
another physician (whether it is an urologist or a gastroenterologist). However, neither of these 
letters indicates the degree of supervision the employing physician will have over the 
pathologist. Moreover, the question of whether or not a particular pathologist is being 
supervised by another physician is a question of fact. On nwnerous occasions, we stated that 
"this Office cannot make determinations of fact as 'investigations and determinations of facts are 
beyond the scope of an opinion of this Office and are better resolved by a court."' Op. S.C. Atty. 
Gen., December 15, 2010 (quoting Op. S.C. Atty. Gen., September 14, 2006). Therefore, this 
Office cannot opine as to whether a particular TC/PC arrangement satisfies the supervision 
requirement under section 44-132-10. Nonetheless, according to the plain language of section 
44-132-10, so long as employing physician supervises the work of the pathologist, we believe a 
court would find employing physician could bill for the pathologist's services. 

Section 44-132-10 does not address situations in which a pathologist owns an interest in 
an outside lab. Nonetheless, section 44-132-10 does not specifically prohibit such an 
arrangement. Thus, a court could find that such arrangements are permissible. However, we 
caution that we have not reviewed whether such a situation is permissible under federal law. 

The Wood/Harris Letter mentions a distinction is made under State law if a part time 
pathologist is employed as an independent contractor or an employee. Sections 44-132-10 et 
seq. does not appear to make such a distinction. However, we recognize that one element that 
courts typically examine to determine whether or not an employer-employee relationship exists 
is whether or not the employer has the right and authority to control and direct the person 
employed. See Kilgore Group, Inc. v. South Carolina Employment Sec. Comm'n, 313 S.C. 65, 
437 S.E.2d 48 (1993) (concerning whether or not a person is an employee or independent 
contractor for purposes of unemployment truces); Wilkinson ex rel. Wilkinson v. Palmetto State 
Transp. Co., 382 S.C. 295, 676 S.E.2d 700 (2009) (concerning whether or not a person is an 
employee or an independent contractor for purposes of workers compensation coverage). As we 
previously mentioned, section 44-132-10 essentially provides that if the anatomic pathology 
services are not performed by the licensed practitioner, they must be performed by a person 
"under the licensed practitioner's supervision." S.C. Code Ann.§ 44-132-10. Thus, in order to 
comply with section 44-132-10, we would assume that the billing practitioner has a significant 
level of control over the person performing the pathological services. Therefore, we presume a 
court would necessarily find that the person performing the pathological services is an employee 
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rather than an independent contractor, but section 44-130-10 does not specify that the type of 
relationship is necessary. 

In addition to addressing whether or not the TC/PC arrangements described in the 
Wood/Harris Letter and the Parr Letter are permissible under State law, you also ask that we 
address issues related to fee-splitting, patient care, credentialing, financial incentives, turnaround 
time and technical processing that these types of arrangements present. The Wood/Harris letter 
argues that the American Medical Association takes the position that TC/PC arrangement 
described in the letter violates the AMA's ethics guidelines. The interpretation of a private 
organization's ethical rules is beyond the scope of an opinion of this Office. Therefore, we are 
unable to comment on whether or not the TC/PC arrangements you are concerned with violate 
AMA rules. 

Furthermore, we understand that you are concerned with whether the TC/PC 
arrangements described in the Wood/Harris Letter raises concerns over patient care. 
Specifically, this letter states that pathologist participating in the arrangements described may be 
able to avoid the credentialing requirements of hospitals. The Wood/Harris Letter points out that 
these pathologists may not have the same training and experience as pathologist affiliated with 
hospitals. In addition, the Wood/Harris Letter argues that such arrangements decrease the 
turnaround time to process pathological samples. To the contrary, the Parr letter argues that 
these types of TC/PC arrangements could be beneficial to patients. 

Whether or not the TC/PC arrangements described above are beneficial to patients is 
clearly a question of fact. As we previously mentioned, this Office does not have the ability to 
make factual determinations. Op. S.C. Atty. Gen., March 16, 2011. Furthermore, whether or not 
these arrangements are beneficial to patients is a matter of policy. Currently, State law does not 
address this issue. However, we presume that in enacting the provisions contained in section 44-
132-50 et seq., the Legislature's aimed to protect patients. Nevertheless, the Legislature has not 
mandated that the particular arrangements between physicians and pathologist must prove to be 
beneficial to patients in order to be valid. Accordingly, the issue of whether TC/PC 
arrangements are beneficial to patients does not involve a question of State law that can be 
answered in an opinion of this Office. 

Conclusion 

Section 44-132-10 of the South Carolina Code requires that in order for a physician or 
other medical professional to bill for anatomic pathological services, that physician or medical 
professional must either perform the services him or herself or directly supervise the person 
performing the service. Therefore, we believe that if the part time pathologist in the 
arrangements described above is directly supervised by the billing physician, such an 



Mr. Spoon 
Page 7 
May 20, 2011 

arrangement is permissible under section 44-132-10. We do not believe this determination 
would change with regard to section 44-1 32-10 if the pathologist involved also owns an interest 
in the laboratory preparing the pathological sample. Furthermore, while section 44-132-10 does 
not require that the relationship between the licensed practitioner and the person performing the 
anatomic pathology services be an employee-employer relationship, due to the supervision 
requirement under section 44-132-10, we believe a court would likely find such a relationship 
because of the level of control required by section 44-132-10. 

Although we believe that TC/PC arrangements under certain circumstances may be legal 
under South Carolina law, we understand that the Board has concerns about such arrangements. 
Pursuant to section 44-132-30 of the South Carolina Code (Supp. 2010), the Board is responsible 
for enforcing the provisions contained in chapter 132 of title 44. Thus, we believe the Board 
must make decisions on whether or not individual licensees satisfy these provisions. These 
decisions are then reviewable by the Administrative Law Court pursuant to section 40-47-45 of 
the South Carolina Code (Supp. 2009). Therefore, the Board, and in some circumstances the 
Administrative Law Court, must ultimately make a determination as to the legality of TC/PC 
arrangements. 

In addition to interpreting section 44-132-10, you asked us to evaluate issues involving 
fee splitting, patient care, credentialing, financial incentives, turnaround time, and technical 
processing involved in the TC/PC relationship described above. The fee splitting issue as 
described in the Wood/Harris Lett.er and the Parr Letter involves the application of an AMA 
ethics opinion, and thus, is beyond the scope of an opinion of this Office. The other issues all 
involve questions of fact and matters of policy. State law does not currently appear to address 
these issues. Therefore, we cannot comment these issues in this opinion. However, if the Board 
is concerned about these issues of policy, it should address those concerns to the Legislature. 

D AND APPROVED BY: 

Robert D. Cook 
Deputy Attorney General 

Very truly yours, 

Cy ey M. Milling 
Assistant Attorney General 


