
ALAN WILSON 
A ITORNEY GENERAL 

The Honorable Murrell Smith 
Representative, District No. 67 
P.O. Box 580 
Sumter, South Carolina 29151 

Dear Representative Smith: 

August 25, 2011 

You have requested an opinion regarding ad valorem property taxes in Sumter County. Specifically, you 
indicate that Sumter County might have failed to reassess certain property within the county, and you 
question whether such failure complies with state law. In addition, you indicate that certain fees included 
on Sumter County property tax bills are imposed for services that were previously funded by property 
taxes, and you question whether such fees can be imposed where they result in an overall cost to real 
property owners that exceeds the "millage cap" set forth in section 6-1-320(A) of the South Carolina 
Code (2004 & Supp. 2010). 

Reassessment of Real Property 

Section 12-43-217 of the South Carolina Code (2000 & Supp. 2010) provides: 

(A) Notwithstanding any other provision of law, once every fifth year each county or the 
State shall appraise and equalize those properties under its jurisdiction. Property 
valuation must be complete at the end of December of the fourth year and the county or 
State shall notify every taxpayer of any change in value or classification if the change is 
one thousand dollars or more. In the fifth year, the county or State shall implement the 
program and assess all property on the newly appraised values. 

(B) A county by ordinance may postpone for not more than one property tax year the 
implementation of revised values resulting from the equalization program provided 
pursuant to subsection (A). The postponement ordinance applies to all revised values, 
including values for state-appraised property. The postponement allowed pursuant to this 
subsection does not affect the schedule of the appraisal and equalization program 
required pursuant to subsection (A) of this section. 

(C) Postponement of the implementation of revised values pursuant to subsection (B) 
shall also postpone any requirement for submission of a reassessment program for 
approval by the Department of Revenue. 

(Emphasis added). Thus, if Sumter County was due to reassess the properties in its jurisdiction and has 
failed to do so, one possible explanation is that Sumter County might have enacted the "postponement 
ordinance" permitted by section 12-43-217(8). On the other hand, in the event that Sumter County has 
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willfully failed to comply with the requirements of law with respect to reassessment, the Department of 
Revenue may seek a factual finding from a circuit court to that effect. See S.C. Code Ann. § 12-43-260 
(2000) (copy attached). This Office is not empowered to make factual findings. ti, Letter to the 
Honorable Michael T. Rose, Senator, Op. S.C. Att'y Gen. No. 89-40 (April 3, 1989) ("[T]his Office does 
not have the authority of a court or other fact-finding body, [and] we are not able, in a legal opinion, to 
adjudicate or investigate factual questions."). 

Separate Fees 

South Carolina Code section 6-1-330 (2004 & Supp. 2010) expressly permits counties and municipalities 
to impose a "service or user fee" for public services. Section 6-I-330(C) contemplates that fees might be 
imposed for services that were previously funded using ad valorem property taxes: "If a governmental 
entity proposes to adopt a service or user fee to fund a service that was previously funded by property tax 
revenue, the notice required pursuant to Section 6-1-80 must include that fact in the text of the published 
notice." 

A court evaluating the validity of a particular fee will consider whether such fee is paid in exchange for a 
"special benefit" to the payers and whether the fee is used to fund the service for which it is imposed. 
See, e.g., Brown v. County ofHony, 308 S.C. 180, 185, 417 S.E.2d 565, 568 (1992) ("A service charge is 
imposed on the theory that the portion of the community which is required to pay [the charge] receives 
some special benefit as a result of the improvement made with the proceeds of the charge."). If the fee is 
a general revenue-raising measure, as opposed to a reasonable charge for services, a court will find that it 
is in the nature of tax. See id. at 184, 417 S.E.2d at 567 ("The question of whether a particular charge is a 
tax depends on its real nature and not its designation."). 

If the fee is a tax, then it must comply with the millage cap in section 6-1-320(A) of the South Carolina 
Code or satisfy one of the statutory exemptions to that cap. ti, Letter to Edwin C. Haskell, Ill, Esquire, 
Op. S.C. Att' y Gen. (June 26, 2007) (opining that "any increase in the millage rate levied by a county for 
the purpose of providing fire protection services ... is limited by section 6-1-320(A), unless the increase 
is due to one of the exemptions provided under section 6-1-320(B)"). On the other hand, if the fee is a 
proper "service or user fee," it need not comply with the section 6-1-320 millage cap. See S.C. Code 
Ann. § 6-1-320(C) ("The millage limitation provisions of this section do not apply to revenues, fees, or 
grants not derived from ad valorem property tax millage or to the receipt or expenditures of state funds." 
(emphasis added)). 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

Very truly yours, 

DOA/uµ e. 11~ 
Dana E. Hofferber 
Assistant Attorney General 

~I~ 
Deputy Attorney General 


