
ALAN W ILSON 
ATfORNBY GENERAL 

June 15, 2011 

The Honorable Bill Taylor 
Member, House of Representatives 
416 Blatt Building 
Columbia, SC 2920 I 

Dear Representative Taylor: 

In a letter to this office, you request an opinion regarding the authority of a municipality to 
substitute a local ordinance summons in lieu of issuing a uniform traffic ticket for a speeding violation. 
By way of background, you provide us with the following information: 

[t]his has been an ongoing practice in New Ellington, SC. When a driver is 
stopped for speeding the officer offers the violator a choice: accept the Uniform 
Traffic Citation "with points on your license" or be given a ticket for violating a 
local ordinance "with no points." It is my understanding that most opt for the 
local ordinance violation with its $185 penalty. 

Law/ Analysis 

S.C. Code Ann. §56-7- 10 states: 

[t)here will be ~ uniform traffic ticket used ID: all law enforcement officers in 
arrests for traffic offenses and for the following additional offenses ... 

No other ticket may be used for these offenses. The service of the uniform 
traffic ticket shall vest all traffic, recorders', and magistrates' courts with 
jurisdiction to hear and to dispose of the charge for which the ticket was issued 
and served . ... [Emphasis added). 

Section 56-7-80 further provides that: 

[u]pon adoption of the ordinance summons, any county or municipal law 
enforcement officer or code enforcement officer is authorized to use an 
ordinance summons . . . The uniform ordinance summons may not be used to 
perform a custodial arrest. No county or municipal ordinance which regulates 
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the use of motor vehicles on the public roads of this State may be enforced 
using an ordinance summons. [Emphasis added]. 

This office on prior occasions has addressed the question regarding the use of a uniform 
ordinance summons in association with municipal ordinance violations dealing with traffic offenses. In an 
opinion dated November 14, 2006, we discussed whether a municipality is in violation of §56-7-10 if its 
officers substituted the uniform traffic ticket as prescribed by statute for minor traffic offenses, such as 
speeding, and instead utilized a "town ticket'' when citing the municipality's "careless operation law," 
which carried a higher penalty but no points on the driver's license. Specifically referring to §56-7-80, we 
concluded that "a municipality is required to use the unifonn traffic ticket when citing for municipal 
ordinance violations dealing with traffic offenses .... It may not use a municipal ordinance summons in 
such situation." See also Ops. S.C. Atty. Gen., October 15, 2003 [stating "as to any municipal ordinance 
pertaining to traffic or motor vehicle offenses ... such must be cited using a uniform traffic ticket," and 
concluding that a municipal ordinance summons ticket may not be used]; November I 0, 1972 [relying on 
similar law preceding §56-7-10, and stating that "every traffic officer of the State and of all cities and 
counties must use the uniform traffic ticket in every case"]. 

In another opinion dated December 2, 2008, we addressed the enforcement of a county ordinance 
that dealt with the transportation of refuse and the manner in which the load transported had been secured. 
We noted the ordinance was irrelevant to how safely or unsafely a motorist operated the vehicle itself 
whicb carried the load, and that the ordinance provision was not a traffic offense. Referring to §56-7-80, 
we thus concluded that a violation of this transportation of refuse ordinance could be cited using a 
uniform ordinance summons, and that a uniform traffic ticket was not required. 

We also note that, pursuant to §56-7-40: 

[a]ny person intentionally violating the provisions of §56-7-10 ... shall be 
deemed gu ilty of a misdemeanor and upon conviction shall be fined not less 
than two hundred fifty dollars nor more than fifteen hundred dollars or 
imprisoned for not more than six months, or both, for each ticket unaccounted 
for, or each use of a nonuniform ticket, or each failure to timely forward the 
Department of Motor Vehicles records copy or audit copy of a ticket. If the 
failure to account for a ticket, or the use of a nonuniform ticket, or the failure to 
timely forward the Department records or audit copy of the ticket is inadvertent 
or unintentional, such misuse shall be triable in magistrate's court and upon 
conviction shall be punishable by a fine of not more than one hundred dollars. 
Any person charged with failing to timely forward the results of the annual 
inventory shall be tried in magistrate's court and upon conviction shall be fined 
not more than one hundred dollars. 

In the November 14, 2006, opinion, we addressed whether if a municipality is determined to be in 
violation of §56-7-10, is it then subject to the penalties set forth in §56-7-40, and if so, is the penalty 
assessed against the municipality where the violation occurred or the officer who wrote the ticket. We 
advised that: 
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... a court has never ruled on such issue. Presumably, both the municipality 
and its law enforcement officers would have been acting in good faith when a 
municipal ordinance summons was used in such situation. However, only a 
court could answer the question with finality. As a result, it is our 
recommendation that the whole question regarding the municipal offense of 
careless operation of a vehicle and its ramifications be brought before a court, 
such as in a declaratory judgment action. Until a court rules, it appears that a 
municipal careless operation of a vehicle ordinance should be presumed valid 
and that a municipality and its officers who utilize a municipal ordinance 
summons in such situation are acting in good faith. 

Conclusion 

Consistent with §§56-7-10 and 56-7-80, we therefore reaffirm prior opm1ons of this office 
advising that a municipality is required to use a uniform traffic ticket when citing for municipal ordinance 
violations dealing with traffic offenses. Jt may not use a municipal ordinance summons in such situation. 

ff you have any further questions, please advise. 

Very truly yours, 

N.~:oJ 
Senior Assistant Attorney General 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

Deputy Attorney General 


