
ALAN WILSON 
A TIORNEY GENERAL 

Mr. Kenneth B. Wingate 
SC Commission on Higher Education 
1122 Lady Street, Suite 300 
Columbia, SC 29201 

Dear Mr. Wingate: 

October 7, 2011 

We received your letter requesting clarification concerning two prior opinions of this Office 
dated January 5, 2011 and May 11, 2011. Specifically, you asked us to address the definition of 
"new" or "new programs" as related to the Commission on Higher Education's (CHE) authority 
to approve a new USC/Greenville Hospital System School of Medicine in Greenville. You have 
expressed concern that there are situations with respect to academic programs where at first 
glance, certain new programs may appear to be simple expansions. You explained that the core 
of your concern is the two above referenced opinions "might be used in the future to contend that 
certain program expansions or additions or other program changes might not be subject to" CHE 
review even though "we have long interpreted [such authority] to be the intent of the General 
Assembly." We understand the proposed addition to the USC Medical School is not part of your 
mqmry. 

In the opinion dated January 5, 2011, we opined as follows: 

[T]he proposed addition to the USC Medical School Program in Greenville does not 
require CHE approval. Employing the common and ordinary meaning of the phrase 
"new program," as used in the statutes relating to CHE's authority, we deem the addition 
of first and second year USC Medical School courses in Greenville to the already 
established program - one in which third and fourth years of USC Medical School have 
long been offered in Greenville - to be the addition to an existing program rather than the 
establishment of a "new program" for purposes of§ 59-103-35 and related statutes. 

Op. S.C. Atty. Gen., January 5, 2011 (emphasis added). This conclusion was affirmed in our 
opinion dated May 11 , 2011. See, Op. S.C. Atty. Gen., May 11, 2011. This Office also opined 
that "the Legislature itself expressly recognized a distinction between the initiation of a 'new 
program' and the expansion or addition to an existing program." Op. S.C. Atty. Gen., January 5, 
2011 . 
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The law is clear that the South Carolina Commission on Higher Education has authority to 
approve new public college or university programs in South Carolina. For example, S.C. Code § 
59-103-35 provides in pertinent part as follows: 

No new program may be undertaken by any public institution of higher education without 
the approval of the commission. The provisions of this chapter apply to all college 
parallel, transferable and associate degree programs of technical and comprehensive 
education institutions. All other programs and offerings of technical and comprehensive 
education institutions are excluded from this chapter. 

S.C. Code§ 59-103-35. Similarly, S.C. Code§ 59-123-10 provides in relevant part: 

[i]t is further intended that any new programs undertaken by the institution [of higher 
education] will first be approved by the Commission on Higher Education and that no 
organizational changes in the operation and management of the institution shall be made 
as a result of the change in name." 

S.C. Code § 59-123-10. Also, S.C. Code § 59-101-150 states that "[n]o new program shall be 
undertaken by any State-supported institution of higher learning without the approval of the 
Commission [on Higher Education] or the General Assembly." S.C. Code § 59-101-150. 
Nevertheless, it remains the opinion of this Office that "the proposed addition to the USC 
Medical School Program in Greenville does not require CHE approval." See, January 5, 2011. 

The conclusion drawn in the January 5, 2011 and May 11, 2011 opinions is based upon the 
situation addressed in those opinions. We reaffirm our conclusion that CHE approval is 
unnecessary with respect to the unique situation involving the proposed expansion of the use 
Medical Program in Greenville. Such is not to say, however, that CHE approval is not required 
in other circumstances unrelated to the USC/Greenville Medical Program. We leave it to the 
Commission to apply the law in these other circumstances. 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

~/;)1 ~ 
Robert D. Cook 
Deputy Attorney General 

Very truly yours, 

O(~~.~-.~ 

Leigha Blackwell Sink 
Assistant Attorney General 


