
ALAN WILSON 
A TIORNEY GENERAL 

April 2, 2012 

Joshua A. Gruber, Esquire 
Office of the County Administrator, Beaufort County 
Administration Building 
Post Office Drawer 1228 
Beaufort, South Carolina 29901-1228 

Dear Mr. Gruber: 

You have requested an opinion of this Office concerning the proper interpretation of the term "gross 
income" in the context of a county business license tax ordinance. Specifically, you have asked which 
"items as reported on a federal income tax return should be included and [which] items should be 
excluded" when calculating the gross income of a private club or homeowners' association pursuant to 
Beaufort County's ordinance. 

As an initial matter, we note that you have not provided this Office with any information regarding the 
activities or sources of income of any particular club or association. Thus, we can provide only general 
guidance, beginning with the presumption that the county's ordinance is valid as written. See, e.g., Letter 
to The Honorable N.R. "Bob" Salley, Sr., Op. S.C. Att'y Gen. (Nov. 18, 1996).1 

Analysis 

"Gross income" as defined by ordinance 

Beaufort County Code section 18-51 imposes a business "license fee based on gross income." In general, 
gross income in the context of a business license tax "means the total receipts from a business before 
deducting expenditures for any purpose." Columbia Ry., Gas & Elec. Co. v. Jones, 119 S.C. 480, 112 
S.E. 267, 272 (1922); accord Letter to The Honorable J. Ira Ruff, Op. S.C. Att'y Gen. No. 83-76 (Sept. 
26, 1983). For the purposes of its business license tax, Beaufort County appears to use the terms "gross 
income" and "gross receipts" interchangeably.2 Section 18-4 7 of the Beaufort County Code defines 
"gross receipts" as follows: 

You have not inquired about the validity of the ordinance. 

2 You have represented that the county's business license tax was amended most recently by 
Beaufort County Ordinance 2010/13 (Aug. 23 , 2010), a copy of which you have provided to this Office. 
The definition of "gross receipts" in 2010/13 appears to be an adoption-with modifications-of the 
definition of "gross income" provided by a previous version of the county code. See Beaufort County 
Ordinance 99-36 (Nov. 22, 1999). 
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Gross receipts means the total revenue of a business, received or accrued, for one 
calendar or fiscal year collected or to be collected by the businesses [sic], excepting 
income from business done wholly outside of the unincorporated area of the county and 
fully reported to a municipality or other county. The term "gross receipts" means the 
value proceeding or accruing from the sale of tangible business personal property, 
including merchandise and commodities of any kind and character and all receipts, by the 
reason of any business engaged in, including interest, dividends, discounts, rentals of real 
estate or royalties, without deduction on the account of the cost of the property sold, the 
cost of the materials used, labor or service cost, interest paid, or any other expenses 
whatsoever and without any deductions on account of losses. Gross income for business 
licenses purposes, [sic] may be verified by inspection of returns filed with the Internal 
Revenue Service, the South Carolina Department of Revenue, the South Carolina 
Insurance Commission, or other government agency. In cases of brokers or agents, gross 
income means commissions received or retained, unless otherwise specified. Gross 
income for insurance companies means gross premiums collected. Gross income for 
business license tax purposes shall include the value of bartered goods and/or trade-in 
merchandise. 

This definition appears to be consistent with the general definition of "gross income" noted above: ''total 
receipts ... before deducting expenditures for any purpose." 

Section 18-54 of the Beaufort County Code clarifies the income to be used in calculating Beaufort 
County's license tax, as follows: 

No deductions from gross income shall be made, except income from business done 
wholly outside of the county jurisdiction on which a license tax is paid to another county 
or municipality, or income which cannot be taxed pursuant to state law. The applicant 
shall have the burden to establish the right to a deduction by satisfactory records and 
proof. No person shall be exempt from the requirements of this article by reason of the 
lack of an established place of business within the county, unless exempted by state or 
federal law .... No person shall be exempt from this article by reason of the payment of 
any other tax, unless exempted by state law .... 

In addition, section 18-69 clarifies that "[p]roperly apportioned gross income from interstate commerce 
shall be included in the gross income for every business subject to a business license tax." 

Accordingly, it appears that all "gross receipts" not specifically excluded by ordinance and not exempted 
by other law should be reported to the county as the basis for its tax. Gay v. Ariail, 381 S.C. 341, 344-45, 
673 S.E.2d 418, 420 (2009) ("All rules of statutory construction are subservient to the maxim that 
legislative intent must prevail if it can be reasonably discovered in the language used .... If possible, 
legislative intent should be found in the plain language of the statute itself."). 

Exemptions created by operation of other law 

Section 4-9-30(12) of the South Carolina Code (1986 & Supp. 2011) provides the authority for Beaufort 
County's license tax and enumerates certain exemptions from that tax, as follows: 
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Under each of the alternate forms of government listed in § 4-9-20 ... each county 
government within the authority granted by the Constitution and subject to the general 
law of this State shall have the following enumerated powers which shall be exercised by 
the respective governing bodies thereof: 

(12) to levy uniform license taxes upon persons and businesses engaged in or 
intending to engage in a business, occupation, or profession, in whole or in part, within 
the county but outside the corporate limits of a municipality except those persons who are 
engaged in the profession of teaching or who are ministers of the gospel and rabbis, 
except persons and businesses acting in the capacity of telephone, telegraph, gas and 
electric utilities, suppliers, or other utility regulated by the Public Service Commission 
and except an entity which is exempt from license tax under another law or a subsidiary 
or affiliate of any such exempt entity. No county license fee or tax may be levied on 
insurance companies. The license tax must be graduated according to the gross income 
of the person or business taxed. A business engaged in making loans secured by real 
estate is subject to the license tax only if it has premises located in the county but outside 
the corporate limits of a municipality. If the person or business taxed pays a license tax 
to another county or to a municipality, the gross income for the purpose of computing the 
tax must be reduced by the amount of gross income taxed in the other county or 
municipality. 

