
HENRY MCMASTER 
ATl"(lRNEY (JENERA!, 

October 28, 2008 

The Honorable James E. Stewart, Jr. 
Member, House of Representatives 
584 Beaver Darn Road 
Aiken, South Carolina 29805 

Dear Representative Stewart: 

In a letter to this office you indicated that a member of the New Ellenton city council lives 
in an area that was recently ruled by a court to no longer be eonsidered a part of or annexed to the 
City of New Ellenton. You have questioned whether that individual may continue to serve out his 
term of office as a city councilman or does he have to resign. 

A prior opinion of this office dated July 30, 2008 is responsive to your question. That 
opinion states that 

... Section 5-15-20 of the South Carolina Code (2004), describing the methods of 
election for city council members, imposes the following requirement on city council 
members: 

Mayors and councilmen shall be qualified electors of the municipality 
and, if they are elected subject to residential or ward requirements as 
provided in this section, they shall be qualified electors of the ward 
prescribed for their election qualification. 

S.C. Code Ann.§ 5-15-20. Section 7-5-610 of the South Carolina Code (Supp. 2007) 
states the qualifications of those desiring to vote in a municipal election. This 
provision provides: 

Every citizen of this State and of the United States: 
( 1) Of the age of eighteen years and upwards; 
(2) Having all the qualifications mentioned in§ 7-5-120; 
(3) Who has resided within the corporate limits of any incorporated 
municipality in this State for thirty days previous to any municipal 
election; 
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( 4) Who has been registered for county, state, and national elections 
as herein required; is entitled to vote at all municipal elections of his 
municipality. 

S.C. Code Ann. § 7-5-610 (emphasis added). Accordingly, pursuant to section 
7-5-610(3), in order to be qualified to serve as a member of Town Council, one must 
be a resident of the Town ... 

Pursuant to Section 5-7-210 of the South Carolina Code (2004), Town Council is 
charged with the authority to determine whether its members meet their qualifications 
for office. Moreover, if during a member's term he fails to satisfy the required 
qualifications, Section 5-7-200 of the South Carolina Code (2004) requires that he 
or she forfeit the office. Therefore, if a member of Town Council fails to meet the 
residency requirement during his or herterm of office, Section 5-7-200( a) effectuates 
a forfeiture of his or her position. See Op. S.C. Atty. Gen., October 4, 1984 (finding 
a city councilmember who moved outside of the city's limits forfeited his office). 

Consistent with such opinion, upon the final determination that a particular area is no longer 
considered a part of or annexed to the City of New Ellenton, an individual who lives in that area 
would be considered as failing to meet the residency requirement to hold office as a member of the 
New Ellenton city council and would, therefore, forfeit his office. Of course, this assumes that the 
order of the judge referred to in your letter is a final order and no further appeal is planned of that 
order which could alter or reverse the ruling. 

I would only further add that as to any question regarding the validity of any actions taken 
by the councilman in question, consistent with a prior opinion of this office dated November 20, 
1997, the actions of the councilman would be considered to be those of a "de facto officer." As 
stated in that opinion, 

[a] de facto officer is one who has a colorable right or title to the office, accompanied 
by possession. Op. Atty. Gen. dated June 5, 1961. One who holds an office under an 
appointment or election giving color of title may be a de facto officer, although the 
appointment or election is irregular or invalid. Op. Atty. Gen. dated June 18, 1976 
(citing 67 C.J.S. Officers § 270). Where one is actually in possession of a public 
office and discharges the duties thereof, the color of right which constitutes him a de 
facto officer may consist in an election or appointment, holding over after the 
expiration of his term, or by acquiescence by the public for such a length of time as 
to raise the presumption of a colorable right by election, appointment, or other legal 
authority to hold such office. The duties of the office are exercised under color of a 
known election or appointment which is void for want of power in the electing or 
appointing body, or for some defect or irregularity in its exercise, such ineligibility, 
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want of power or defect being unknown to the public. Alleger v. School District No. 
16, Newton County, 142 S.W.2d 660 (1940). 

Consistent with such, as to any actions of the councilman, in the opinion of this office, a court would 
find this council member to be a de facto officer. This council member's de facto status come from 
the colorable title to the office derived from his election, his possession of the office, and the fact 
that any defect was unknown to the public. As stated in the referenced opinion,"[ a]s a general rule, 
the acts of an officer de facto are valid and effectual so far as they concern the public or the rights 
of third persons. See State ex rel. McLeod v. Court of Probate of Colleton County, 266 S.C. 279, 
223 S.E.2d 166 (1975); Ops. Atty. Gen. dated June 18, 1976 and June 5, 1961. 

With kind regards, I am 

REVIE ED AND APPROVED BY: 

Very truly yours, 

Henry McMaster 

~~ey General 

U/w4~~~ 
By: Charles H. Richardson 

Senior Assistant Attorney General 

~ n/?rP/ ~~l-z___ 
R ert D. Cook 
Deputy Attorney General 