As can be seen, section 4-9-30 exempts several persons and businesses from the operation of the county's 
business license tax, and it exempts "the amount of gross income taxed in [another] county or [in a] 
municipality." Additional income might be excluded by operation of other law. E.g., Letter to Adelaide 
R. Bodie, Op. S.C. Att'y Gen. (Aug. 2, 1972) (opining that taxes imposed upon purchasers of certain 
products but collected by dealers of those products as agents of the government should be excluded from 
the calculation of the dealers' gross receipts). As a general rule, however, the burden is on the taxpayer to 
demonstrate that it is entitled to a claimed exemption. E.g., Letter to Debbie Owens, Op. S.C. Att'y Gen. 
No. 84-140 (Dec. 21, 1984).3 

Effect of an exemption from income tax 

Via subsequent conversation, you have clarified that your particular concern is whether exemption from 
federal or state income tax will operate to exclude income from the county's business license tax. 
Because a business license tax is not a tax upon the income itself, income that is exempt from income tax 
will not necessarily be exempt from use in calculating a license tax. Cf Hay v. Leonard, 212 S.C. 81, 97, 
100, 46 S.E.2d 653, 660, 661 (1948) ("[T]he tax is not on the property itself; it is on the privilege of 
dealing with it. The value of such privilege is measured by the gross receipts therefrom .... "); Thomson 
Newspapers, Inc. v. City of Florence, 287 S.C. 305, 338 S.E.2d 324 (1985) (newspaper did not satisfy its 

3 Section 12-20-110 of the South Carolina Code (2000 & Supp. 2011) exempts certain 
homeowners' associations from the corporate license fees imposed by that chapter. The section does not 
explicitly affect county license taxes. 
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burden to show a license tax was unconstitutional simply by showing that the newspaper's classification 
for purposes of the license tax differed from its classification for the purposes of income and ad valorem 
taxation); Letter to Joseph H. Earle, Jr., Op. S.C. Att'y Gen. No. 82-56 (Aug. 18, 1982) (explaining that 
an exemption from ad valorem taxation would not automatically exempt an entity from a business license 
tax). Rather, the terms of the ordinance will control, provided they are not inconsistent with 
constitutional or statutory law.4 

By its plain language, the Beaufort County license tax ordinance does not mandate the use of income tax 
returns in calculating gross income. Instead, it references these returns only as a resource for verifying 
the income reported to the county. Beaufort County Code§ 18-47 ("Gross income for business license 
purposes, [sic] may be verified by inspection of returns filed with the Internal Revenue Service, the South 
Carolina Department of Revenue ... or other government agency."); id.§ 18-53(b) ("Applicants may be 
required to submit copies of state and federal income tax returns reflecting gross income figures."). For 
most businesses, the income to be reported to the county is defined by sections 18-47, 18-51, 18-54, and 
18-69 of the Beaufort County Code--as quoted above--and these sections do not indicate that exemption 
from income tax will have any effect on the calculation of the county's license tax. 

Nonetheless, it is worthy of note that some organizations or activities that are exempt from income tax 
might not qualify as "business" within the meaning of the Beaufort County license tax ordinance. See 
Beaufort County Code § 18-4 7 (defining the term "business" and explaining the circumstances under 
which an organization devoted to "charitable purposes" will be considered a business).5 If an 
organization or activity is not "business," the receipts therefrom might not qualify as "gross receipts" for 
license tax purposes. See id. (defining gross receipts as the ''total revenue of a business ... " and as ''the 
value proceeding or accruing from the sale of tangible business personal property ... and all receipts, fil'. 
reason of any business engaged in ... "(emphasis added)). Any ambiguity in construing these provisions 
should be resolved in favor of the taxpayer. Beard v. S.C. Tax Comm 'n, 230 S.C. 357, 367, 95 S.E.2d 
628, 634 (1956) ("It is a well-established rule of construction that a tax statute is not to be extended 

4 Again, we assume for the purposes of this opinion that the ordinance is valid. 

Section 18-4 7 provides, in relevant part: 

Business means a calling, occupation, profession or activity engaged in with the object of 
gain, benefit or advantage, either directly or indirectly. In addition to the above­
described activities ... an individual shall be deemed to be in business if that individual 
owns and rents two (2) or more residential rental units ... within the county, excluding 
the municipalities therein. This applies to both short-term and long-term rentals. 

Charitable [p]urpose means benevolent, philanthropic, patriotic, or eleemosynary 
purpose which does not result in personal gain to a sponsor, organizer, officer, director, 
trustee or person with ultimate control of the organization. [A] [c]haritable 
[ o ]rganization shall be deemed a business subject to a license tax unless the entire net 
proceeds of its operation, after necessary expenses, are devoted to charitable purposes. 
Compensation in any form to a sponsor, organizer, officer, director, trustee or person 
with ultimate control of the organization shall not be deemed a necessary operating 
expense. 
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beyond the clear import of its language, and that any substantial doubt as to its meaning should be 
resolved against the government and in favor of the taxpayer."); accord Hay, 212 S.C. at 92, 46 S.E.2d at 
658 (applying this rule in the context of a business license tax). 

Conclusion 

In sum, an exemption from state or federal income tax does not necessarily create an exemption from 
Beaufort County's business license tax. Rather, gross income for business license tax purposes should be 
calculated according to the definition in the license tax ordinance, provided that definition is not 
inconsistent with constitutional or statutory law. 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

'240ze),~ 
Robert D. Cook 
Deputy Attorney General 

Very truly yours, 

Dana E. Hofferber 
Assistant Attorney General 


